spot_img

Artiști nominalizați la Grammy, la Bucharest Jazz Festival

Cu cinci zile de concerte live în Piața George Enescu și șapte zile de evenimente conexe la clubul festivalului de la sediul ARCUB, Bucharest Jazz Festival revine, între 2 și 8 iulie 2018, cu cea de-a șaptea ediție care îi aduce la București pe Jan Garbarek, Gonzalo Rubalcaba, Lars Danielsson și Jazzmeia Horn. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB. Ediția din 2018 a Bucharest Jazz Festival este cea de-a treia și ultima curatoriată de Teodora Enache în calitate de director artistic al festivalului. Capul de afiș al ediției din acest an a Bucharest Jazz Festival, saxofonistul norvegian Jan Garbarek oferă un moment rar de creativitate care sparge bariere ale genurilor muzicale. Alături de Jan Garbarek Group urcă pe scena BJF din Piața George Enescu, sâmbătă, 7 iulie, un maestru al percuției, artistul indian Trilok Gurtu, cunoscut publicului de festival din concertul de închidere al ediției din 2016.

„Publicul Bucharest Jazz Festival se bucură și în 2018 de această varietate efervescentă specifică jazzului. Muzica ce se aude live în acest an la concertele din Piața George Enescu provine din curente diferite care, adunate împreună, generează această forță imensă pe care o deține muzica de jazz, aceea de a uni mințile și sufletele și de a celebra momentul prezent”, declară Teodora Enache despre programul din acest an al festivalului.

Un maestru al liniilor melodice în jazz, basistul și contrabasistul  Lars Danielsson începe weekendul BJF cu un concert de chamber jazz, muzica clasică și folk european, pe care publicul bucureștean are ocazia să îl asculte live, în aer liber,  vineri, 6 iulie, în Piața George Enescu.

Pentru prima dată la București, tânăra artistă Jazzmeia Horn prezintă pe scena festivalului albumul său de debut, care i-a adus și prima nominalizare la Premiile Grammy. Concertul energizant de imnuri hard bop și standarde de jazz presărate pe alocuri cu ritmuri R&B al cântăreței americane are loc duminică, 8 iulie.

Din seria noii generații de muzicieni români, trupa Blue Noise promite un concert de deschidere senzațional alături de Bucharest Jazz Orchestra. În premieră la BJF, publicul ascultă un concert de loud jazz susținut de timișorenii de la JazzyBIT, iar jazzul basarabean este reprezentat anul acesta în festival de Alex Calancea Band.

Din lineup-ul Bucharest Jazz Festival 2018 fac parte și profesorul și pianistul Mircea Tiberian, prezent în această ediție într-o formulă inedită și incitantă, iar Teodora Enachecântă pe scena festivalului alături de un grup format din muzicieni valoroși de etnii diferite, The Prophet Band.

În închiderea festivalului, duminică, 8 iulie, pianistul cubanez, descoperit de Dizzy Gillespie, câștigător a patru premii Grammy, Gonzalo Rubalcaba aduce jazzul afro-cubanez la Bucharest Jazz Festival împreună cu un alt artist de Grammy, bateristul cubanez Pedrito Martinez.

EVENIMENTE CONEXE BUCHAREST JAZZ FESTIVAL

Anul acesta la Bucharest Jazz Festival, mare parte din evenimentele festivalului  stau sub semnul vinilurilor. Câteva mii de discuri de jazz și world music sunt expuse la ARCUB pe toată perioada festivalului în expoziția „Vinil @ BJF”Florian Lungu vine marți, 3 iulie, la BJF să vorbească despre primele discuri de jazz românești și despre istoria vinilului în conferința „Centenar: audio jazz românesc pe vinil”.

Ultimele albumuri de jazz apărute pe piața românească sunt prezentate miercuri, 5 iulie, la clubul festivalului de Alex Arcuș, care inițiază cu această ocazie și o dezbatere utilă artiștilor de jazz la care vor participa oameni din media și reprezentanți ai unor case de discuri mainstream.

Despre sezonul cu numărul trei al programului Artist in Residence, care începe din septembrie la ARCUB, vorbesc în conferința din 6 iulie, de la clubul festivalului, viitorul curator Cristian Soleanu și curatorul celei de-a doua stagiuni Artist in Residence, Mircea Tiberian.

Trei zile de festival sunt rezervate workshop-urilor la clubul festivalului. Percuționistul Trilok Gurtu vine la ARCUB sâmbătă, 7 iulie, cu tabla, faimosul său instrument tradițional indian, Claudio Puntin și Daniel Erdmann aduc în discuție empatia muzicală într-un workshop creativ despre clarinet și saxofon joi, 5 iulie, iar Mihai Iordachesusține un atelier de jazz pentru copii în ultima zi de festival, pe 8 iulie.

În al patrulea an de comisionări ale festivalului, Bucharest Jazz Festival caută cei mai buni instrumentiști de jazz aflați la debut prin concursul New Jazz Performers. Finaliștii concursului pot fi ascultați live, de marți, 3 iulie, până vineri, 6 iulie, de la ora 23:00, la clubul festivalului de la ARCUB.

La fel ca și anul trecut, în fiecare seară de la ora 24, artiștii din festival și muzicienii scenei bucureștene de jazz sunt invitați la ARCUB pentru improvizații live alături de band-ul de la clubul festivalului format din Alex Arcuș, A-C Leonte, Michael Acker, Tavi Scurtu și Albert Tajti.

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2018: bucharestjazzfestival.ro.

Partener oficial: SEAT

Parteneri: Grand Cinema & More, Cărturești, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Despre Bucharest Jazz Festival:

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală.  Prin concertele în aer liber din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume iconice și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Branford Marsalis. Kurt Elling, Stanley Jordan, Lisa Simone, Marilyn Mazur. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul festivalului intitulat New Jazz a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Program complet pe arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

***

Bucharest Jazz Festival

2-8 iulie 2018

Program detaliat pe www.bucharestjazzfestival.ro

Luni, 2 iulie | Monday July 3

-> 19:00 @ ARCUB

Deschiderea festivalului

Vernisajul expoziției Vinil @ BJF

Album Art & Vinyl Jazz • VRTW

Marți, 3 iulie | Tuesday July 3

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Conferință Florian Lungu: Centenar: audio jazz românesc pe vinil

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

Miercuri, 4 iulie | Wednesday, July 4

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Recenzie disc de jazz românesc și dezbatere Alex Arcuș: Jazzul dincolo de scenă

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 JazzyBIT

21:30 Bucharest Jazz Orchestra featuring Blue Noise

Joi, 5 iulie | Thursday, July 5

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Daniel Erdmann, Claudio Puntin: Clarinet Meets Saxophone

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Alex Calancea Band

21:30 Mircea Tiberian

Vineri, 6 iulie | Friday, July 6

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Conferință Cristian Soleanu și Mircea Tiberian: Artist in Residence – Jazzul. O istorie vie

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Teodora Enache and The Prophet Band

21:30 Lars Danielsson Quartet

Sâmbătă, 7 iulie | Saturday, July 7

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Trilok Gurtu: Talking Tabla

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

21:00 Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu

Duminică, 8 iulie | Sunday, July 8

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Mihai Iordache: Jazz for Kids

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Jazzmeia Horn
21:30
Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508