spot_img

Competenţele lingvistice şi moartea lentă a literaturii

De când competenţele lingvistice au fost introduse în „curricula şcolară” se vorbeşte parcă tot mai prost ori mai lipsit de imaginaţie în limba română. Paradoxul competenţelor lingvistice este cinic: încerci să te dumireşti cine sunt eul narator ori cel auctorial, dar nu te împrieteneşti deloc cu eroii şi protagoniştii literari! Pentru mulţi elevi, literatura română pare o altfel de matematică, un mod sterp de a pune pe hârtie formularea ipotezei/ a propriei opinii faţă de problematica pusă în discuţie”. Generaţii de adolescenţi au fost fascinate să citească beletristică pentru forţa de persuasiune a stilului,  pentru ficţiunea care face imposibilul posibil, pentru libertatea interioară a personajelor. Acum, literatura e pentru mulţi liceeni ceva „câh”, fără să ştie că acest „câh” înseamnă, de cele mai multe ori, doar dorinţa celor care au proiectat „curricula” de a fi structuralişti ori argumentativi. Până când consumatorii de facebook şi de tridimensional nu vor redescoperi seducţia literaturii prin operele ei contemporane şi clasice, vom asista la o moarte lentă a receptării şi la o limbă română tot mai schematic vorbită!

În 2008, la a doua ediţie a Colocviului Naţional al Tinerilor Critici Literari, am propus ca temă de discuţie criza culturii critice şi a canonului literar. Atunci, invitaţii colocviului au vorbit şi despre rolul şcolii şi al „curriculei” în receptarea literaturii române. „Literatura a pierdut mult în societate din cauze diferite, dar şi din cauza ei!”, a afirmat Eugen Simion, criticul literar care a reamintit celor prezenţi la colocviu cele trei cauze pentru care literatura şi-a pierdut locul în ierarhiile societăţii după teoria lui Tzvetan Todorov din „Literatura în primejdie”, Flammarion, 2007: solipsismul, formalismul şi nihilismul!

Am citit subiectele de BAC pentru literatură din ultimii trei ani şi mi-am dat seama ce bun diagnostician este Tzvetan Todorov. „Tzvetan Todorov – afirma Eugen Simion – are dreptate. Literatura îşi pregăteşte de mulţi ani o dispariţie fastuoasă. Şcoala ajută noile generaţii de elevi să deteste literatura şi, în cele din urmă, să fugă de ea. Cum arată Todorov, în clasă se predă, azi, nu poezia lui Baudelaire sau romanul lui Proust, ci legile lui Greimas şi decalogul lui Jacobson sau cam aşa ceva. Iar literatura propriu-zisă recomandă solipsismul şi nihilismul… ”.

Am fost, acum câţiva ani, cu Ioan Es Pop la un liceu din capătul cartierului bucureştean Pantelimon, Liceul „Lucian Blaga”. El a citit câteva poeme din „Pantelimon 113 bis”, iar eu din „Tsunami”. Cei mai mulţi dintre ascultători erau fani B.U.G. Mafia ori Adrian Copilul Minune. Timp de aproape 40 de minue, elevii acestui liceu au stat şi ascultat în linişte. La final, când am interpretat un „rap calofil”, sala era în picioare, ţinând ritmul. În timp ce dădeam autografe, eu şi Ioan Es Pop, o adolescentă ne-a făcut cel mai mare compliment: „Nu credeam că literatura este un show aşa de bun!”.

Stimaţi creatori de „curriculă”, faceţi ceva pentru ca limba şi literatura română să nu fie pentru cei mai mulţi dintre adolescenţi ceva „câh”!

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Un manual prost făcut este la fel de periculos ca un profesor prost sau de rea credinţă, un neavenit în cadrul şcolii… în loc să studiem şi să preluăm cele mai bune soluţii găsite în lume, cele mai bune programe şcolare şi tipuri de manuale, experimentăm mereu în contul elevilor; tot felul de grafomani cu pile şi relaţii devin autori de manuale, primesc sume uriaşe şi fac atâta rău… fiecare ministru nou al învăţământului face o restructurare generală, uneori încearcă să ne înveţe chiar o nouă… limbă românească… toţi agramaţii apar la televizor şi dau „soluţii” pentru un nou sistem de învăţământ… până când?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508