spot_img

Coaliția Sectorului Cultural Independent lansează Carta pentru Cultura Vie – campanie în sprijinul artelor

Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) lansează vineri, 9 noiembrie 2012, ora 11.00, documentul programatic Carta pentru Cultura Vie. Însoțită de o dezbatere publică, lansarea marchează începutul unei campanii în sprijinul artelor și va avea loc la ZonaD – studio Paradis Serial (str. Iulia Hașdeu nr. 3, între Calea Griviței și Popa Tatu).

Carta pentru Cultura Vie este o pledoarie argumentată pentru un alt mod de a face și de a sprijini cultura în România. Cultura se face în prezent și este generatoare de prezent –  Coaliția dorește să transmită acest mesaj încă o dată și în forma acestui material care face o analiză a situației actuale din cultură în România, explică conceptul de cultură vie și principiile pe care se întemeiază și propune o serie de măsuri concrete considerate de importanță majoră în prezent.

Carta urmează a fi supusă atenției partidelor politice și autorităților centrale și locale în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie. Dincolo de momentul actual și de contextul alegerilor, prin măsurile propuse și argumentarea simplă și clară în sprijinul acestora, Carta reprezintă un document de referință pentru orice campanie prezentă și viitoare în sprijinul artelor în România.

Măsurile propuse la nivelul autorităților centrale și locale și principiile în baza cărora acestea ar trebui adoptate sînt justificate inclusiv de analiza datelor statistice existente. De exemplu, argumentul necesității sprijinirii artiștilor independenți și a sectorului non-profit se bazează pe calculul estimativ potrivit căruia la nivelul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național finanțarea oferită organizațiilor non-guvernamentale prin concurs, în mod transparent reprezintă un procent infim de 0,001% din bugetul acestuia (care a fost 720 mil lei, în 2011), în vreme ce totalul finanțărilor publice la nivel național (cumulat Administrația Fondului Cultural Național, ICR – programul Cantermir și Centrul Național al Dansului București) ajungea la doar 3.229.800 lei în 2011. În 2012, cultura a primit 0,6% din PIB. Prin comparaţie cu state precum Spania (0,66% din PIB în 2008), Italia (0,44% din PIB în 2010), Polonia (0,58% din PIB în 2008) sau chiar Bulgaria (aproximativ 0,64% din PIB în ultimii ani), Ungaria (0.57% PIB în 2009) se poate observa că România nu se clasează între ultimele state în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru cultură. Acest lucru indică în primul rând nevoia de reformă a gestionării resurselor financiare pentru cultură, şi abia secundar nevoia de “mai mulţi bani”.

Carta pentru Cultura Vie este disponibilă la www.culturavie.ro, unde aceasta poate fi și semnată. Peste 150 de profesioniști din domeniul cultural – artiști, manageri, organizații din toată țara au aderat la acest demers. Realizatorii Cartei încurajează preluarea și asumarea documentului de către toți cei interesați să devină ambasadori ai Cartei în comunitatea lor.

Carta pentru Cultura Vie este realizată în cadrul proiectului VOT CULTURA 2012, organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent și Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor, Fundația AltArt și Institutul Intercultural Timișoara. Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Membrii activi ai Coaliției sint : Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, Fundația AltArt, Fundația Gabriela Tudor, artsf – artist management service, Asociația Colectiv A, Asociația GroundFloor Group, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Asociația pepluspatru/ Centrul de Introspecție Vizuală și Asociația Jumătatea Plină.
Mai multe informaţii la paginile web:

www.culturavie.ro

http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508