spot_img

”Graffiti heart”, by Ioan Hălălae

Joi, 20 ianuarie 2022, ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, sediul din strada Geneva nr. 8, Târgu-Jiu, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Graffiti heart”, semnată de artistul reșițean Ioan Hălălae. Expoziția se desfășoară în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2022 și poate fi vizitată gratuit în cadrul programului cu publicul al muzeului. În cadrul vernisajului publicul va avea un rol activ. Lucrările ”se vor autopanota”, spune artistul, în sensul în care cei prezenți vor primi câte o imagine pe care să o poată atinge și studia, într-un final așezând-o în expoziție acolo unde vor crede de cuviință, într-un performance colectiv. Curator: Dorina Cioplea-Văduva.

”Începutul proiectului vizual a fost într-o mahala. Îmi place să vânez imagini și într-o zi am dat peste un zid pe care un biet necăjit își reprezentase, cu graffiti, tragedia lui sentimentală. Așa am devenit atent la temă. Am constatat că e foarte interesantă și grafic și că e mult mai frecventă în mahalale decât ne imaginăm. Sentimentele sunt bine reprezentate pe pereții blocurilor și caselor. Mă fascinează imagistic și ca galerie a destinelor mahalaua. După o vreme am reluat poeziile despre lumea mahalalelor ale lui Geo Bogza, să mă pot conecta și la acest nivel cu mediul. S-au tot adunat, s-au diversificat și deveneau deja un material la care mă puteam uita și medita. Un univers întreg de elemente pe care noi le asociem cu inima. Și iar am făcut fotografii.

Una dintre lecțiile din șamanism spune că nevoia de confirmare în exterior este al doilea mare blocator al sufletului uman. Primul este teama de moarte. Toate s-au legat într-un întreg. Sunt imagini din toate locurile pe unde am umblat. În spiritul lui Geo Bogza m-am gândit să le spun ”inimă de mahala”. În spiritul șamanismului le-am zis ”efemer”. Și așa s-a născut și a rămas numele de ”Graffiti heart”.

Vreau să fac prezentarea cu expoziția care se autopanotează. E o obsesie mai veche de a mea. Văd la expoziții oameni care se apropie la doi metri de o lucrare de artă și gata. Nu am văzut pe nimeni luând o lucrare de artă în brațe, să o ducă mai la lumină. Îmi este înfiptă în creier această lipsă de interactivitate cu arta.” – Ioan HĂLĂLAE

”Ioan Hălălae aduce la Târgu-Jiu o expoziție de fotografii care surprind unul dintre cele mai vechi sentimente din lume, dragostea, în cele mai contemporane și universale manifestări. Cu spray sau pensulă, pe garduri, pereți, bănci și orice alt loc care poate deveni suport, inima este reprezentată într-un amalgam de forme și culori, într-o nevoie gestuală de exteriorizare a sentimentelor.

Mi se pare chiar poetică această călătorie a fotografului, această căutare a inimilor prin mahalale, prin locuri mai mult sau mai puțin sordide, pe la periferiile orașelor prin care a umblat și, în principiu, prin locurile în care nu te aștepți să apară simbolul unui sentiment atât de intim. Și totuși, atât de fetișizata inimioară își recapătă puritatea și autenticitatea tocmai în aceste locuri, departe de reprezentările glam care împânzesc zonele comerciale, centrale, ale acelorași orașe. Cred că <<Graffiti heart>> este o pledoarie pentru optimism, într-o lume în care dragostea (încă) mai naște gesturi și manifestări.” – Dorina CIOPLEA-VĂDUVA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508