spot_img

Andras Varga, Livia Roşca, Miruna Vlada şi Andra Rotaru la Strada de C`Arte

Vineri, 27 septembrie 2013, ora 20:00, în cadrul festivalului Strada de C`Arte (Bucureşti, 20-28 septembrie 2013), la “Rampa de Jazz şi Poezie” au fost invitate Livia Roşca, Miruna Vlada şi Andra Rotaru, alături de muzicianul Andras Varga. Aceştia au fost prezentaţi de Mireille Rădoi, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

“Suntem în penultima seară a Străzii de C`Arte, festival pe care l-am iniţiat acum trei ani şi pe care am reuşit să-l susţinem cu eforturi uriaşe, însă ne bucurăm că am reuşit. Ne aflăm în cea de-a şaptea zi a festivalului, o seară atipică în seria celorlalte întâmplări minunate din acest spaţiu neconvenţional. Vom avea flamenco în seara aceasta şi trei tinere poete.”, a deschis Mireille Rădoi evenimentul.

“Andras Varga a venit de la Debrecen, unde a fost parte dintr-un proiect similar cu acesta, în care muzica şi poezia şi-au dat mâna.”, a continuat Mireille Rădoi, prezentându-l pe chitarist şi invitându-l pe scenă.

Muzica şi poezia, limbaje universale

“Atât muzica cât şi poezia sunt limbaje universale, ele se adresează sufletului şi sunt pornite din suflet. Împreună cred că vor salva lumea.”, a declarat Mireille Rădoi.

Prima care a deschis seara de poezie a fost Andra Rotaru, care a citit din cel mai recent volum, “Lemur”, editat de Cartea Românească în 2012.

Poezia iese din ritmuri

“Îmi face plăcere să invit pe scenă o poetă cu o vervă extraordinară, foarte tânără, o poetă care a debutat în 2004 şocându-i pe foarte mulţi cu volumul “poemextrauterine”, Editura Paralela 45. În 2007, a publicat volumul “pauza dintre vene”, la Editura Cartea Românească. Este deja inclusă în numeroase antologii şi tradusă, a susţinut nenumărate lecturi publice în ţară şi în străinătate. Este un om care se implică în foarte multe proiecte culturale, este sufletul lor. Scriitoarea pregăteşte un volum de proză scurtă şi un nou volum de poezie.”, a prezentat-o Mireille Rădoi pe Miruna Vlada.

“Poezia porneşte, de la Pann încoace, de la ritmuri. Poezia iese din ritmuri, stoarce din cuvinte toate ritmurile, prin urmare, poezia în sine este muzică. Se poate ca, uneori, poezia pusă pe muzică să fie de o redundanţă crasă. Poezia adevărată se spune, e cea care rezistă şi cu muzică şi fără, rezistă în toate mediile. Cu toate acestea, mie îmi plac seratele de muzică şi poezie pentru că vin să se pună în valoare una pe alta.”, a spus Miruna Vlada.

După lectura plină de vervă a Mirunei Vlada a citit Livia Roşca, cea care a debutat în 2006 la Cartea Românească cu volumul “Ruj pe icoane”, în urma câştigării concursului de manuscrise al editurii.

“Ca modalităţi de expresie, muzica şi poezia sunt complementare, iar asta este evident pentru că, de la celebrele sonete ale lui Shakespeare încoace, versurile se pot pune pe muzică. Muzica bună are versuri bune, şi, mai mult decât atât, am convingerea că ambele se adresează aceleiaşi zone din creier. Pentru cei care le creează sunt o formă de exprimare şi de cristalizare a emoţiilor, pentru cei care le receptează sunt portiţe de evadare, dar şi căi de a intra într-o lume în care este mai uşor să ai contact cu tine însăţi.”, a spus Livia Roşca.

Seara de muzică şi poezie s-a încheiat cu cele trei invitate care au făcut schimb de poeme, recitându-şi una alteia versurile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508