spot_img

Constantin Abăluţă, Maria Manolescu şi Alexandru Ciubotariu, la Festivalul Internaţional de Literatură Berlin 2011

Joi, 24 august 2011, la Berliner Festspiele a avut loc conferinţa de presă a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură Berlin. Joachim Sartorius, intendentul de la Berliner Festspiele, şi Ulrich Schreiber, directorul FILB, au trecut în revistă programul festivalului, mai restrâns ca la ediţiile anterioare, dar bucurându-se în continuare de prezenţa unor mari scriitori (Mario Vargas Llossa, Ilija Trojanow, Liao Yiwu). Festivalul se va desfăşura în perioada 7 şi 17 septembrie 2011, la Haus der Berliner Festspiele, şi are ca focus anul acesta Asia-Pacific. Timp de 10 zile, 140 de autori din 53 de ţări iau parte la peste 196 de lecturi, mese rotunde, prezentări de film. Festivalul este susţinut de Fundaţia pentru artă şi politică Peter Weiss, de Berliner Festspiele şi este finanţat de Hauptstadtkulturfonds şi de Ministerul german al Afacerilor Externe. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea românească a scriitorilor Constantin Abăluţă (în secţiunea „Literaturile lumii”), Maria Manolescu (secţiunea „Întâlniri de teatru”) şi a graficianului Alexandru Ciubotariu.

Pentru prima dată în acest an este organizată o secţiune dedicată exclusiv nuvelei grafice, organizată de cluster-ul EUNIC Berlin. În cadrul acestei secţiuni, alături de nume foarte cunoscute ale genului, precum Blexbolex şi Angel de la Calle este invitat graficianul Alexandru Ciubotariu cu „Poveste despre eu”. El va ţine şi o prezentare despre istoria benzii desenate româneşti, în data de 10 septembrie 2011.

Tot o premieră în cadrul festivalului este şi secţiunea „Întâlniri de teatru. Noua dramaturgie din Europa”, în data de 17 septembrie 2011, la care va fi prezentă tânăra scriitoare Maria Manolescu, alături de alţi 5 tineri dramaturgi europeni.

Constantin Abăluţă s-a născut în 1938 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“. Constantin Abăluţă se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F. Este vicepreşedintele secţiei române a PEN: Autorul trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte “George Enescu” în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. Ciubotariu a publicat numeroase desene, caricaturi şi comics în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene, printre care şi în “Business Magazine”. A creat mai mult serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi.Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă »Istoria benzii desenate româneşti«. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Maria Manolescu s-a născut în 1980 la Braşov.. În 2006 a debutat cu romanul “Halterofilul din Vitan”. Piesele ei de teatru “With a little help from my friends” şi “Sado-Maso Blues Bar” au primit premiul dramAcum pentru cele mai bune piese. În cadrul programului de rezidenţe la London Royal Court Theatre a scris în 2007 “I’m Not Jesus Christ”, alte piese: “Re:Re:Re:Hamlet” şi “Love Thyself”. În anul 2010 a publicat al doilea roman al său, “Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift”. Maria Manolescu trăieşte la Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508