Joi, 8 decembrie 2011, ora 17.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, de ziua Ziua Mondială Terra Madre, va avea loc o nouă ediţie a “Conferinţelor de la Şosea”. Cu această ocazie, se va dezbate pe tema „Ecogastronomia, de la politici europene la realităţi româneşti”. Conferinţa propune o dezbatere publică despre sustenabilitatea producţiei de hrană în România. Discuţiile, moderate de prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), vor reuni diverşi specialişti şi promotori ai unor modele pentru o alimentaţie sustenabilă: Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, Târgul Ţăranului), Teodora Aldescu (EcoR Partener), Marius Tudosiei (Băcănia Veche), Andrei Barbu (Coşul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen), cât şi mici producători, antropologi, bloggeri culinari, jurnalişti.
Evenimentul este organizat de Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului.
Prin acest eveniment organizaţia Slow Food construieşte o reţea internaţională formată din producători de hrană, reprezentanţi ai comunităţilor locale, bucătari, cercetători şi tineri pentru a întemeia un sistem alimentar bazat pe hrană gustoasă, curat preparată şi corect preţuită, care respectă mediul înconjurător, comunităţile locale şi diversitatea culturilor. La conferinţă va fi prezentat manifestul adoptat de mişcările locale Slow Food în România, intitulat “România: pentru o naţiune Slow Food”.
Dezbaterea se va concentra pe următoarele tematici: Soluţiile propuse de Slow Food pentru producţia durabilă de hrană în România; Producţia sustenabilă de hrană şi perspectivele satului românesc: ferme de semi-subzistenţă, statutul micilor producători, agricultura ecologică; Metode alternative de distribuţie şi comercializare: coşurile săptămânale de produse, agricultura susţinută de comunitate, târgurile de producători, magazinele de tip ”băcănie”; Consumatorul în ipostaza de co-producător: responsabilitatea morală a opţiunilor alimentare, lanţurile alimentare scurte, legătura dintre hrana de calitate şi calitatea vieţii.