spot_img

„A fost o viaţă sau un vis?” de Lucia Stănescu

Miercuri, 9 mai 2012, ora 11.00, în Foaierul Auditorium Maximum al Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai” (Cluj) și vineri, 11 mai 2012, de la ora 18.00, în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, va avea loc lansarea volumului „A fost o viaţă sau un vis?” de Lucia Stănescu, Editura Eikon. Lucia Stănescu este o soprană de renume, fostă directoare a Operei Române din Cluj, artistă pucciniană încununată recent cu premiul Festivalului Puccini, alături de multe alte distincții naționale și internaționale.

Cartea dezvăluie, pentru prima dată, marelui public viața și strălucita carieră a marii artiste, oferind numeroase informații despre lumea artistică și societatea românească din perioada interbelică până în zilele noastre, și este însoțită de un CD audio, care cuprinde o serie de lieduri și fragmente din impresionantul repertoriu al celebrei artiste.

„Lucia Stănescu… un nume în a cărui vocalitate regăsim lumina unui chip de o frumuseţe renascentistă, cu ochi de o limpezime smaraldică, curaţi ca sufletul pe care l oglindesc. Pe scenă, am văzut o în vremea studenţiei într o Aida cu Elena Cernei în rolul Amneris, două rivale autentice. Am rămas de atunci cu amintirea unei voci somptuoase și calde, a unei siluete fascinante și a unei priviri de un magnetism seducător.

Când ne am cunoscut, în anul 1997, marea artistă Lucia Stănescu a instaurat o atmosferă de sinceră prietenie încă de la început, dizolvând orice diferenţă de vârstă sau de experienţă, care ar fi putut exista între noi. Parcă ne ştiam dintotdeauna… Aşa de degajată nu mă mai simţisem decât, poate, cu Placido Domingo. Interviul realizat la Televiziune a curs firesc, fără să simt niciun fel de ezitare sau de modestie contrafăcută, deşi, după propriile i mărturisiri, era una dintre puţinele ocazii în care îşi dezvăluia viaţa în faţa unui ziarist român. De ce?… Dintr o dorință bine motivată, de a rămâne în amintirea publicului aşa cum fusese, adică frumoasă şi convingătoare ca artistă şi femeie. Am aflat atunci de cele două mari etape ale vieţii domniei sale: cea de la Cluj, cu începuturile carierei şi directoratul Operei, între anii 1970 şi 1975 şi cea din Italia, cu succesele sale scenice, pedagogice şi stabilirea definitivă în oraşul Livorno. Dincolo de cuvinte, simţeam căldura şi sinceritatea copilei crescute în climatul pur şi cucernic al familiei preotului Ioan Stănescu din Someşul Rece, de la poalele Munţilor Apuseni, cu dragoste şi respect pentru familie şi tradiţie, pentru frumos şi valoare autentică. Nici nu m a mirat că eroinele sale preferate au fost: gingaşa şi modesta Mimì, iubitoarea şi puternica Floria Tosca, cocheta dar atât de sincera Manon Lescaut, devotata Sora Angelica sau nobila şi curajoasa Cio-Cio-San, în esenţă, „femeile” lui Giacomo Puccini, compozitorul a cărui muzică o face mereu să lăcrimeze şi să se identifice cu „miezul” sentimen­talismului său. Sigur, aproape de aceste creaţii scenice au mai stat şi: Tatiana din „Evgheni Oneghin”, Aida, Nedda din „Paiaţe”, Maddalena din „Andrea Chènier”, chiar şi acele „acte de curaj”, cum le numeşte, Elsa din „Lohengrin” ori Santuzza din „Cavaleria rusticană”.

Din 1981, când „a pus punct” carierei scenice, s a dedicat total celei pedagogice, devenind profesoară la Conservatorul „Pietro Mascagni” din Livorno. Alt prilej de satisfacţie, deoarece, experimentata artistă putea să împărtăşească cu generozitate tinerilor, sfaturi profesionale şi de viaţă. Le putea fi dascăl, mamă şi prietenă. Tot aşa am perceput o şi eu de aproape 15 ani, în timpul şi vizitele pe care i le am făcut în „colţişorul său de rai” din Quercianella, dovedindu mi că am avut unul dintre rarele prilejuri de a cunoaşte o valoroasă artistă pe care și oficialităţile italiene o apreciază și o respectă. Alături de medalii și distincții i s a conferit de către Academia „Le Muse” din Florența valorosul „Simbol al Eutherpei”, pe care îl primiseră cu mult înainte: Maria Callas, Gina Cigna, Boris Cristoff, Tancredi Pasero, Giulietta Simionatto şi Mario del Monaco.

Astăzi, la acest moment atât de frumos, al lansării cărţii sale de suflet, îi urez ani mulţi, liniştiţi şi luminoşi, tot atâta energie, căldură, tinereţe și seninătate interioară spre bucuria publicului care a admirat o, a elevilor şi a cunoştinţelor, dar, mai ales, a prietenilor, printre care sunt sigură, mă număr şi eu. Dar există vreunul dintre dumneavoastră care să o fi cunoscut şi să nu gândească la fel ca mine?!… ” (Luminiţa Constantinescu)

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. MINUNATA VOCE, MINUNATA PREZENTA, MINUNATA FEMEIE! SA NE TRAITI INTRU MULTI ANI, STIMATA SI DISTINSA DOAMNA PENTRU CA , UNORA DINTRE NOI, NE REDATI SENTIMENTUL DE MANDRIE NATIONALA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508