spot_img

„Despre frumos”, la ”Noaptea de decemvrie”

Marţi, 23 decemvrie 2014, începând cu ora 18:30, la Seneca Anticafe (Str. Ion Mincu nr. 1) va avea loc „Noaptea de decemvrie”, a douăsprezecea Noapte macedonskiană şi, totodată, ultima întâlnire a seriei itinerante de evenimente dedicate împlinirii celor 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski. „Noaptea de decemvrie” va avea ca temă de pornire filosofia literară şi ştiinţifică a scriitorului Alexandru Macedonski reflectată în titlurile conferinţelor susţinute de acesta la Ateneul Român în anul 1901: „Despre frumos”, „Sufletul şi viaţa viitoare”. Evenimentul, găzduit de Seneca Anticafe în amfiteatrul său, se va desfăşura sub forma unei sesiuni de mini-conferinţe în cadrul cărora invitaţii îşi vor expune ideile pe marginea celor două teme, într-un interval limită de 12 minute.

În pragul Sărbătorilor, la „Noaptea de decemvrie” publicul va fi invitat să-şi acorde timp pentru frumos, pentru contemplare şi reflectare asupra înţelesului său ce transcende graniţele literaturii şi se manifestă în viaţa reală.

Programul „Nopţii de decemvrie”:

18:30 Check in

19:00 Mihai Ionuţ Florea – fotograf, student în anul VI la Facultatea de Medicină          „Chipul real. Despre estetica realităţii.”

19:15  Irina Macedonski – scriitor de marketing –

„Dubla intenţie a frumosului”

19:30  Adriana Petrescu – psiholog, realizator radio –

„În căutarea fericirii”

19:45 Mihai-Daniel Gheorghe – istoric, cercetător literar –

„Despre frumuseţea vieţii viitoare”

20:00 Sesiune de întrebări

20:15 Concluzii ale proiectului „Alexandru Macedonski – 160 de ani de istorie şi literatură, deschideri, continuitate.

Proiectul Nopţilor macedonskiene a însemnat, pe scurt:

– 12 evenimente culturale organizate lună de lună

– peste 70 de persoane implicate în organizare

– un proiect desfăşurat în 21 de spaţii  (în Bucureşti şi la malul mării) plus un eveniment organizat pe Facebook

– cu un public total de peste 800 de persoane şi 3500 de persoane care au urmărit online

– 12 creaţii literare noi, inspirate de opera lui Alexandru Macedonski

– au fost citite peste 70 de titluri din opera lui Alexandru Macedonski în timpul – spectacolelor de lectură (aproximativ 60% din totalul titlurilor sale)

– au apărut peste 100 de materiale în media centrală şi culturală

Irina Macedonski: „Emoţia şi provocarea enormă de a gestiona imaginea lui Alexandru Macedonski au fost copleşitoare cu fiecare eveniment, atât pentru mine, cât şi pentru Mihai-Daniel Gheorghe. Fără buget, consultând mereu textele originale, am reuşit să aducem în atenţia publicului un scriitor care poate spune ceva interesant şi la aproape două secole distanţă. Pentru mine a fost o experienţă revelatoare. Am înţeles că orice om este dator să-şi respecte numele, fie un nume cu istorie, fie un nume  «sonor» sau nu. Pentru că orice om poate fi un deschizător de drumuri pentru generaţiile următoare. Ne-am făcut mai mulţi prieteni decât am avut o viaţă întreagă. S-au solidarizat, au empatizat şi s-au implicat atâţia oameni, nesperat de mulţi, poate într-un număr de peste 70. Ne-au ajutat din convingere, pro bono, pentru simplul fapt că merită să îţi dedici timpul unui demers de restaurare şi revitalizare a unui autor precum a fost Macedonski. Port toată admiraţia şi recunoştinţa mea profundă faţă de aceşti oameni care m-au făcut să cred cu cea mai mare convingere în solidaritate. Nimic din ce e nobil în conştiinţa umană nu a dispărut. Proiectul  «Nopţilor…» a fost o reuşită şi rămâne o reuşită la care ne vom raporta cu siguranţă mulţi ani de aici înainte.”

La Seneca Anticafe, timpul este cel preţuit: în schimbul sumei de 8 lei pe oră, publicul se va putea bucura de un număr nelimitat de ceaiuri, snak-uri, jocuri de masă, cărţi, acces la proiector, scanner, imprimantă, internet wireless, altfel spus, se va bucura de însăşi experienţa de a trăi valoarea propriului timp. Locurile în amfiteatru sunt, însă, limitate: participanţii sunt rugaţi să îşi rezerve locul la numărul 0726.813.074 şi, bineînţeles, să respecte punctualitatea.

SENECA ANTICAFE este un spaţiu gândit pentru lucru si relaxare. Te simţi ca acasă. Aici poţi să lucrezi la proiectul tău sau să înveţi pentru examene, să stai cu prietenii de vorbă sau să citeşti, să participi la un workshop sau să-l organizezi. Avem spaţii speciale pentru fiecare din aceste activităţi. Plateşti timpul si te poţi folosi de spaţiu în care găseşti: ceai şi snackuri la dispoziţie, jocuri de masă, cărţi, reviste de specialitate, acces la bibliotecile universitare, mese de lucru, proiector, scaner, împrimantă şi Wi-Fi.

Pentru că dorim să vă simţiţi ca acasă, puteţi aduce mâncare şi băutură non-alcoolică.

Proiectul „Nopţi macedonskiene” s-a desfăşurat lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” au fost organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski şi Mihai-Daniel Gheorghe pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508