spot_img

Aniversare 10 ani – Atelier 030202, spațiu de artă contemporană

Duminică, 8 decembrie 2019, între orele 16:00 – 22:00, spațiul de artă contemporană ATELIER 030202, de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, (strada Sfânta Vineri nr.11), sărbătorește 10 ani de la înființare. De la ora16:00 va fi proiectat scurtmetrajul retrospectiv „Document 10” de Gabi Stamate. De la ora 16:30, George Mihăiță & Mihai Zgondoiu vor avea un  cuvânt de deschidere. De la ora17:00, vă invităm la un vinyl live session by Zgondy, iar de la ora 18:00 la un performance de percuție cu Ionuț Postolache. Pe 8 decembrie 2009, a avut loc primul eveniment găzduit de ATELIER 030202 – proiectul EST / VEST.20, o instalaţie vizuală concepută şi creată de Aurel Tar şi Mihai Zgondoiu, cu aportul unei instalaţii de sunet a lui Florin Tomescu. EST / VEST.20 a celebrat, în 2009, 20 de ani de la Revoluţia Română şi căderea Zidului Berlinului în spaţiul european. Artişti invitați în proiectul EST / VEST. 20 au fost Saddo (RO) & Other (CA), Lucian Muntean (RO). 

„Proiectul Atelier 030202 s-a născut sub semnul întâmplării și al hazardului creator. Tot așa a și continuat să evolueze în cei 10 ani de activitate cu evenimente vii și expoziții de artă superContemporană în care experimentul și conceptul era ca la el acasă.  Atelier 030202 este probabil singura galerie „artist run space” din România post-decembristă, găzduită de un teatru, care a avut un program expozițional/ curatorial atât de longeviv. Îmi doresc să apară cât mai multe spații de artă non-profit conduse de tineri artiști cu energia și viziunea lor aparte atât de benefică pentru regenerarea artelor, și nu numai.” a spus Mihai Zgondoiu, artist, curator, coordonator și inițiator al galeriei Atelier 030202.

”Cum în ultimii 30 de ani, o parte din biografia mea este legată de proiecte dedicate adolescenților și tinerilor, am îmbrățișat proiectul propus de graficianul Teatrului de Comedie, dar și prietenul meu Mihai Zgondoiu, de a oferi tinerilor creatori un spațiu pentru artele vizuale și pentru cele teatrale, în care acești tineri creatori să poată experimenta și să poată propune formule vizuale, teatrale și spectaculare ce își trag seva dintr-o sensibilitate marcată de noile tehnologii ale informației și de marile confruntări sociale, ecologice și morale cu care se confruntă omul din post post-modernitate. Au trecut 10 ani și acest spațiu a devenit emblematic pentru tinerii artiști din România, dar nu numai din România.”, a declarat George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie din București. 

”În 10 ani de activitate a acestui spațiu de artă contemporană, Zgondy a reușit să facă din ATELIER 030202 un nume și un renume pentru cercetarea vizuală și pentru programele artistice și curatoriale din acești ultimi 10 ani. Câteva dintre numele importante ale artei noastre contemporane și câteva dintre proiectele cele mai îndrăznețe pentru anii generației rețelelor web au găsit în ATELIER 030202 un spațiu proteic de exprimare. Sunt convins că entuziasmul lui Mihai Zgondoiu va prinde și mai multe aripi cu și prin noi proiecte curatoriale ale ATELIER 030202. De asemenea, sunt convins că echipa cu care Zgondy va realiza proiectele pentru 2020 va fi la înălțimea științei sale de a coordona poate cel mai important laborator și spațiu de creație pentru artele vizuale vii din România”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu, președintele asociației Euro CulturArt.

 

 

Atelier 030202 este o platformă de artă contemporană din București (RO) dedicată tinerilor artişti, curatori, istorici de artă și manageri culturali, interesaţi de experiment şi suflu nou în artele vizuale. Un proiect non-profit, inovator, viu, unde evenimentele artistice coexistă la propriu cu teatrul contemporan și intervenţiile de orice altă natură – muzică experimentală, performance, dans contemporan, proiecții video, instalaţii, artă urbană.

Ideile proprii şi un program atent selectat au ajutat la consolidarea unei identități vizuale multiculturale consistente. Susținem atât expoziţiile personale, cât şi proiectele curatoriale de anvergură. Suntem deschişi la parteneriate cu artişti, curatori români şi străini, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii de profil.

Numeroasele proiecte expuse până în prezent (peste 120 de expoziții) la Atelier 030202 au creat o identitate aparte dinamizând mediul educațional și cultural romanesc printr-un dialog direct și interactiv între creator și privitor.

 

Atelier 030202, denumită după codul poștal al străzii Sfânta Vineri nr. 11 din București, este găzduită de Sala Nouă a Teatrului de Comedie, la parter.

 

Proiectul Atelier 030202 a fost selectată până în prezent în numeroase evenimente vizuale printre care amintim: Sezonul România-Franța 2019, NAG#4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 (Noaptea Albă a Galeriilor), WEG#1, 2, 3 (Weekendul Galeriilor), RPD#1, 2 (Reforma Photo Days), Arte în București#7, IEEB#4, 5, 6, 7 (Bienala Internațională de Print Experimental), Ebienale#2 (Bienala de Artă Contemporană a festivalului “George Enescu”) și BB# 6, 7, 8 (Bucharest Biennale), RDW (Romanian Design Week), RPD1 (Reforma Photo Days), ViennaFair#10 (Târgul de Artă Contemporană din Viena) Contemporary Istanbul#13 (Târgul de Artă Contemporană din Istanbul). Deasemenea a colaborat în realizarea unor expoziții/conferințe de artă contemporană cu următoarele instituții: Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Universitatea Națională de Arte din București, Teatrul de Comedie, CreArt București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Austriei în România, Ambasada Statelor Unite Mexicane în Romania,  CNDB (Centrul Național al Dansului din București), AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Institutul Cultural Român.

 

ATELIER 030202 a fost fondată în decembrie 2009, la 20 de ani de la căderea regimului comunist din România, de către artistul și curatorul Mihai Zgondoiu.

 

ATELIER 030202 este un proiect vizual non-profit al asociației Euro Culturart în parteneriat cu Teatrul de Comedie din București.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508