spot_img

Atelierul Artistic Practices & Public Space, call for artists

În perioada 19-23 octombrie 2015, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București va avea loc Atelierul Artistic Practices & Public Space. Coordonatorii atelierului sunt: Jeroen Boomgaard (NL), Hans van Houwelingen (NL) și Tudor Bratu (RO/NL). În cadrul atelierului vor mai fi susținute prezentări de Bogdan Ghiu (RO), Matei Bejenaru (RO), Studio Basar (RO) Hester Oerlemans (NL). Participarea la atelier este gratuită.Locul de desfășurare la va fi la MNAC. Termen primire înscrieri: 30 septembrie 2015.


Spațiul public reprezintă un subiect de cercetare plin de provocări iar transformările prin care trece Bucureștiul sunt un punct de pornire pentru artiștii interesați să dezvolte intervenții temporare sau permanente în spațiul public. Interesul crescut al artiştilor, şi nu numai, de a se angaja în modelarea spaţiului public a adus în prim plan necesitatea explorării mai în profunzime a practicilor artistice din spaţiul public. Realizarea şi expunerea unei lucrări de artă în afara spaţiilor consacrate (galerii, muzee) ridică o serie de problematici noi privind atȃt intervenţia artistică cȃt şi noţiunea de spaţiu public. Care este rolul și funcția acesteia, cum şi cui se adresează ea, cum este construit, modelat sau organizat spaţiul public, reprezintă o serie de astfel de problematici.
Pornind de la întrebarea „cum se defineşte termenul de public, din construcţia artă publică?” și de la observaţia istoricul de artă Hilde Heine, care semnala faptul că, strict vorbind, nici o artă nu este privată pentru că fiecare operă de artă este creată cu intenţia de a fi expusă public, ne propunem prin acest workshop să explorăm câteva pespective de înţelegere a artei publice şi posibile direcţii de explorare a acesteia în contextul specific al Bucureştiului.

În cadrul programului Spațiu expandat considerăm important ca pe lângă intervențiile în spațiu public, care au devenit o obișnuință pentru public și artiști, să dezbatem și sub alte forme subiectele pe care le punem în discuție. Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completează una pe cealaltă: patru intervenții temporare în spațiul public, o expoziție și un workshop.

Workshop-ul pentru care lansăm anunțul de față își propune discutarea unor situații existente și împărtășirea unor metode de lucru atunci când obiectul de analiză și intervenție este spațiul public. Fiecare artist are propriile teme, abordări, modalități de explorare și de raportare la spațiul urban. Moderatorii workshopului vor fi Jeroen Boomgaard (NL), Hans van Houwelingen (NL) și Tudor Bratu (RO/NL), cărora li se vor alătura invitaţii Bogdan Ghiu (RO), Matei Bejenaru (RO), Studio Basar (RO) Hester Oerlemans (NL) care vor aborda tema propusă din diferite perspective.

Jeroen Boomgaard (născut în 1953) este istoric de artă și critic de artă. În prezent este profesor de Artă în spațiu public la Gerrit Rietveld Academie și șeful Masterului de Cercetare Artistică la Universiteit van Amsterdam, amândouă în Amsterdam. De asemenea, Boomgaard conduce grupul de cercetare Artă & Spațiu public (Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte), un parteneriat între Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, Universiteit van Amsterdam și Virtueel Museum Zuidas (or VMZ), care stimulează reflecția teoretică și de cercetare asupra rolului artei și designului din domeniul public. Scrie cu regularitate articole despre artă şi spaţiul public pentru publicaţii cum ar fi Open. Cahier on Art and the Public Domain. Ultima sa carte Wild Park-Commissioning the Unexpected, a fost publicată în 2012 şi este o colecţie de eseuri ce explorează problematicile artei publice. In 2008 a editat o colecţie de eseuri pe tema artei publice High Rise – Common Ground, Art and the Amsterdam Zuidas Area. Boomgaard trăieşte şi lucrează în Amsterdam.

