spot_img

Apel de înscriere pentru ateliere de scenografie digitală

Federația Fabrica de Pensule lansează în această toamnă atelierele Ahead of the future, din proiectul cu același titlu, în parteneriat cu Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic din București.

Proiectul „Ahead of the Future” face parte din programul multianual Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil și își propune să creeze un cadru sustenabil care să răspundă nevoilor sectorului emergent prin proiecte de formare care pun accent pe procesele de creație, schimbul de experiență, mobilitatea și transferul de cunoștințe dintre generații, și nu în ultimul rând pe abordările interdisciplinare. Prin acest program, Fabrica de Pensule dorește să creeze cadre complementare de formare profesională în continuarea studiilor universitare și să susțină cercetarea și producția artistică pentru artiști emergenți din Cluj și din țară.

 

Seria atelierelor de scenografie digitală este adresată tinerilor profesioniști care activează ca scenografi, designeri, graficieni regizori, coregrafi, dansatori/performeri, dar și muzicienilor și producătorilor interesați de artele performative, dorind să creeze o platformă prin care tinerii artiști și practicile lor artistice să intre în dialog cu experiența profesioniștilor din domeniu.

 

Cele trei ateliere se vor desfășura în perioada 16 octombrie – 8 noiembrie 2020 la ZIZ – Art and Social Area din Cluj-Napoca, Strada Paris, numărul 5, și vor fi susținute de traineri profesioniști, cu experiență în domeniul artelor vizuale și performative. Cele 3 ateliere din seria „Ahead of the Future” au ca scop aprofundarea unor tehnici de digital art și new media care pot fi utilizate în producția de spectacole sau instalații performative interdisciplinare. Durata unui atelier este de circa 4 ore pe zi, în intervalul 10:00 – 14:00.

 

Primele două ateliere din serie vor avea loc în două weekenduri consecutive, în perioada 16-18 octombrie, respectiv 23-25 octombrie și vor fi coordonate de scenografii Iuliana Gherghescu, respectiv Adrian Damian, cercetători în cadrul Laboratorului de design decor virtual și realitate augmentată al CINETic.

 

Pentru moment trecem printr-o perioadă când interacțiunea fizică este limitată și a început să ia alte forme. În zona de performance design conceptul de scenografie digitală a luat amploare și i-a fost descoperită vasta utilitate. Pe lângă avantajele pe care le aduce, în general, atunci când conținutul digital și setul virtual sunt utilizate în completarea decorului și a spațiului real, scenografia digitală devine un element central pentru proiecte și experimente desfășurate exclusiv în zona digitală (video games, remote performances, realitate virtuală etc). – Iuliana Gherghescu

 

Atelierele sunt deschise tuturor celor care doresc să descopere ce înseamnă scenografia și crearea de conținut digital specific scenografiei și reprezintă o șansă de a experimenta și de a explora un domeniu nou cât și dezvoltare a creativității și a propriilor idei, de descoperire de noi tehnici de lucru. Cunoștințele anterioare de scenografie nu sunt obligatorii, participanții urmând să dobândească pe parcursul celor trei ateliere varii cunoștințe din acest domeniu.

 

Cel de-al treilea atelier va avea loc în intervalul 6-8 noiembrie și îl va avea drept coordonator pe Dan Basu, artist vizual și VJ român, absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, secția Foto-Video. Dan a devenit cunoscut datorită vizualurilor ornamentale, care se remarcă prin originalitatea compoziției și a stilului. Acestea sunt bazate pe footage-uri video, prin care artistul încearcă să transmită publicului sentimente și stări diverse.

 

Deși vor avea abordări diferite, pornind de la conceptual și ajungând la practic, cele trei ateliere au fost concepute într-un mod unitar, fiind menite să funcționeze ca un program intensiv în trei părți, astfel nu se poate aplica la doar unul dintre ateliere.

 

Selecția participanților se va face pe baza unui formular de înscriere, care poate fi completat aici, până în data de 10 octombrie, ora 23:59.

Formular înscriere: https://forms.gle/5t7RTAzQ74kJeUzP6

 

Selecția participanților va fi făcută de un juriu format din coordonatorii atelierelor, iar rezultatele acesteia vor fi anunțate pe 13 octombrie 2020.

 

Evenimentul face parte din programul multianual Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil.

 

Parteneri: Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, Facultatea de Teatru și Film UBB, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Casa Tranzit

 

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508