spot_img

Asociaţia EuroCulturArt, premiul de Excelenţă al revistei „Dunărea de Jos”, de Ziua Culturii Naţionale

Criticul literar a.g. secară a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un reportaj despre ediţia a VII a Galei decernării premiilor revistei „Dunărea de Jos”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Redăm integral reportajul:

„Deşi premiile şi decernările acestora sunt relativ noi în istoria universului, ele au importanţa lor în toate domeniile. Un farmec aparte au însă cele din domeniul culturii, mai ales în anul în care se împlinesc ani rotunzi de la naşterea şi moartea lui Ion Luca Caragiale… Cu siguranţă vor fi de neuitat şi de numărat precum drapelele lui Ghiţă Pristanda, ori precum câte un melon uitat pe câte o canapea….
Aşa au fost şi premiile oferite de către revista Dunărea de Jos (redactor-şef Florina Zaharia) în 15 ianuarie 2012 de Ziua Culturii Naţionale, la sediul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi (director Sergiu Dumitrescu), care au răsplătit eforturile unor colaboratori şi prieteni ai Centrului şi ai revistei acestuia în anul 2011, într-o atmosferă specială creată cu ajutorul unor elemente de decor din piese ale lui nenea Iancu montate la Teatrul Dramatic Fani Tardini, dar şi de acordurile muzicii interpretate de către Petrică Şovăială, profesor de orgă la Şcoala de Arte din Galaţi.
Anul acesta gala a fost realizată în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului National, oaspeţi deosebiţi fiind prezenţi la Galaţi, poetul Andrei Novac si Luminiţa Constantin.
Au fost trei secţiuni: Premii Speciale, Literatură – Ştiinţe şi Premii de Excelenţă, în ultima fază a jurizării (membrii juriului: Sergiu Dumitrescu, Florina Zaharia, a.g.secară) hotărându-se acordarea următoarelor distincţii:

La „Premii Speciale”, Premiul „PAUL PĂLTĂNEA” pentru contribuţii deosebite aduse la cunoaşterea istoriei oraşului Galaţi a fost acordat tânărului profesor universitar George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie Galaţi. Premiul „NICOLAE SPIRESCU” pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea şi promovarea artelor plastice în oraşul Galaţi: Mariana Cocoş, de la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi. Premiul „VASILE LICA” pentru dezvoltarea relaţiilor dintre instituţiile de învăţământ şi instituţiile de cultură: Ioan Tudor, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”. Premiul „CONSTANTIN BUZDUGAN” pentru dezvoltarea fenomenului revuistic de calitate: revistei „Tecuciul literar-artistic” (director Petru Blaj, redactor şef: Eleonora Stamate).

La Secţiunea «Literatură şi Ştiinţe» s-au acordat următoarele premii: Poezie: Ruxandra Anton, pentru volumul Cartea lumilor dispărute, Ed.Tracus Arte. Proză: Katia Nanu, pentru romanul Puzzle cu Vasile, Ed. Axis Libri. Dramaturgie: Victor Cilincă pentru volumul Polonius tradus şi publicat în SUA. Interviu: Dana Potorac pentru volumul De tine nu poţi scăpa, care inaugurează Colecţia Mari Personalităţi, Editura Homer. Istorie: Pr. Eugen Drăgoi pentru promovarea ştiinţelor istorice în cadrul Editurii Partener. Filosofie: Silviu Lupaşcu pentru volumul Langage divin et non-absolutisme – Discours et espaces religieux en Orient et en Occident publicat în Franţa.

La secţiunea Premii de excelenţă pentru realizarea unor evenimente culturale de impact naţional în colaborare cu C.C.D.J. au fost distinşi Asociaţia EuroCulturArt, Peter Sragher şi Ion Tomescu – APLER.”

a.g.secară

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508