spot_img

Alexandru Calmâcu lansează volumul ”Vise în paragină”

Vineri, 22 mai 2015, ora 18:00, la Casa Universitarilor, Bucureşti ( Str. Dionisie Lupu, nr. 46), Alexandru Calmâcu lansează volumul ”Vise în paragină”, apărut la Editura Universităţii din Bucureşti. Cartea va fi prezentată de: Mircea Dumitru- rectorul Universităţii din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, Liviu Papadima- prorector al Universităţii din Bucureşti, Liviu Franga- decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Dan Mircea Cipariu- scriitor, preşedintele Secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti, Doru Mareş- scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Volumul „Vise în paragină”, semnat de Alexandru Calmâcu şi apărut la Editura Universităţii din Bucureşti (2015), surprinde prin tematică şi stil. Observaţiile acide asupra realităţii formulează un mesaj direct despre viaţă şi societate, despre cultură şi incultură, despre gândire şi prostie. Fenomenul social îl fascinează pe autor, care se află în directă raportare cu acesta şi din care extrage seva spectaculară, cu râs şi plâns, cu ironie şi tandreţe, cu disperare, cu buimăceala firească a perceperii. Asemenea efecte se disting şi se simt, voluntar şi involuntar, prin stilul de scriere abordat, cititorul aflându-se, astfel, în faţa unui text în care sinonimia şi antinomia fac legea, prin forţa cuvântului.

Alexandru Calmâcu îmbină stilul publicistic cu cel literar, ferindu-se de comentarii subiective şi întrebări retorice. Proza scurtă îi este la îndemână. Editorialul publicistic şi schiţa ca gen literar se completează şi se regăsesc în această carte, prin elementele lor distincte, de construcţie şi de transmitere a mesajului. Autorul a structurat volumul în trei capitole – Cioburi colorate, Sensuri şi nonsensuri, 150 de ani –, iar ilustraţiile ce însoţesc textele, realizate de Laurenţiu Muşoiu, accentuează, prin imagine, semantica ideii.

Alexandru Calmâcu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Cariera de jurnalist a început-o, în 1985, la agenţia de presă Agerpres. În 1991 a fost corespondent de război în Transnistria, fiind singurul jurnalist român acreditat în zona de conflict. Ulterior, domeniul publicistic spre care s-a îndreptat a fost cel social – Învăţământ, Tineret, Cultură. A lucrat ca şef de secţie la „Evenimentul Zilei” şi „Gardianul” şi ca redactor şef la revistele „UNICEF” şi „Şcoala Românească”. În prezent este redactor şef la Editura Universităţii din Bucureşti. Ca ziarist şi editorialist a semnat reportaje, anchete, comentarii şi în alte publicaţii – România literară, Contemporanul, Tineretul Liber, Suplimentul literar al Tineretului Liber. A mai lucrat ca realizator la emisiunile „Mioriţa” şi „Un cenaclu pe săptămână” de la postul naţional de radio. Este autorul volumului „Critica Educaţiei” (Editura „Paralela 45”, 2010), a semnat volumul de proză scurtă „Vise în paragină” (Editura Univesităţii din Bucureşti, 2015) şi romanul „Cronică despre alb sau negru” (Editura „Tracus Arte”, 2015). Ca traducător din limba italiană, Alexandru Calmâcu a adus în faţa cititorilor români romanul „Parfum de maci” de Gloriana Orlando (Editura „Princeps Edit”, Iaşi, 2006) şi volumul de publicistică „Mafia ucide până şi tăcerea” de Elio Camilleri (Editura „Princeps Edit”, Iaşi, 2007).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508