spot_img

Conferințele FNT 2018

Ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Teatru găzduiește o serie de conferințe și adunări ale unor instituții sau personalități de prim rang care impulsionează viața culturală și crează punți de legătură între instituțiile de cultură din Europa și din lume. Scopul declarat este cel de a contribui eficient la cunoașterea reciprocă și circulația ideilor, la îmbunătățirea colaborării dintre instituțiile care au în obiectiv creativitatea, dezvoltarea  și răspândirea actului artistic în rețele culturale aparținând unei lumi din ce în ce mai integrate – evident, cu accent pe artele spectacolului.

Astfel, cea de-a 28-a ediție a FNT programează un număr de cinci astfel de evenimente, prezentate succint, în ordine cronologică:

În 21 octombrie, de la ora 11.00 în Sala Semantic, a HUB-ului FNT s-a desfășurat conferința intitulată „Dramaturgia nouă: Universitatea de Arte din Târgu -Mureș în programe internaţionale”. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru salută iniţiativa Universităţii de Arte din Târgu-Mureș (UAT) și include în programul evenimentelor o prezentare a celor două proiecte majore în care universitatea este implicată. Fabulamundi. Playwriting Europe

Este un program de promovare a dramaturgiei noi românești în Europa și a dramaturgiei noi europene în România. Strategia proiectului se bazează pe antrenarea tuturor componentelor spectacolului prin rezidenţe, ateliere de scriere dramatică, prezentări scenice, producţii proprii și participări la festivaluri. Cei doi parteneri din România sunt Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Odeon. Prin specificul activităţii sale, UAT este un partener de bază în cadrul acestui proiect, datorită existenţei masteratului de scriere dramatică, dar și a implicării studenţilor celorlalte masterate, de actorie, regie, teatrologie, ca și prin existenţa Teatrului Studio, laborator de creaţie și experiment artistic, împreună cu Festivalul Studio.

Au prezentat: Claudia DiGiacomo (PAV-Italia), Alina Nelega (UAT), Tamara Susoi (Teatrul Odeon), Elise Wilk (UAT)

Bursa de texte româno-americană: Transylvanian Playwriting Camp

Face parte dintr-un proiect de colaborare pe termen lung cu Lark Play Development Center din New York, în cadrul căruia se desfășoară alternativ tabăra de scriere dramatică la Târgu-Mureș și vizita la New York a studenţilor și cadrelor didacticede la Universitatea de Arte, cu scopul promovării textelor dramatice noi. Se creează, astfel, o platformă de colaborare și dezvoltare profesională pentru dramaturgi, prin traduceri, ateliere de creaţie, lecturi, spectacole și publicaţii.

Au prezentat: John Eisner (Lark Play Development Center New York), Mária Albert, Alina Nelega, Anda Cadariu, Csaba Székely (UAT). Moderator: Oana Leahu.

Prezentarea proiectului a inclus lansarea volumului „Descrie noaptea” de Rajiv Jospeh, Editura LiterNet, 2018.

În 22 octombrie, de la ora 11.00 în aceeași sală Semantic, a HUB-ului FNT va avea loc conferința intitulată Arta pretutindeni. Integrarea practicilor, educaţiei şi implicării artistice în viaţa întregii comunităţi.

Aceasta va fi susținută de profesorul american Emil J. Kang. El deține funcția de director executiv şi artistic al Carolina Performing Arts din cadrul University of North Carolina at Chapel Hill, programul de arte performative iniţiat în 2005. Kangeste, de asemenea, profesor universitar în cadrul Departamentului de Muzică, unde ţine cursuri de muzică, managementul artelor şi proces creativ.

În 1999 şi 2004, Kang a fost preşedinte şi director executiv al Orchestrei Simfonice din Detroit. A deţinut poziţii şi în cadrul Orchestrei Simfonice din Seattle, a Orchestrei Compozitorilor din America, şi a fost în comitetul de conducere al Ligii Orchestrelor din America. În 2012, preşedintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, l-a numit pe Emil Kang în Comitetul Naţional pentru Arte, numire confirmată de Senatul Statelor Unite. Kang a fost în comitetul de directori al Companiei de dans Martha Graham şi al Societăţii Internaţionale pentru Arte Performative. Născut la New York, cu studii de vioară de la o vârstă fragedă, Emil Kang deţine o diplomă în Economie de la Universitatea Rochester din New York.

https://fnt.ro/2018/interviu-emil-kang-conferinta-arta-pretutindeni-programata-luni-22-oct-20-oct-foto-florin-biolan/

https://fnt.ro/2018/arta-pretutindeni-integrarea-practicilor-educatiei-si-implicarii-artistice-in-viata-intregii-comunitati/

Și în acest an Festivalul Naţional de Teatru este gazda Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali. Locul de desfășurare a celei de-a a V-a ediţii a CNMC este Biblioteca Naţională a României, în ziua de 26 octombrie, între orele 10.00 – 18.00.

