spot_img

Adela Greceanu, Răzvan Petrescu, Ciprian Măceșaru, M. Duțescu, Ștefan Ivas, Alexandru Matei, Nicolae Rusu și Aida Boldeanu, invitați la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură “Lumea Cărții” de la Praga

Ministerul Culturii organizează, în perioada 14 – 17 mai 2015, standul național la Târgul Internațional de Carte “Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei. Participarea continuă a Ministerului Culturii la acest târg internațional de carte a fost încununată în anul 2012 cu statutul de țară invitată de onoare. Toate evenimentele se vor desfășura la standul național din cadrul Palatului Expozițional din Praga, locul de desfășurare al Târgului.  Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul. Temele principale ale manifestării culturale sunt ”Fotograful și cartea”, ”Cărțile campioane mondiale pentru tânărul public cititor”, ”Diaspora literară și cehii din lume”. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Invitații Ministerului Culturii vor susţine prezentări de carte și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, Numele meu este Bryan Ruiz (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător (Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din Şi cuvintele sunt o provincie (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din Mila schimbă gustul cărnii (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din Uranus Park (Polirom, 2014). Invitații Institutului Cultural Român sunt Nicolae Rusu, care va citi din volumul său de proză Șoboloaniada și Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii.

Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii.

Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Praga, ediţia 2015, este următorul:

Joi, 14 mai

De la ora 17:00, lectură de proză  şi prezentare de carte: Nicolae Rusu, Şobolaniada, şi lectură de poezie şi prezentare de carte Ciprian Măceșaru, Numele meu este Bryan Ruiz – translaţie şi moderare: Jiří Našinec, Kryštof Míka și Alexandru Matei, eveniment organizat împreună cu ICR Praga.

De la ora 18:00, vor avea loc două lecturi: Lidia Našincová, din Jáchym Topol şi Roman Ráž, în traducere cehă, şi Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii – în cadrul temei „Diaspora literară”, eveniment organizat de ICR Praga.

Vineri, 15 mai

De la ora 16:00, lectură de proză şi prezentare de carte: M. Duțescu, Uranus Park –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

De la ora 17:00, lectură şi prezentare de carte: Ciprian Măceșaru, Despre nerăbdarea de a fi răbdător – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Sâmbătă, 16 mai

De la ora 13:00, dezbatere literară cu autorii invitaţi ai Ministerului Culturii și cei ai Institutului Cultural Român – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.

De la ora 14.00, lectură de poezie şi prezentare de carte: Adela Greceanu, Şi cuvintele sunt o provincie – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.

Duminică, 17 mai

De la ora 13:00, lectură proză şi prezentare de carte Răzvan Petrescu, Rubato –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei;

De la ora 14.00, lectură de poezie și prezentare de carte Ștefan Ivas, Mila schimbă gustul cărnii – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Ministerul Culturii mulțumește Institutului Cultural Român Praga pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment cultural.

Editurile care au contribuit cu cărți la expoziția de la standul național sunt: Editura Academiei Române, Adenium, Asers, Grupul Editorial Art, Asers, Cartea Copiilor, Casa de Pariuri Literare, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Editura Muzeelor Literare, Didactica, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Editura Muzeelor Literare, Paideia, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea. De asemenea, standul național va găzdui o expoziție de design de carte – „Cele mai frumoase cărți din România, 2014”.

Sponsori: Rom Autentic, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.

Parteneri media: Semne bune, Literatura de azi, Bookaholic, Filme Cărți, AgențiadeCarte.ro, România Literară, Observator Cultural.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508