spot_img

Două evenimente marca ”Cele mai frumoase cărţi din România”, la Paris

Proiectul ”Cele mai frumoase cărţi din România” va participa la evenimentele Salon du Livre Paris, în perioada 20-23 martie 2015 prin două activităţi – prezentarea cărţilor finaliste în 2014 în cadrul standului României din târgul internaţional de carte şi expoziţia ”Ţică! A căzut Ceauşescu!” realizată de Andreea Dobrin. Evenimentele sunt realizate de Asociația pentru Performanță și Cultură în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizatorul standului naţional la Salon du Livre. Tema programului românesc de la această ediție a Salonului Cărții este ”La litérature féminine, le féminin de la literature”. Expoziţia de design de carte ”Cele mai frumoase cărţi din România” cuprinde peste 30 de cărţi- obiect concepute de designeri români şi editate în România în cursul anului trecut. Selecţia poate fi admirată la Paris la doar o săptămâna după expunerea de la târgul de carte de la Leipzig. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Printre cărţile expuse se regăsește şi “Cartea de vizită” realizată de Fabrik-72+87, recenta câştigătoare a Menţiunii de Onoare în concursul internaţional de design de carte. Cele mai frumoase cărţi din România continuă astfel seria aducerii cărţilor româneşti în atenţia publicului internaţional, dupa prezentarea lor la Frankfurt, Leipzig şi Paris urmând târgurile internaţionale de carte de la Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.

Al doilea eveniment generat de proiectul cultural ”Cele mai frumoase cărti” în cadrul Salon du Livre Paris este expoziţia individuală ”Ţică! A căzut Ceauşescu!” realizată de Andreea Dobrin, câştigătoarea Premiului Tânăr Designer în concursul naţional de design de carte, pentru cartea cu acelaşi nume. Expoziţia are loc la Galeriile ICR Paris și va fi vernisată pe 21 martie la ora 20.00. La deschidere vor participa Andreea Dobrin, Adina Pașca coordonatorul proiectului Cele mai frumoase cărți din România şi Chloé Becqueriaux responsabil cu misiunea pentru carte şi cultură scrisă al Institutului Francez din Bucuresti, unul dintre partenerii principali ai proiectului cultural Cele mai frumoase cărți din România.

Proiectul artistic ”Ţică! A căzut Ceauşescu!” reproduce prin desene din sârmă atmosfera cărţii, care porneşte de la povestea bunicii artistei, descoperită de folclorişti în 1954. Ciobăniței i se fac înregistrări, constant, la radio și la Televiziunea Română unde cântă și compune despre văile-i dragi, oi, dor sau fluierul ciobanilor. Asupra ciobăniţei impactul revoluției televizate este mare și imediat îi apar în versuri teroriștii, studenții omorâți și Ceaușescu care cade. Andreea Dobrin recreează impresia Revoluției Române din 1989 trăită de bunicii ei, Voichița și Țică Stoian, prin transferarea în animație a ultimului discurs al lui Ceaușescu.

“Căderea lui Ceaușescu, un eveniment extraordinar, se profilează și zguduie normalitatea vieții soților Stoian. 25 de ani mai târziu, analiza vizuală a Andreei Dobrin este grafic-afectivă, nu documentară.“ Ioana Ciocan, curator.

Proiectul este realizat prin amabilitatea artistei şi a Asociaţiei Ephemair- expoziţie produsă şi prezentată în 2014 la NAG Pop Up Gallery în cadrul programului “După 25 de ani”, curator Ioana Ciocan, arhitect Attila Kim.

Andreea Dobrin este graphic designer, ilustrator, artist din Bucureşti, implicată în proiecte de graphic design din 2004 şi în proiecte expoziţionale din 2013, detalii pot fi găsite pe siteul andreeadobrin.com. A studiat Arte Grafice la Universitatea Naţională de Arte (2011 – 2014) Bucureşti şi Ilustraţie / Typography la Hochschule für Grafik und Buchkunst (2013-2014) Leipzig, Germania.

Mai multe informaţii despre proiectul cultural ”Cele mai frumoase cărţi”: www.celemaifrumoasecarti.ro .

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Proiect cultural finanţat în 2014 de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Global Mindscape.

Proiect realizat cu spijinul: Imprimeriile Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Deco si Eco.

Parteneri media: Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, AgenţiadeCarte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508