spot_img

Cum au văzut Țările Române artiștii călători din secolul XIX

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), expoziția tematică „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, al cărei vernisaj va avea loc pe data de 8 iunie 2022, începând cu ora 17.00. Țările Române au reprezentat un punct de interes pentru europenii care au călătorit către Orient, mai ales că se aflau pe linie maritimă a Dunării. Ca urmare a acestor incursiuni, ele sunt ilustrate și descrise în publicațiile călătoriilor străini. Exploratorii și călătorii europeni au fost însoțiți de artiști care au imortalizat locurile pe care le vizitează, cu specificul și oamenii lor. Desenele sunt apoi transpuse în gravură, care permite prin tehnică multiplicarea produsului artistic pentru a ilustra albumele de călătorie. 

Noua expoziție tematică înfățișează peisaje în spațiul românesc surprinse de câțiva artiști care au însoțit călători străini din Principate, în încercarea de a ilustra peisagistica românească în viziunea europenilor, folosind piese din Colecția de Tipărituri și Imprimate a Muzeului Municipiului București.

Printre punctele de atracție se regăsesc orașele Sibiu, Sebeș, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Oradea, Deva sau București, monumente naturale unice – Detunata Goală, Paul Bran, Pasul Roșu, Cheile Turzii și altele – precum și peisaje de pe malurile Dunării – Cazanele Dunării, Porțile de Fier. Printre artiștii ale căror lucrări se află în această expoziție îi regăsim pe: Ludwig Rohbock (1824-1893), Denis Auguste Marie Raffet (1804-1860), Luigi Mayer (1755–1803), Michel Bouquet, Salvator Cherubini (1801-1869), Ferdinand Julius Wilhelm Laufberger (1829-1881), William Henry Bartlett (1809-1854).

Minunate gravuri înfățișează orașe, monumente, peisaje montane animate pe alocuri de grupuri de oameni surprinși în toiul activităților cotidiene.

„Cel mai vechi album din care au fost extrase ilustrate ce sunt expuse este «Views in the Ottoman dominions: in Europe, in Asia, and some of the Mediterranean islands from the original drawings taken for Sir Robert Ainslie by Luigi Mayer, F.A.S., with descriptions historical and illustrative», publicat la Londra, în 1810, de către Robert Bowyer. Gravurile surprind monumente și perspective inedite asupra orașelor.

În 1826, apare la Viena publicația «Donau Ansichten nach dem Laufe des Donaustroms von seinem Ursprung bis zu seinem Ausflusse ins Schwarze Meer», care surprinde, în 264 de litografii, imagini de pe cursul Dunării, de la sursă la vărsarea în Marea Neagră. În expoziție a ajuns o litografie a Brăilei, compoziție de ansamblu animată de personaje în prim – plan.

Michel Bouquet și Eugene Ciceri, artiști francezi, întreprind o călătorie în spațiul românesc și împreună ilustrează «Album Valaque. Vues et costumes pittoresques de la Valachie dessinés d’après nature par Michel Bouquet et lithographiés par Eug. Ciceri, Ferogio et M. Bouquet», care a apărut la Paris, în 1843 și include litografii ce surprind aspecte ale vieții valahe, monumente și perspective asupra Bucureștiului.

«The Danube, its History, Scenery, and Topography, Splendidly Illustrated, from Sketches Taken on the Spot by Abresch, and Drawn by W. H. Bartlett. Engraved by J. Cousen, J. C. Bentley, R. Brandard, and other eminent artists» a fost publicată la Londra, în 1844, şi urmărește o abordare științifică a peisajelor dunărene. Stilul caracteristic al desenatorului William Henry Bartlett (1809-1854) este recunoscut în modul pitoresc în care sunt reprezentate imaginile fără a le altera valoarea inițială de document istoric.

Un demers asemănător este întreprins de geograful János Hunfalvy (1820-1888) și pictorul Ludwig Rohbock (1824-1893). Lucrările lui Rohbock au fost publicate în «Ungarn und Siebenbürgen in malerischen Original-Ansichten: ihrer interesantesten Gegenden, Städte, Badeorte, Kirchen, Burgen, Paläste und fonstigen Baudenkmäler alter und neuer Zeit», în Darmstadt, în 1864”, a declarat Nicoleta Bădilă, muzeograf și curator al expoziției „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”, care va putea vizitată în perioada 8 iunie – 4 septembrie 2022.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508