spot_img

37 de elevi din Rădăuți, Mediaș și Bazna, la Galeria Cirus din Mediaș

Sâmbătă,1 iunie 2019, ora 12,00,  la galeria de artă Cirus din Mediaș (str. Petofi Sandor, nr. 9), va fi vernisată expoziția ”CULORILE PĂCII. Zâmbet de copil”, un proiect expozițional tematic organizat de Galeria CIRUS Mediaș și Asezământul de Copii ”Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți. Vernisajul de pictură va fi deschis de dr.Olimpia Tudoran, critic de artă. Cei înscriși în acest proiect au realizat aproximativ 300 de lucrări, majoritatea în tehnica acuarelei. Premiile vor fi acordate de juriul expoziției format din artistul vizual Mihai Zgondoiu și acuarelistul Vasile Popescu. În concurs vor intra operele plastice realizate de 37 de elevi din Rădăuți, Mediaș și comuna Bazna, cu vârste între 5-9 ani (prima categorie), 10-12 ani (a doua categorie) și ”veteranii”, cei peste 12 ani împliniți (a treia categorie). ”Finanțarea premiilor a fost asigurată prin bunăvoința sponsorilor menționați pe afișul expoziției. Mesajul expoziției copiilor, dedicată copiilor, dar și adulților, se vrea a fi o atenționare asupra necesității normalității vieții sociale, normalitate firească în lumea entuziastă și fabuloasă a copiilor, care sunt un exemplu puternic pentru o cale de urmat de către adulți”, a declarat acuarelistul Vasile Popescu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

 

Copiii membri ai atelierului ”Vasile Popescu” din cadrul Așezământului de Copii ”Sf. Ierarh Leontie” vor participa la expoziția de pictură ”Culorile Păcii – Zâmbet de copil”, cu un număr remarcabil de lucrări de pictură în acuarelă ce vor fi expuse la  Galeria de Arta CIRUS din Mediaș. Împreună cu membrii atelierului de pictură vor expune și copii din Mediaș și Bazna. Vernisajul va avea loc sâmbătă 1 iunie 2019., ora 12:00. Lucrările vor fi expuse în perioada 1 iunie – 14 iunie 2019.

 

Pe 19 martie 2010, acuarelistul Vasile Popescu a deschis prima galerie particulară de artă, Cirus, din Mediaș.

 

 

Vedute într-un atelier deschis

 

De la mijlocul lui martie a.c., in Medias a inceput sa functioneze prima galerie particulara de arte vizuale. Amenajata la parterul unei case cu staif si cu stil, restaurata dupa toate regulile domeniului, cu spatiu de expunere bine chibzuit, atât pentru expozitii traditionale, cât si pentru experimente, Galeria Cirus (cu adevarat un loc al inaltarii) e situata intr-un perimetru pitoresc al stravechiului burg transilvan. Si are dotari performant europene (in mare majoritate aduse din Germania) cum si-ar dori multi galeristi din Bucuresti si din alte orase culturale ale tarii, deschise spectacolului artelor.
Proprietarul acestei bijuterii expozitionale e un artist vizual aflat, de buna vreme, in topul acuarelistilor români (si nu numai), Vasile Popescu. Dar si un mecena de Medias, un sustinator al tinerilor confrati nascuti in burgul transilvan, scoliti in tot Ardealul si „adoptati“ de Bucuresti si de alte capitale ale Europei. Care insa nu si-au uitat obârsiile si au fondat acasa grupul TAM-TAM (Tinerii Artisti din Medias). Un grup al carui prezent si al carui viitor suna bine (vorba ceea!) si impreuna si prin individualitati cu original parcurs in artele vizuale contemporane de la noi si datorita maturului lor coleg Vasile Popescu. Artistul care le-a daruit Galeria Cirus si care ii asteapta cu noi si multe expozitii. Pe strada Petöfi Sandor la numarul 9.

Vasile Popescu e un „caz“ fericit in care arta si-a ales creatorul. De la prima cutie de acuarele Castel Faber pe care viitorul artist a primit-o in dar când era elev in scoala primara. Mirajul apei care trebuie stapânita prin culoare si printr-o rapiditate de prestidigitator, caci altfel isi tradeaza imblânzitorul, l-a luat in posesie pe când se alfabetiza si nu l-a mai parasit niciodata. I-a daruit toate clipele de ragaz si de liniste. I-a dedicat o impresionanta biblioteca – albume si studii de specialitate. A invatat limba engleza special pentru a-i deslusi tainele, adica pentru a stapâni tehnicile chinezesti ale acuarelei, desavârsite, rafinate de scoala anglo-saxona, stramoasa acuarelei de azi. Si-a procurat hârtie frantuzeasca pe care sa realizeze cele peste o mie de lucrari, grupate in serii – flori, portrete, peisaje.