Cel mai important eveniment-dezbatere organizat de Institutul Naţional pentru Cercetare și Formare Culturală, desfășurat anual începând cu 2014, sub formă unei platforme de dialog, a devenit o bună și tradiţională ocazie de întâlnire și de schimburi de bune practici pentru managerii din instituţiile publice de cultură, a antreprenorilor culturali din mediul independent din România, a experţilor în management cultural și a reprezentanţilor autorităţilor finanţatoare.

https://fnt.ro/2018/conferinta-nationala-a-managerilor-culturali-editia-a-v-a/

Și reuniunea Consiliului Regional European al Institutului Internațional de Teatru (ITI) are drept cadru de desfășurare Festivalul Naţional de Teatru. Aceasta va avea loc la Hotelul Minerva din Capitală, în zilele de 27 și 28 octombrie, între orele 10.00 – 16.00.

Anul 2018 marchează a 70-a aniversare a Institutului Internaţional de Teatru, care a luat fiinţă în 1948. Pentru prima dată, centrele naţionale europene ale Institutului Internaţional de Teatru (ITI), cea mai extinsă reţea de arte performative, se întâlnesc pentru a dezvolta strategia unei colaborări, schimb de bune practici, internaţionalizare. Reuniunea va avea loc la București, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ca rezultat al unei munci laborioase depuse de-a lungul anilor de UNITER – centrul ITI din România.

https://fnt.ro/2018/consiliul-regional-european-al-institutului-international-de-teatru-iti/

Și nu în ultimul rând, Academia Română îl aniversează pe profesorul George Banu la cei 75 de ani prin manifestarea „Teatrul, îl caut peste tot” – un eveniment programat în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Academiei, în ziua de 23 octombrie, începând cu ora 12.00. Academia Română – secţia de filologie şi literatură şi secţia de arte asociate – onorează aniversarea lui George Banu şi apariţia a trei volume de Pagini alese (Editura Nemira, 2018). Vor interveni: domnul Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei, academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Mircea Martin. În încheiere, George Banu va rosti un cuvânt de mulţumire intitulat „Teatrul, îl caut peste tot”.

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 28-a

EDIŢIE DESFĂŞURATĂ SUB ÎNALTUL PATRONAJ AL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

19 – 29 octombrie 2018

Organizatori, parteneri

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Primăria Municipiului Bucureşti

PRODUCĂTORI:

UNITER – Uniunea Teatrală din România

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

SPONSOR PRINCIPAL:

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

PARTENERI:

ICR – Institutul Cultural Român

ITI / Institutul Internaţional de Teatru

PARTENER MEDIA PRINCIPAL:

ADEVĂRUL

SPONSORI:

Farmexim / Iubește Teatrul

Borsec

Domeniile Blaga

Madd Electronics

Nespresso

MOL România

PARTENER DE MOBILITATE:

Ţiriac Auto

EVENIMENT REFLECTAT DE:

Televiziunea Română

PARTENERI DE TRADIŢIE:

Societatea Română de Radiodifuziune

RFI România

EVENIMENT VĂZUT DE:

Radio Guerrilla

PARTENERI INSTITUŢIONALI

Teatrul Odeon

Teatrul Metropolis

Teatrul ACT

Teatrul  L.S.Bulandra

Teatrul Mic

Teatrul Principal – Sala Rapsodia

Centrul de Teatru Educațional Replika

unteatru

Apollo111

POINT

Teatrul de Comedie

Teatrul Țăndărică

Tranzit.ro

Muzeul Național al Literaturii Române

Teatrul Dramaturgilor

ARTMARK

LINOTIP

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Naţional Peleş

Librarium

LES FILMS DE CANNES A BUCHAREST

PARTENERI CULTURALI:

SMART FM

Radio Clasic

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

PARTENERI MEDIA:

PRIMA TV

Marie Claire

Harper’s Bazaar

Femeia

Cosmopolitan

Ziarul Metropolis

Phoenix Media

Unica

Avantaje

Psychologies

Elle

CLUBUL FNT:

Restaurant Burebista

PARTENER DE MONITORIZARE

MediaTrust


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508