spot_img

Cronica unui weekend la Palat, 15-16 mai 2010

„Prima ediţie a târgului de carte ”AER de carte… la Palat”, organizat de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Asociaţia Editorilor din România, a debutat în weekendul 15-16 mai 2010. Cum a fost?

Soare. Vizitatori încoace şi încolo. Irişi violet. Corturi albe, pe esplanadă. AER de carte…

Ploaie. Torenţială. Vizitatori răzleţi, cu umbrele. Expozanţi – Humanitas, Rao, Herald, Curtea Veche Publishing, Ad Libri, Casa Radio, ICR, Vremea, Paralela 45, Igloo, Corint, Niculescu, Art, Librăriile Humanitas, Vivaldi – protejându-şi cărţile de picăturile ‘interesate de noutăţile editoriale’.

Masă rotundă cu temă generoasă: ”Cândva în Bucureşti… Monumentele şi siturile istorice din România – importante pentru Europa?” (15 mai 2010). Generoasă pentru că vorbitorii: Silvia Colfescu (Director – Editura Vremea), Constantin Dumitru (www.bucuretiivechisinoi.ro) şi Mihai Boboc (Grupul Civic Bucureşti) ar fi putut spune poveştile Bucureştilor pâna la ediţia următoare a Târgului, spre încântarea auditoriului.

Temă îngrijorătoare. Pentru  că, în România – ţara cu palate şi case frumoase, vestigiile de interes naţional sunt supuse, într-un mod aparent paradoxal, degradării şi distrugerii. Bucureştenii sunt martorii unor iniţiative şocante, în acest sens: se demolează clădiri înscrise pe Lista Patrimoniului istoric şi arhitectural; se înalţă birouri supra-etajate în mult prea intima apropiere a unor biserici, cu ignorarea celor mai elementare reguli de arhitectură, inginerie structurală şi urbanism, şubrezind temelia lăcaşurilor de cult şi periclitându-le existenţa în caz de cutremur, dar şi de incendiu.

„Ne întrebăm dacă siturile istorice şi arhitectonice din România sunt importante pentru Europa, dar pentru noi sunt ele importante?” – astfel a început doamna Silvia Colfescu discuţiile.

Într-adevăr, dacă nu avem grijă de propria noastra istorie, nu ne putem încadra în istoria europeană.

Case din Patrimoniul istoric şi arhitectural sunt lăsate în ruină. Este cazul Casei Spiru Haret, al Casei Oromolu şi al altor monumente sacrificate pe altarul câştigurilor imobiliare.

Dar care ar fi soluţiile? Cum să procedăm pentru ca întâlniri precum cea de la Muzeul Naţional Cotroceni să nu rămână doar iniţative lăudabile? Domnul Mihai Boboc este convins că doar asumându-ne împreună promovarea valorilor putem izbândi. Responsabilitatea socială se sprijină pe trei piloni: instituţiile statului, societatea civilă şi agenţii economici.

Cei prezenţi au mai vorbit despre „Oraşul de sub oraş (zona Lipscani) – simbioză între Orient şi Occident”, proiectul de refacere în miniatură a monumentelor bucureştene – în Parcul Izvor… Colectivul de entuziaşti  al „Bucureştilor vechi şi noi” ne-a invitat, prin domnul Constantin Dumitru,  să poposim „din atmosfera trecutului, la portile prezentului”; ei ne pregătesc un film de 5 minute, care va prezenta povestea Mânăstirii Colţea, pe fondul imaginilor Mânăstirii – refăcută virtual. Timpul s-a dovedit  insuficient pentru câte ar mai fi fost de spus…

Cuvintele lui Andrei Pippidi: „O capitală este chiar salonul ţării, în care se civilizează sufletele şi inimile şi care ridică prestigiul poporului în faţa lumii civilizate” („Bucureşti, istorie şi urbanism”, editura Domino, pag. 272.) – ne inspiră pentru a ne mobiliza în sensul celor discutate.

Nu pot încheia fără a mulţumi primitoarei noastre gazde, Muzeul Naţional Cotroceni.”

Cristina Poterăşoiu, Director Executiv-Asociaţia Editorilor din România

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508