spot_img

Douăzeci şi patru de spectacole, invitate la Festivalul Internaţional de Teatru Nou Arad

În perioada 7-15 mai 2016, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Consiliul Local al municipiului Arad organizează cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou.

Din selecţia de anul acesta realizată de criticul de teatru Claudiu Groza fac parte spectacole nominalizate la Premiile UNITER, precum The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, producţie a Teatrului UNTEATRU (nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol) şi Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, producţie a Teatrului „Luceafărul” Iaşi (nominalizat pentru cea mai bună regie).

Prezentând o imagine fidelă a tendinţelor teatrale româneşti actuale, selecţia FITN4 cuprinde şi spectacole cu teme sociale sau care vorbesc despre perioada comunistă. Astfel, Antisocial – un spectacol de Bogdan Georgescu, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu este creeat pe baza unui fapt social real care a provocat un imens scandal mediatic, şi aduce în atenţie un subiect incomod: permanenta transformare şi reinventare a învăţământului românesc şi dezvoltarea unui sistem educaţional viu.

Tot despre o realitate vorbeşte şi abordarea regizorală a Anei Mărgineanu pe textul scris de Peca Ştefan în Anul dispărut.1989. Răscolirea în amintirile memoriei colective în căutarea semnificaţiei anului 1989 – anul căderii comunismului – şi repercusiunile acestor frânturi de poveste trăită sau povestită asupra vieţii noastre astăzi sunt temele centrale ale acestui spectacol. Cu insistenţă, asta încearcă să „scoată” la lumină de la public şi actriţa titulară Ilinca Manolache, nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va prezenta spectacolul „Vârful aisbergului” de Antonio Tabares în regia lui Theodor-Cristian Popescu, în premieră, în prima zi de Festival.

De asemenea, vor fi prezente şi două trupe de teatru din Italia şi Ungaria, cu spectacolele Operastracci şi respectiv Dancing Graffiti.

Despre festival şi poziţionarea acestuia în peisajul teatral românesc, Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, organizatorul Festivalului, precizează: Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad se află la a patra ediţie şi o spunem cu certitudine că a devenit un brand local cu puternice ecouri în lumea teatrală din România şi din Europa. An de an, selecţionerul festivalului, crititicul de teatru Claudiu Groza, dedică o secţiune specială producţiilor unui regizor sau unei teme anume, cum este cazul acestei ediţii de festival. Astfel, în anii precedenţi, secţiunea „Focus” s-a concentrat pe spectacole ce poartă semnătura regizorală a lui Radu Afrim sau Cristian Juncu. În acest an, secţiunea eveniment a festivalului pune lupa pe o problematică actuală din lumea adolescenţilor şi cuprinde nu mai puţin de patru titluri. Focus TeenAGER, căci despre acesta este vorba, grupează spectacole incitante, vii prin subiect şi abordare.

Festivalul arădean de teatru nou este un bun prilej de cunoaştere şi de recunoaştere a artei teatrale contemporane de aici sau de pretutindeni.”

O ediţie care îi are în prim plan pe tineri şi unele dintre cele mai apreciate producţii teatrale ale momentului vor face deliciul spectatorilor Festivalului Internaţional de Teatru Nou Arad din acest an.

www.facebook.com/FITN-408278406020944/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508