spot_img

Dublă lansare de carte în ediție bilingvă româno-italiană, la librăria Bocca di Milano

Una dintre cele mai vechi librării din Italia, librăria Bocca din Milano – Galeriile Vittorio Emanuele, va găzdui miercuri, 9 octombrie 2019, la ora 17 30 prezentarea a două cărți de poezie, publicate recent la editura Rediviva din Milano: „Lecția abisului”/ „La lezione d’abisso” de Daniel Corbu, traducere în italiană de Geo Vasile și „Diamante” de Marioara Vișan, editie bilingva, traducere din limba română de Francesco Altieri. Vor interveni:  Daniel CORBU, Marioara VISAN, Florentina NITA, Francesco ALTIERI, Silvia STORTI, Alessandro VILLA, Violeta POPESCU.  De asemenea în cadrul evenimentului va fi prezentatA si cartea bilingvă: „INFLORESCENZE. Poeți români din Italia. Antologia poeziei contemporane ”, ed. Rediviva, îngrijit de Florentina NITA, un volum lansat deja la Festivalul Internațional de Poezie din Milano, în mai 2019.

„Lecția de abis” de Daniel CORBU, ed. Rediviva

 

(…) Noi suntem înclinaţi să vedem în Daniel Corbu un poet arhaic şi totodată à la page, meditativ, imnografic, smerit, aforistic, fascinat de idealitate şi evanescenţă, de filosofia existenţei, dar şi de pământul natal, părinţi, geniile tutelare. Este expert în spectacolul delirului supravegheat, inclusiv grafic al paginii (mierea vizibilului pentru marele stup de aur al invizibilului), jucând multiple roluri de compoziţie, dând curs chiar unor sporadice tentative de a ului cu orice preţ. Însăşi afectarea de damnat ne surprinde printr-o metaforă frisonantă: “am rămas în casa mea neagră/să urc mereu o Golgotă plină de cruci/şi foi de papirus”). Surrealismul lui Daniel Corbu pus faţă-n faţă cu cel al maestrului incontestabil al tehnicii uluirii paroxistice, Gellu Naum, este mai uman parcă , mai puţin urmuzian, mai “graţios”, deşi focalizează stări epico-dramatice la fel de mirabile şi memorabile: “Vorbele tale pline de ruj/aromeau aerul/urmele paşilor înşiruite/odată cu şarpele creierului mic/răsăreau/ Astel/ rătăcit ca-ntr-un bal de petunii/pe calea ferată aşteptam/locomotiva cu aburi din copilărie”. Dacă ar fi să dăm lista tuturor criticilor ce s-au pronunţat în periodice şi în volume despre Daniel Corbu, spaţiul prefeței noastre s-ar epuiza. Aşa că preferăm să amintim selectiv câteva din cărțile publicate de poet: “Intrarea în scenă” (debut, 1984), “Plimbarea prin flăcări” (1988), “Preludii pentru trompetă şi patru pereţi” (1992), “Documentele Haosului” (1993, Premiul USR, Asociaţia Iaşi, o selecţie din acest volum apărând în traducere la Editura L’Ancrier din Strasbourg), “Manualul bunului singuratic” (1997, care va cunoaşte trei ediţii şi va fi tradus în limba spaniolă de Gustavo-Adolfo Loria-Rivel ), “Duminica fără sfârşit” (1998), ”Cartea urmelor” (2001), ,,Evanghelia după Corbu și alte poeme” (2006), Noi vești despre pasărea oarbă Dali” (2012), Ferestrele oarbe (2016). În 2006 va apărea o antologie româno-germană sub titlul “Cains Neue Jammer/Noile lamentaţii ale lui Cain”, traducerea fiind semnată de Vlad Papu. (Din prefata volumului scrisă de Geo VASILE)

 

Volumul „Diamante”, ed. Rediviva

 

(…) Lecturând poemele Marioarei Vișan, am avut tot timpul impresia că scrie pentru a alunga moartea la câțiva pași mai încolo. De altfel, în poemul Dansul lebedei spune cu claritate: ,,Cântecul meu răsună / alungând întunericul”. Poetă de mare sensibilitate, ale cărei extaze țin de spectacolul ideilor și revelația cuvântului, Marioara Vișan a publicat până acum cinci cărți de poeme: Anotimpul culorilor (2010), Roua din suflet (2011), Pelegrin printre cuvinte (2012), Metamorfoză/ Metamorfosi (2016), Dincolo de tăcere/ Dell’altra parte del silenzio (2018), Cartea pe care-o avem în față, Diamantul, apare bilingv (varianta italiană – Diamante – este semnata de Francesco Altieri), poeta, trăitoare de mai mulți ani la Torino, oferindu-și scrierile atât românilor din țară cât și celor din Italia. (Din prefata scrisa de Daniel CORBU)

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508