O singura data, in pragul adolescentei, a incercat si altceva, adica pictura in ulei. N-a fost insa multumit si s-a intors la „acuarela care e spontana. Si care iti cere sa te imprietenesti cu apa, s-o stapânesti sau macar sa te duci dupa ea“.
Si a continuat sa uceniceasca la tehnica „ud pe ud“, avându-l ca mentor pe Constantin Gavenea („cred ca e cel mai bun la noi“), a carui retrospectiva (1982-1984) de la Dalles o considera un moment de maxima virtuozitate din istoria acuarelei autohtone – „din pacate, o arta foarte putin practicata la noi, tocmai pentru ca presupune sublimarea gestului spontan prin tehnica desavârsita. Si o paradoxala filosofie de a picta! sa nu spui niciodata ca ai gresit“.

Dupa multe expoziti personale si de grup, in tara, in Europa si in S.U.A, dupa ce lucrarile lui au intrat in prestigioase colectii particulare si muzeale, dupa ce si-a construit unul dintre cele mai impresionante site-uri de artist vizual de la noi, www.vasile-popescu.com, artistul si-a deshis si propria galerie. Bineinteles, cu o expozitie de acuarele, „Medias. Atelier deschis“, prezentata publicului de criticul si istoricul de arta Olimpia Tudoran.

La vernisaj, spatiul Galeriei Cirus a fost luat cu asalt de un public numeros si de tot ce inseamna media in oras si in zona.Un public foarte receptiv si elegant, in care s-au regasit si colectionari si scriitori din Sibiu, Brasov si Bucuresti. Care au tinut sa marcheze evenimentul, intr-o vreme când galeriile U.A.P. din oras (si nu numai) par a fi pierdute iremediabil. Izbânda Galeriei Cirus este inca o dovada ca manageriatul profesionist in arta poate face minuni care sa infirme efemeritatea celor „trei zile“, eticheta paguboasa, autentic româneasca.

Noua personala a lui Vasile Popescu este cu adevarat un atelier deschis. Si o proba de virtuozitate, de „munca de chinez batrân“, in concentrate de timp-culoare, insa. Privirea si pensonul sunt in armonie cu rasfatul apei pe hârtie, ductul e sigur, narativitatea evocatoare rasfata si ea ochiul prin transparente si profunzimi, printr-un joc rafinat de umbre si nuante complementare, catifelate, de vedute ce vor ramâne mult timp in memoria vizuala a celor ce au venit sa „vada“ in Galeria Cirus.

Un colt al atelierului de-acasa, minimalist, imblânzit, un spatiu in care miracolul abia asteapta sa se nasca, nocturne cu lumina de ambra veche dezghiocata din intunericul in falduri grele, peisaje de primavara in eruptie si de toamna bogata, in care picturalul se converteste in reflexivitate, ziduri, arcade, turnuri medievale decupate in penumbre de asfintit ori de inceput de zi, ca fundal pentru pulsiunile vietii agitate de azi, care, in cele din urma, le va imprima energie si ritm sunt materia unor vedute ce nu au nimic din conventionalitatea straveche a genului. Surprinzatoare, o „Victorie“, un cub de lumina in intuneric manos, din care izbucnesc manunchiuri de artificii in onoarea invingatorilor, e una dintre piesele de rezistenta ale expozitiei, cu frapanta originalitate.
„Medias. Atelier deschis“ racordeaza noua sensibilitate din artele vizuale ale zilelor de azi unei tehnici cu vechime impresionanta, ai carei performeri nu exclud experimentul, dar nici nu fac salturi fara plasa sub cupola unor mode efemere. Cu o buna cultura vizuala, cu ucenicie temeinica la maestri, Vasile Popescu inoveaza bine temperat, ca artist de cursa lunga. Iar faptul ca stie sa fie managerul artei sale, ba chiar si al artei altora, intr-o lume de orgolii exacerbate, il particularizeaza si il onoreaza, in egala masura. E de asteptat ca Galeria Cirus sa devina un spatiu expozitional de referinta, nu numai in zona, un atelier deschis – scoala, receptacul de evenimente, secventa de piata de arta. Sper ca viitorul sa-mi confirme aceasta incredere.

 

 

Cornelia Maria Savu

https://revistacultura.ro/nou/2010/03/vedute-intr-un-atelier-deschis/

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508