spot_img

Actorul Marian Râlea, în rolul bătrânului Jack din spectacolul ”Barajul”, la Arcub

Distins cu ”Premiul pentru creație originală” pentru spectacolul de teatru ”Barajul” de Conor McPherson, în regia Andreei Vulpe, la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, producătorul spectacolului Centrul Cultural al Municipiului București îi invită pe iubitorii de teatru să vizioneze o nouă reprezentație, sâmbătă, 3 februarie 2018, de la ora 19:00, la Sala Mare ARCUB.

Piesa ”Barajul” aparține autorului irlandez Conor McPherson, considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani europeni. Apărută în 1997, ea a fost montată în același an de Royal Court în Londra, iar doi ani mai târziu a avut premiera pe Broadway. A câștigat Premiul Laurence Olivier pentru ”Cea mai bună piesă a anului”, în 1998, și i-a adus lui McPherson, în același an, Premiul Criticii pentru ”Cel mai promițător dramaturg”. ”Barajul” a fost votată printre cele mai importante piese ale secolului XX, într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

Acțiunea de desfășoară într-un spațiu neconvențional, conceput special ca un bar întunecat, straniu și enigmatic.Trecând de la plictis, la curiozitate, la sentimente de solidaritate, împăcare și prietenie, personajele jucate de actorii, Marian Râlea (Jack), Alexandru Voicu (Brendan), Gabi  Costin (Jim), Romeo Pop (Finbar) și Simona Pop (Valerie), expun adevăruri de viaţă punctate cu momente de un comic nebun combinate cu o stare permanentă de suspans.

”[…] Nu doar piesa în sine este interesantă, ci și jocul actorilor este unul exceptional, fiecare aplecându-se cu mare atenție asupra rolului. Marian Râlea este, fără îndoială, starul spectacolului, construind interacțiuni și monologuri absolut savuroase și făcând din Jack un personaj extrem de real, care, în ciuda defectelor, place spectatorilor pentru că este amuzant, bonom și deschis.” (4arte.ro)

Montarea spectacolului la București aparține regizoarei Andreea Vulpe, care a semnat regia pentru ”Regele şi cadavrul” (de Vlad Zografi), ”Părinţii teribili” (de Jean Cocteau) şi ”Filoctet” (de Sofocle) la Teatrul Naţional din Bucureşti, ”Cabaret” (de Joe Masteroff) la Teatrul Evreiesc de Stat şi ”Oleanna” (de David Mamet) la Teatrul Act.

Omul să trăiască acolo unde-s prietenii şi lumina!”, spune Jack, bătrânul holtei a cărui singurătate părea iremediabilă până când a înţeles că responsabilitatea faţă de comunitatea de care aparţii poate fi colacul de salvare, atunci când te simţi însingurat, izolat şi trist. Şi, odată cu el, simţim şi noi, realizatorii acestui spectacol, că e de datoria noastră să vorbim despre flagelul singurătăţii în lumea de azi: să-l asumăm, să-l cercetăm şi să-i căutăm soluţii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, să redăm societăţii noastre încrederea interpersonală, lipsa de tensiuni şi coeziunea socială. ” – declară regizoarea spectacolului, Andreeea Vulpe.

Scenografia spectacolului aparține unuia dintre cei mai talentați scenografi ai tinerei generații, Daniel Titza, care și-a pus amprenta și pe alte producții precum ”Fool for Love” (de Sam Shepard), în regia lui Carmen Vidu și ”American Buffalo” de David Manet, în regia lui Cristi Juncu, ambele jucate la Teatrul Act, ”Platonov” (de A.P. Cehov), în regia lui Vlad Massaci, la Teatrul Nottara și o serie de spectacole împreună cu regizoarea Andreea Vulpe.

Spectacolul de teatru ”Barajul” a avut premiera în luna noiembrie 2016 și face parte din stagiunea de teatru de la ARCUB, alături de spectacolele : ”Artists Talk” (regia Gianina Cărbunariu), ”Idolul și Ion Anapoda” (regia Mariana Cămărășan), ”Plastic” (regia Theodor-Cristian Popescu),Însemnările unui nebun” (regia Felix Alexa), ”Schneider & Schuster” (regia Lucian Pavel), ”București.Instalație umană”, ”Am iubit, am purtat, am pierdut” (regia Emil Hoștină) și ”Obsesii” (regia Yannis Paraskevopoulos).

BARAJUL, de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe

Cu: Marian Râlea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop

Regia: Andreea Vulpe

Scenografia: Daniel Titza

Light Design: Vlad Lăzărescu

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Stagiune de teatru organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508