spot_img

A fost lansată pagina web usrpoezie.ro

Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România e prezentă pe reţeaua web cu pagina sa www.usrpoezie.ro. Conform noului Statut al USR, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti a fost spartă în şase filiale independente, având în acest moment conducere, cont bancar şi ştampilă proprie. Astfel, Bucureştiul are şase filiale: Poezie – preşedinte Dan Mircea Cipariu, Proză – Aurel Maria Baros, Traduceri literare – Peter Sragher, Critică literară – Radu Voinescu, Dramaturgie – Horia Gârbea, Literatură pentru Copii – Victor Gheorghe Stan. Pagina web www.usrpoezie.ro a fost realizată de Dan Mircea Cipariu, coordonator, Grigore Şoitu, webmaster, Manuela Sz, web designer, Mihai Zgondoiu, concept siglă & grafică. AgenţiadeCarte.ro este partener media al Filialei USR Bucureşti Poezie.


„Iată că la foarte scurt timp de la încheierea alegerilor, pun în pagina realităţii câteva promisiuni legate de organizarea Filialei, de o viziune transparentă de comunicare între colegi. Sunt convins că această pagină web –www.usrpoezie.ro – va reprezenta un vehicul de impact pentru promovarea unor proiecte culturale şi poetice de anvergură şi pentru promovarea cărţilor şi evenimentelor colegilor de Filială”, a declarat Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei USR Bucureşti Poezie.


Primul editorial al www.usrpoezie.ro este semnat de poetul Grigore Şoitu, cu titlul „La ce bun poezia (pe internet)?”, text pe care îl prezentăm în rândurile ce urmează.

„La ce bun poezia (pe internet)?


Poezia precede Internetul, fiind una dintre cele mai vechi forme de artă ale omenirii. Mai bine zis una dintre cele mai vechi forme de comunicare. Blogurile, reţelele de socializare, cenaclurile şi lecturile online au fost cauzele exploziei de poezie… Primele situri de poezie de la noi au apărut prin 1998 – 1999. Erau rudimentare, statice şi greu de administrat. Au apărut antologiile online (Noesis), bibliotecile de poezie şi siturile care se vroiau ultraspecializate (poezie.ro). În 1999 publicam poezie pe situl Asalt, o platformă dezvoltată de poetul Mircea Ţuglea (membru USR Filiala Bucureşti) pentru poeţii din Cenaclul de Marţi, coordonat de criticul literar Marin Mincu. În anul 2006 apărea Hyperliteratura lui Marius Ianuş, care a făcut cu succes trecerea de la web 1.0 la web 2.0. A fost cel mai important blog de poezie, unde reprezentanţi ai ultimelor promoţii literare au publicat texte excepţionale, care aveau vizibilitate în mediul online (două mii de vizitatori unici pe zi, zeci de comentarii aprobate la fiecare poem postat!). Pe hyperliteratura am participat, prin vara anului 2007, la prima şedinţă  de cenaclu online. După hypera, cum îi spuneau cei care o frecventau zilnic, au urmat şi alte bloguri literare, cele mai multe dintre ele specializate în poezie. Au apărut blogurile personale ale unor poeţi, au venit peste noi reţelele de socializare, am citit primele poeme publicate pe facebook şi primele poeme despre facebook… Poezia şi Internetul s-au interconectat, au comunicat, au găsit un limbaj comun. USR Filiala Bucureşti Poezie lansează acest website sub semnul comunicării. Un site simplu bazat pe platforma wordpress, al cărei slogan a rămas: Code Is Poetry.

Grigore Şoitu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508