spot_img

Agenda de weekend, la Bookfest Timișoara

Scriitorii Gabriel LIICEANU și Dan C. MIHĂILESCU, doi dintre cei mai vânduți autori Humanitas, sunt protagoniștii unuia dintre cele mai așteptate momente ale Salonului de Carte Bookfest Timișoara, ediția a IV-a. Cei doi vor discuta sâmbătă, 28 martie 2015, începând cu ora 14.30, nu doar despre lucrările lor cele mai noi (o nouă ediție din Declarație de iubire pentru LIICEANU, volumul de eseuri Castelul, biblioteca, pușcăria pentru MIHĂILESCU), ci și despre fascinanta figură a Reginei Maria, căreia editura Humanitas tocmai i-a tipărit al doilea volum din suita Jurnalului de război. Dezbaterea va fi moderată de directorul general al editurii Humanitas, Lidia BODEA.

Un alt eveniment care va polariza atenția este – sâmbătă, de la ora 16.00 – lansarea studiului Ioan HOLENDER. De la Viena la Timișoara, semnat de Cornel UNGUREANU și Vasile BOGDAN pentru editura locală Brumar. În prezența autorilor, dezbaterea moderată de jurnalistul Robert ȘERBAN va fi un excelent prilej de a celebra pe unul dintre cei mai iubiți fii ai urbei, cel pe care analele muzicii culte îl rețin ca pe „cel mai longeviv director al Operei din Viena”.

Printre celelalte personalități prezente în programul penultimei zi de Bookfest Timișoara sunt scriitorii Daniel VIGHI și Viorel MARINEASA, care își dau întâlnire cu vizitatorii salonului la lansarea lucrării Dicționar de termeni arghezieni (Editura Universității de Vest Timișoara), la care vor vorbi alături de autoare, Simona CONSTANTINOVICI.

Bookfest Timișoara nu trage cortina fără ca, duminică, 29 martie, alte câteva manifestări să își facă loc în agenda de evenimente. Dintre ele, poate cea mai importantă este lansarea lucrării Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași, publicată de Smaranda VULTUR tot la Editura Universității de Vest Timișoara. Vor vorbi despre carte, de la ora 11.00, alături de autoare, Adriana BABEȚI, Vasile DOCEA, Nicoleta MUȘAT. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Kratima.

Tot duminică, de la ora 12.00, Asociația peisagiștilor, filiala Timișoara, prezintă publicului volumele In Ground We Sleep și Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Comunități germane din Banat, despre care vor vorbi Raluca RUSU și Diana BELCI.

Pe tot parcursul salonului, cititorii sunt invitați nu doar să achiziționeze carte (adeseori, la prețuri reduse cu până la 50-60%) sau să asiste la dezbaterile și expozițiile pregătite de Asociația Editorilor din România, organizatorul tradițional al saloanelor Bookfest, ci și să semneze petiția prin care editorii protestează față de timbrul cultural, subiect mult dezbătut în presa ultimelor săptămâni.

Program sâmbătă, 28 martie 2015

12:00 Lansare: „Filiere și mecanisme de propagandă nazistă în Banat (1933-1945)”, de lect. univ. dr. Mihai A. Panu. Volum apărut la Editura Mega. Prezintă: lect. univ. dr. Alexandru Jadaneanț și conf. univ. dr. Vasile Docea (directorul Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”)

14:30 Întâlnire cu Dan C. Mihăilescu și Gabriel Liiceanu. Discuție despre volumele „Declarație de iubire”, de Gabriel Liiceanu, „Castelul, biblioteca, pușcăria”, de Dan C. Mihăilescu, și „Jurnal de război”, de Maria, Regina României (Editura Humanitas). Dezbatere moderată de Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas.

16:00 „Brumar la pătrat”. Lansarea cărții cu și despre cel mai mai longeviv director al Operei din Viena, timișoreanul Ioan Holender – „Ioan Holender. De la Viena la Timișoara”, de Cornel UNGUREANU și Vasile BOGDAN -,  și lansarea antologiei de poezie a celui mai longeviv cenaclu literar al Timișoarei – „Antologia de poezie a Cenaclului Pavel Dan” (Editura Brumar). Invitați: Cornel Ungureanu, Vasile Bogdan și Eugen Bunaru. Prezintă: Robert Șerban.

17:00 Lansare: „Suveranitatea statelor și integrarea europeană a Balcanilor: cazul Serbiei”, de Dan D. Lazea (EUVT). Alături de autor prezintă: Dr. Oana Popa.

18:00 Lansarea primelor titluri ale Editurii Ariergarda: „Vilayetul Timișoara. 1552 -1716”, de Cristina Feneșan; „Prin meandrele istoriei”, de Caius Muțiu; „Pipa domnului Horipundo”, de Teodor Spătaru. Prezintă: Simona Constantinovici, Ana Pușcașu, Daniel Vighi și Viorel Marineasa.

19:00 Lansare: „Dicționar de termeni arghezieni”, de Simona Constantinovici (EUVT). Alături de autoare vor fi prezenți scriitorii Daniel Vighi și Viorel Marineasa.

Program duminică, 29 martie 2015

11:00 Lansare: „Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași”, de Smaranda Vultur (EUVT). Alături de autoare, vor vorbi: Vasile Docea, Adriana Babeți și Nicoleta Mușat. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Kratima.

12:00 Dublă lansare a Asociației Peisagiștilor, filiala Timișoara. „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Comunități germane din Banat” și „In The Ground We Sleep”. Vorbesc: Raluca Rusu și Diana Belci.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015, la care cumpărătorii vor putea găsi, la prețuri de editură, circa 20.000 de volume, este un salon organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.

Partenerii acestei ediții sunt: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara.

Parteneri media: Radio România Timișoara, Ora de Timiș, TVR Timișoara, Hotnews.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut (București, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al ediției 2014 a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură – Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). În 2015 invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Republica Cehă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508