spot_img

”Cine sunt EU?” – o nouă ediție a Excelsior TEEN-FEST

Se apropie toamna și o noua ediție a Festivalului de teatru pentru adolescenți Excelsior TEEN-FEST se pregătește! Deja de notorietate după patru ediții încheiate cu succes, evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului București, prin Teatrul EXCELSIOR, și se va desfășura între 29 septembrie și 6 octombrie 2019. Sub genericul Cine sunt EU?, TEEN-FEST își propune să fie, și în acest an, un pol de atracție pentru tânăra generație prin tot ceea ce oferă în cele opt zile de efervescență și creativitate. Deși derulat într-un format mai restrâns decât de obicei, Festivalul va include spectacole care ating teme relevante pentru publicul său țintă, completate de evenimentele din secțiunile speciale: Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight – un showcase pentru creațiile artistice ale liceenilor, Atelierele de artă fotografică și #teatruînlicee, #teatruincurteascolii, Ieri vs. Azi – care propun formule interactive de comunicare cu tânăra generație. Se alătură și secțiunea #împreună, dedicată tinerilor cu dizabilități senzoriale, prin care se dorește să se demonstreze că teatrul poate fi un eficient vehicul al incluziunii sociale.

Încercând să provoace (auto)interogarea, principalele secțiuni ale Festivalului
(Reborn Classics
și Teen Attitude) propun 12 spectacole care îi pot ghida pe tineri în a afla răspunsul la o întrebare „fierbinte” pentru această vârstă: Cine sunt EU?. 

Secțiunea Reborn Classics aduce o perspectivă modernă asupra unor texte clasice. Personajele din Noaptea furtunoasă caragialiană sunt privite printr-o lentilă nouă și colorată de regizorii Andrei și Andreea Grosu la unteatru, același cuplu de creatori propunând, la Teatrul Excelsior, o viziune inedită asupra dramei Năpasta de I.l. Caragiale: o dezbatere pe tema Adevărului într-un joc al intro și retrospecției. Pe scena Teatrului Național București, Revizorul lui Gogol devine o radiografie a grotescului din realitatea contemporană, în lectura lucidă a regizorului Slava Sambriș, cum, de altfel, MOLIÉRE. ERÉILOM este o perspectivă actuală asupra renumitului comediograf francez Molière, într-un spectacol original, pus în scenă de regizorul rus Roman Feodori, la Teatrul „Nottara” din București. La Teatrul Mic, actorul și regizorul Radu Iacoban face o vivisecție a absurdului din raportul elev-profesor, într-o versiune scenică a piesei Lecția de
Eugène Ionesco, aflată la limita dintre comedie și dramă. Schimbând un pic registrul, în adaptarea plină de ludic și prospețime semnată de Vlad Trifaș la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, comedia shakespeariană Cei doi tineri din Verona se transformă într-o poveste de astăzi despre adolescenții dintotdeauna, aflați cu un pas în copilărie și cu celălalt în viața serioasă.

Prin spectacolele din Secțiunea Teen Attitude, semnate de regizori din tânăra generație, adolescenții sunt confruntați cu transformările alerte ale lumii noastre. Trucul lui Patrick de Kristo Šagor, în regia Ancăi Maria Colțeanu, este o poveste despre inițiere, maturizare și acceptare într-un peripluu revelator de la copilărie la preadolescență. Monster, de Duncan Macmillan, analizează procesul de responsabilizare a adolescentului captiv între copilărie și presiunile vieții adulte; într-un

 

spectacol regizat de Nae Constantin Tănase la Centrul de Teatru Educațional Replika. Tot la Replika, liceeni și profesorii se vor întâlni cu Limite – un one woman show comic și acid despre școala românească, într-un scenariu inspirat dintr-un caz real. Băiatul cu șosete roz de Alexandru Gorghe, regizat de Andreea Ciocîrlan la Teatrul Excelsior, va aduce în atenția adolescenților una dintre cele mai nocive tare ale omului contemporan: grija excesivă acordată propriei imagini în spațiul public.

Așadar, pentru această ediție a Excelsior TEEN-FEST, propunem o temă provocatoare care așteptăm să incite și să atragă tinerii dornici de a afla prin teatru… cine sunt ei!

 

Detalii despre cea de-a V-a ediție a Excelsior TEEN-FEST sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Teatrul-Excelsior-Bucuresti.

 

Biletele pot fi rezervate pe site-ul http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ și achiziționate de la casele de bilete ale teatrelor în care se joacă spectacolele.

