spot_img

Dublă lansare de poezie românească și chinezească, la Institutul Cultural Român

Luni, 20 mai 2019, de la orele 18.00, în Sala Mare a ICR, vor fi lansate volumele de poezie”四季/ Seasons”, semnate de Elena Liliana Popescu și traduse de Lee Kuei-shien, și ”Existență sau Non-existență”, semnate de Lee Kuei-shien și traduse de Liliana Popescu. Evenimentul va avea loc în prezența autorilor, dar și a altor două poete din Taiwan, precum și a personalităților românești Magda Cârneci, Anca Irina Ionescu, Caius Dobrescu, Dușița Ristin.

四季 , Seasons este a patra carte de poezie a Elenei Liliana Popescu care apare în Taiwan după volumele  愛之頌 (Song of Love, în chineză, 2006), Song of Love 愛之頌 (în engleză de Adrian G. Sahlean, în chineză de Lee Kuei-shien, 2010) și 生命的禮讃 (Hymn to The Life, 2011), volum dedicat in memoriam soțului său, matematicianul Nicolae Popescu, membru al Academiei Române, volume publicate de Editura Showwe din Taipei (traducere în chineză și îngrijire ediții de Lee Kuei-shien). „Originalitatea acestor poezii trebuie căutată în amestecul personal de clasicism şi modernism, de tradiţie şi inovaţie, amalgam insolit detectabil atât în versificaţie, cât şi în conţinutul poemelor. Elena Liliana Popescu reuşeşte să se impună prin redescoperirea valorilor perene ale artei. Ca şi în cazul lui Ion Barbu, poezia sa înseamnă căutare, un teritoriu al ideii şi al marilor interogaţii, devine un act de cunoaştere, mai exact o modalitate de meditaţie asupra condiţiei umane”, susține Gheorghe Glodeanu.

 

Existență sau Non-existență este a treia carte de poezie a lui Lee Kuei-shien care apare în România, după volumele Frumusețea Tandreței (2006) și Ora Amurgului (2012), publicate de Editura Pelerin din București (traducere în limba română, prefață și îngrijire ediții de Elena Liliana Popescu). „Lee Kuei-shien ne împărtășește cu generozitate trăirile sale, uneori cu bucurie, alteori cu tristețe sau cu durere, într-un limbaj poetic aparent simplu dar în același timp sofisticat, aparent fragil dar în același timp puternic. Acestea sunt de altfel reflectări în creația sa ale existenței și nonexistenței, din care fiecare dintre noi extrage învățăminte pentru a ajunge la esența existenței noastre”, apreciază Elena Liliana Popescu.

Evenimentul se va încheia cu un moment poetic  în limba română și, respectiv, în limba chineză din volumele prezentate. De asemenea, publicul se va delecta și cu poeziile a două poete din Taiwan, Lin Hsueh-Mei și Chen Hsiu-Chen.

Lansarea este realizată în colaborare cu PEN România și cu Muzeul  Literaturii Române.

Despre autori:

Elena Liliana Popescu (n. 1948, T. Măgurele, România). Doctor în Matematici, profesor la Universitatea din Bucureşti, poet, eseist, traducător, editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti și al Pen Club România. A publicat peste 50 de volume de poezie și traduceri din opera unor scriitori clasici și contemporani în Argentina, Brazilia, Italia, Mexic, România, Spania, SUA, Pakistan, Taiwan. Poemele sale au fost traduse în peste 20 de limbi și publicate în peste 30 de antologii din Argentina, Bangladesh, Germania, Italia, Mexic, Mongolia, Nicaragua, Peru, Portugalia, România, Spania, SUA, Taiwan, Turcia și în peste 100 de reviste literare din peste 25 de țări. A primit premii literare și alte recunoașteri în Germania, Serbia și Spania și a participat la numeroase evenimente poetice internaționale.

 

Lee Kuei-shien (n. 1937, Taipei, Taiwan). Este poet, eseist, traducător, editor. A publicat în jur de 200 de volume de poezie, eseuri, antologii și traduceri. În România i-au apărut volumele de poezie Frumuseţea Tandreţei (2006) și Ora Amurgului (2012). Este membru al mai multor asociaţii şi fundaţii literare din Taiwan (a fost președinte al PEN Taiwan și al Fundaţiei Naţionale de Cultură şi Artă) și din alte țări. Poemele sale au fost traduse şi publicate în Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, Coreea, Cuba, Grecia, India, Iugoslavia, Japonia, Macedonia, Mongolia, Noua Zeelandă, Olanda, România, Rusia, Spania, SUA. A primit numeroase premii literare și alte recunoașteri în 20 de țări. A participat la numeroase evenimente poetice internaționale.

 

Chen Hsiu-Chen (n. 1960, Taiwan) este licențiată în literatură chineză la Universitatea Tamkang și a lucrat ca editor la diferite ziare și reviste. Publicațiile sale includ eseul A Diary About My Son (2009) și șase cărți de poezie dintre care unele bilingve sau trilingve. Poemele sale au fost incluse în antologiile trilingve mandarină-engleză-spaniolă Poetry Road Between Two-Hemispheres și Voices from Taiwan, în Opus Testimoni (în spaniolă) și Dialoghi (în italiană). A participat la festivaluri internaționale de poezie în Taiwan (edițiile 2015–2018); Bangladesh (2016); Macedonia (2016); Peru (2017); Tunisia (2018); Chile (2018).

 

Lin Hsueh-mei (Lin Lu) (n. 1955, Taiwan) este membru al Consiliului de administrație al Li Poetry Society, membru al Comitetului editorial al periodicului Li Poetry și al juriului al concursului Taiwan Modern Poetry Collection. Publicațiile sale includ cărțile Star Chrysanthemum (2007), Lost in Time (2016), For What to Travel (2017), Forgetting Autumn (2017), o ediție bilingvă chineză-engleză. A participat la festivaluri internaționale de poezie în Taiwan (edițiile 2015–2018), Mongolia, Cuba, Chile, Peru și Tunisia.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508