spot_img

Alexandru Tocilescu va avea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Alexandru Tocilescu este primul regizor care va avea o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti. Dezvelirea va avea loc joi, 7 iulie 2011, la ora 12.00, în Piaţa Timpului din Bucureşti. Regizorul va fi recompensat, astfel, pentru întreaga carieră.

Proiectul „Walk of Fame” este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi Cocor.

Alexandru Tocilescu (n. 27 iulie 1946) este un regizor român de teatru şi film. Este tatăl scriitorului Alex Tocilescu (n. 1977).

Teatru: „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, Studioul Casandra, 1971; „Războiul vacii” de Roger Avermaete, Teatrul de Nord din Satu Mare, 1973; „Swanewitt” de August Strinberg, Teatrul Maria Filotti Brăila, 1974; „Fire de poet” de Eugene O’Neill, Teatrul Maria Filotti Brăila, 1974; „Amurgul unui cocor” de Junji Kinos Kinoshita, Teatrul Alexandru Davilla, Piteşti, 1976; „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, 1978; „Maria şi copiii ei” de Osvaldo Dragun, Teatrul Alexandru Davilla, Piteşti, 1978; „Paradis de ocazie” de Tudor Popescu, Teatrul Ion Vasilescu, 1979; „Haina cu două feţe” de Stanislav Stratiev, Teatrul Giuleşti, 1979; „Concurs de frumuseţe” de Tudor Popescu, Teatrul de Comedie, Bucureşti, 1980; „Program special” L.B. de Stephen Poliakoff, Tetarul Tineretului din Piatra Nemţ, 1980; „Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragedicae expresa de Samuil Vulcan şi Barbul Văcărescul, vânzătorul ţării de Iordache Golescu”, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1982; „Tartuffe” de Moliere, Teatrul Bulandra, Bucureşti,1982; „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982; „Hamlet” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1985; „Io, Mircea Voievod” de Dan Tărchilă, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1986; „Antigona” de Sofocle, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1993; „Mireasa mută” după Femeia mută de Ben Jonson, Teatrul de Comedie, Bucureşti, 1995; „Poate Eleonora” de Gellu Naum, Theatrum Mundi, Bucureşti, 1997; „Faust” de Charles Gounod, Opera Naţională Română, 1998; „Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1998; „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti, 1999; „Amanţii însângeraţi” de Chiamatsu Monzaemon, Teatrul Naţional Bucureşti, 2001; „La statuia lui Eminescu”, Teatrul de Stat Constanţa, 2002; „Oblomov”, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 2003; „Oase pentru Otto” de Lia Bugnar, Teatrul Luni, Bucureşti, 2003; „Poker” de Adrian Lustig, Teatrul de Comedie, 2004; „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu” de Denis Dinulescu, Teatrul Mic, Bucureşti, 2005; „Elizaveta Bam”, de Irinel Anghel, pe un text de Daniil Harms, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 2006; „Comedie roşie”, Teatrul Naţional Bucureşti, 2006; „Faust”, Opera Naţională Română, 2007; „Broadway – Bucureşti”, Teatrul Naţional de Operetă, 2007; „Eduard al III-lea” de William Shakespeare, Teatrul Naţional Bucureşti, 2008; „Casa Zoikai” de Mihail Bulgakov, Teatrul de Comedie Bucureşti, 2009; „Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, Teatrul Metropolis Bucureşti, 2009.

Film: „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), dupa piesa cu acelasi nume de Puşi Dinulescu

Premii: 1999: Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol (O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti); 2002: Premiul UNITER pentru întreaga activitate; 2006: Premiul pentru „cea mai bună regie” cu piesa O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu la Festivalului Comediei Romanesti – festCO.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508