Hans van Houwelingen (1957) a fost educat la Minerva Art Academy Groningen (Regatul Țărilor de Jos) și la Rijksakademie van Beeldende Kunsten, în Amsterdam. Lucrările sale sunt realizate internațional sub formă de intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații, în care investighează relația dintre artă, politică și ideologie. A realizat diverse expoziții și proiecte permanente în spațiu public. Monografia STIFF Hans van Houwelingen vs. Public Art (Artimo, 2004) oferă o imagine de ansamblu asupra proiectelor și textelor sale și o reflecție extensivă asupra operei sale. Publicația Update descrie înnoirea permanentă a Lorentzmonument in Arnhem (NL) pe durata Sonsbeek 2008. Recent a publicat Undone (Jap Sam Books 2011), ce prezintă nouă reflecții critice despre trei lucrări recente. Van Houwelingen trăiește și lucrează la Amsterdam.

Tudor Bratu (născut în 1977) trăiește și lucrează la Amsterdam și București. A studiat filosofia și istoria artei la Universitatea din Amsterdam și a absolvit Rijksakademie van Beeldende Kunsten şi Gerrit Rietveld Academy la departamentul de fotografie. Practica sa artistică include proiecte realizate prin fotografie, video, instalații. Pe lângă activitatea sa artistică, predă și este directorul unui program de rezidență pe care l-a generat la București (Bucharest Air).

Profilul participanților la workshop:
– studenți (licență, masterat sau doctorat), artiști (fără restricții de medii, tehnici sau mijloace de expresie) sau arhitecţi interesați de cercetarea artistică, explorarea urbană și spațiul public;
– nivel mediu de cunoaștere a limbii engleze. Workshopul se va desfăşura în limba engleză.

Pentru înscrierea la workshop trimiteți pe adresa de email: spatiuexpandat@gmail.com
1. un scurt CV în care să evidențiați activitatea dvs. relevantă pentru acest proiect;
2. o scrisoare de intenție de o pagină, în care să descrieți pe scurt interesul purtat cercetării despre problemele pe care le antrenează noţiunea şi realitatea „spaţiului public”.
3. Daca este posibil, un portofoliu în format pdf cu lucrările și proiectele recente

Numărul de locuri este limitat la 20 participanți.
Participarea este gratuită. Prezentările la care va fi acces liber pentru publicul larg vor fi anunțate în prealabil.

Termenul limită pentru primirea cererilor de participare: miercuri, 30 septembrie 2015, ora 24.00.
După consultarea cererilor trimise vom anunța participanții la workshop până vineri, 2 octombrie, 2015.

Principalul obiectiv al workshop-ului este de a descoperi noi modalități de a privi spațiul public, metode de observare și abordare a amplasamentului ales și a intervenției site-specific, pornind de la preocupările personale ale participanților dar adaptându-le în funcție de sit. O atenție deosebită este acordată procesului de colectare de date despre spațiul pentru care se gândește proiectul (orientare geografică, lumină, împrejurimi, relevanța pentru comunitate, etc.) și pentru structurarea proiectului.

Programul workshopului
Workshop-ul se va desfășura în perioada 19 – 23 octombrie la MNAC, cu intervenția alternativă a moderatorilor. Participanții vor beneficia de asemenea de prezentările invitaților din cadrul workshopului.
Loc: MNAC, Str. Izvor 2-4, intrare prin Calea 13 Septembrie, aripa E4

Ediţia a V-a a proiectului Spaţiu expandat este finanţată de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, prin programul “Eşti Bucureşti”, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romȃnia.
Parteneri: MNAC, Bucharest AiR.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Radio GoldFM, WebCultura, VeiozaArte,ArtClue, Modernism, Vernisaje.

Echipa: Judit Balko, manager de proiect, Aurora Király şi Mihai Balko, coordonatori.

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508