 

Organizator: Primăria Capitalei prin Teatrul Excelsior
Parteneri: STB, 5 To Go

Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România București FM, RFI, AGERPRES, Leviathan,
Matricea Românească, BookHub, IQool, SUB25, Calendar Evenimente

 ***

Excelsior TEEN-FEST
Cine sunt EU?


ediția a V-a
29 septembrie – 6 octombrie 2019

 

PROGRAM

DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE

 

18:00 // Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”

DESCHIDEREA Excelsior TEEN-FEST 2019

 

TURANDOT
după Carlo Gozzi, regia Sânziana Stoican
o producție a Teatrului Excelsior


durata: 1h 40′

recomandare de vârstă: 14+

EXCELSIOR Showcase 


LUNI, 30 SEPTEMBRIE

 

18:00 // unteatru
O NOAPTE FURTUNOASĂ
de I.L. Caragiale, regia Andrei și Andreea Grosu
o producție unteatru, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național

durata: 1h 10′

recomandare de vârstă: 12+

 

Reborn Classics

 

MARȚI, 1 OCTOMBRIE

 

19:00 // Teatrul Național București, Sala Mică
REVIZORUL
de N.V. Gogol, regia Slava Sambriș

o producție a UNATC „I.L. Caragiale”, preluată de Teatrul Național București

durata: 2h 30′ (cu pauză)

recomandare de vârstă: 14+

 

Reborn Classics

 

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE

 

17:00 // Teatrul de Comedie, Sala Studio

TRUCUL LUI PATRICK
de Kristo Šagor, regia Anca Maria Colțeanu
o producție a Teatrului de Comedie București

 

durata: 1h 05′

recomandare de vârstă: 14+

Teen Attitude

 

19:00 // Centrul de Teatru Educațional Replika
MONSTER
de Duncan Macmillan, regia Nicolae Constantin Tănase
o coproducție Vanner Collective & Centrul de Teatru Educațional Replika

durata: 1h 40′

recomandare de vârstă: 16+

 

Teen Attitude

Ieri vs. Azi *

 

JOI, 3 OCTOMBRIE

 

17:00 // Teatrul Excelsior, Sala Studio
BĂIATUL CU ȘOSETE ROZ
de Alexandru Gorghe, regia Ciocîrlan

 

durata: 1h 15′

recomandare de vârstă: 16+

 

Teen Attitude

 

19:00 // Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”
CEI DOI TINERI DIN VERONA
după William Shakespeare, regia Vlad Trifaș
o producție a Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești

durata: 2h 30′ (cu pauză)

recomandare de vârstă: 14+

 

Reborn Classics

 

VINERI, 4 OCTOMBRIE


17:00 // Centrul de Teatrul Educațional Replika
LIMITE
de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol
o producție a Centrului de Teatru Educațional Replika

 

durata: 1h 10′

recomandare de vârstă: 14+

 

Teen Attitude

 

19:00 // Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”
NĂPASTA
de I.L. Caragiale, regia Andrei și Andreea Grosu
o producție a Teatrului Excelsior București

 

durata: 1h

recomandare de vârstă. 15+

 

Reborn Classics

#Împreună **

 

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE

 

19:00 // Teatrul Nottara
MOLIÉRE. ERÉILOM
după Jean-Baptiste Molière și Mihail Bulgakov, regia Roman Feodori
o producție a Teatrului Nottara București

durata: 1h 40′

recomandare de vârstă: 12+

Reborn Classics

 

DUMINICĂ, 6 OCTOMBRIE

 

17:00 // Teatrul Mic, Sala Studio
LECȚIA
de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban
o producție a Teatrului Mic

durata: 1h 40′

recomandare de vârstă: 14+

Reborn Classics

 

19:00 // Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”

ÎNCHIDEREA Excelsior TEEN-FEST 2019

 

FAMILIA ADDAMS
muzica și versurile Andrew Lippa, scenariul Marshall Brickman și Rick Elice
regia: Răzvan Mazilu

o producție a Teatrului Excelsior București

 

durata: 2h 30′ (cu pauză)

recomandare de vârstă: 12+

EXCELSIOR Showcase

 

* Spectacolul MONSTER, prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika, va fi urmat de o dezbatere pe tema Cine sunt EU? Secțiunea Ieri vs. Azi propune un spațiu de dialog pornind de la probleme stringente ale tinerei generații, reflectate și în spectacolul prezentat.

** Spectacolul NĂPASTA de la Teatrul EXCELSIOR va fi adaptat orizontului de receptare al persoanelor cu deficiențe de văz și de auz folosind mijloace tehnice auxiliare. Adresată în special tinerilor cu nevoi speciale, secțiunea #Împreună se încadrează într-o inițiativă mai amplă a Teatrului Excelsior care urmărește accesibilizarea spectacolelor de teatru pentru persoanele cu dizabilități, contribuind astfel și la creșterea incluziunii sociale.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508