spot_img

”Schimbul de energie cu nou-născutul, pe de-o parte, și încrederea părinților, pe de altă parte, mă încarcă și mă obligă să dăruiesc în egală măsură”

În anul 2007, expertul neonatolog și psihologul Georgeta Sultana, președinta asociației Clubul Micii Campioni din București, publica ”Metoda Sultana – Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, Editura Olimp. O ediție adăugită și revizuită a acestei cărți va fi publicată, în curând, marcând, astfel, 20 de ani de activitate a Clubului Micii Campioni din București (str. Străbună, nr.26), cu programe de educație acvatică și Metoda Sultana.

Cunoscută de o țară întreagă ca fiind ”Mami Geti”,  Georgeta Sultana a introdus în România programe de educație acvatică și a brevetat, la OSIM, ”Metoda Sultana”, o metodă de stimulare psihomotorie a nou-născutului și copilului mic. Cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul neonatologiei, Mami Geti a absolvit, în 2001, în Franța, mai multe stagii de formare în domeniul activităților acvatice, programe organizate de Federația Franceză de Activități Acvatice (FAAEL). Astfel că, în urma unui acord între Micii Campioni și FAAEL, Mami Geti a adus și organizat în România conceptul de educație acvatică.

Clubul Micii Campioni este primul din România care a introdus educația acvatică și standardele acestui program dedicat în mod special copiilor mici. Educația acvatică în colectivitate începe după vârsta de 4 luni și jumătate/6 luni, după încheierea calendarului de vaccinări, care îi conferă copilului imunitate și reprezintă o continuare a programului desfășurat la domiciliu prin Metoda Sultana.

În prezent, Clubul Micii Campioni este coordonat de Cristian Sultana, cel cu care, de altfel, Georgeta Sultana a înregistrat, la OSIM, în 2012, Brevetul de invenție nr. 126701 acordat  aparatului și metodei ”pentru dobândirea deprinderilor folosite în activitatea de stimulare a creșterii unui nou-născut sau a unui copil mic”.

Dan Mircea Cipariu a dialogat, în exclusivitate pentru AgentiadeCarte.ro, cu Georgeta Sultana și Cristian Sultana.

 

Dan Mircea Cipariu: – Dragă Mami Geti, ai deja o experiență de peste 40 de ani în activitatea medicală dedicată nou-născuților și copiilor mici. Multă lume a aflat despre metoda care îți poartă numele. Esențial ce ar fi de cunoscut despre Metoda Sultana?

Georgeta Sultana: -Metoda Sultana propune stimularea psiho-motorie a nou-născutului și a copilului mic prin tehnici de masaj, hidroterapie și educație acvatică.

Metoda a fost concepută inițial ca fiind una de îngrijire, apoi ea s-a transformat într-un program educațional și științific de fortificare a organismului copilului. Metoda poate fi practicată, în egală măsură, de profesioniști specializați, dar și de părinți, în urma unei informări corecte și a însușirii practicării tehnicilor.

Metoda Sultana poate fi aplicată în maternitate sau la domiciliul copilului, din clipa în care nou născutul este echilibrat cardio-respirator. Metoda se adresează atât copilului sănătos, eutrofic, dar și nou-născutului prematur, cu risc neuromotor, cu greutate mică la naștere sau dismatur, deformări tranzitorii de poziție ale membrelor, asimetrii ale cutiei craniene, hernie ombilicală, torticolis. Metoda se adresează, în egală măsură, și copiilor cu sindrom Down sau alte sindroame cărora le oferă îmbunătățirea calității vieții prin deprinderile pe care le vor dobândi.

Metoda Sultana produce următoarele beneficii și achiziții copiilor stimulați psiho-motoriu:  sistem muscular bine fortificat care susține armonios un sistem osos puternic și corect dezvoltat; cutie toracică mărită care conferă aparatului respirator posibilitatea unei oxigenări generale
foarte bună; imunitate crescută; păstrarea unor reflexe primare și transformarea lor în automatisme;  grad crescut de inteligență emoțională; stimă de sine crescută; grad sporit de sociabilitate; îmbunătățirea calității vieții copiilor născuți și diagnosticați cu sindroame sau cu probleme neurologice.

Metoda Sultana a fost prezentată, de altfel, în cadrul unor comunicări științifice, conferințe și congrese de specialitate, la nivel național și internațional, cu rezultate și impact remarcabile.

 

Dan Mircea Cipariu: -Organizați, în perioada 13-20 decembrie 2021, “Sărbătoarea Învingătorilor”, program prin care marcați 20 de ani de activitate ai firmei Micii Campioni. Ce alte proiecte pregătiți în anul 2022 pentru copii, părinți și formatori?

Cristian Sultana: – ”Sărbătoarea Învingătorilor”, unul dintre cele mai vechi și mai de succes proiecte ale Clubului Micii Campioni, propune anul acesta, date fiind condițiile pandemice, ca la finalul fiecărei ore de educație acvatică, micii campioni să primească o diplomă, un trofeu și un dar. De asemenea, vom face fotografii cu micii campioni și cu  profesorii instructori pe care le vom prezenta în cadrul unei expoziții amenajată în spațiile clubului.

Pentru 2022 ne gândim să consolidăm Școala pentru Părinții de Campioni de la Clubul Micii Campioni, un gând mai vechi pe care doar pandemia l-a ținut la sertar. Sper să avem un An Nou cu sănătate și, astfel, prin acest program să informăm cât mai mulți părinți despre importanța stimulării psihomotorii a nou-născutului, care conduce la dezvoltarea armonioasă, la creșterea gradului de inteligență emoțională, stimă de sine crescută, independență, curaj. În 2022, vom dezvolta cel mai nou proiect al Clubului Micii Campioni, Hidroterapia cu femeia gravidă și educația acvatică pentru cuplurile de viitori părinți, pentru a veni în întâmpinarea viitorilor părinți în a se acomoda și a înțelege limbajul universal al apei și beneficiile pe care le poate aduce asupra dezvoltării armonioase a corpului nostru. Experții FAAEL ne-au onorat cu prezența la inaugurarea acestui program și s-au arătat interesați să dezvolte parteneriatul prin colaborări concretizate în stagii de formare în domeniul de specialitate, alături de școala noastră. Chiar pregătim pentru prima parte a anului 2022 un stagiu de formare pentru instructorii din centrul nostru în colaborare cu FAAEL. Și tot pentru anul 2022, pregătim o nouă ediție, actualizată și adăugită, a cărții mamei mele – ”Metoda Sultana – Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, tipărită cu avizul Ministerului Sănătății. Această carte-ghid prezintă pas cu pas Metoda Sultana, cu schițe explicite ale etapelor masajului pentru a vizualiza corect mișcările. Cartea va conține și testimoniale de la părinți ai copiilor ce au urmat programul, precum și aprecieri din partea unor medici, a căror susținere ne onorează.

 

Dan Mircea Cipariu: -Care sunt beneficiile Metodei Sultana și ale educației acvatice în plan psihomotric și pentru dezvoltarea copilului?

Georgeta Sultana: -Un studiu statistic făcut pe un lot de 80 de copii din Clubul Micii Campioni, care au practicat programele de educație acvatică conform pașilor descriși anterior și care au început cu Metoda Sultana efectuată la domiciliu încă din primele zile de viață au demonstrat cu baterii de teste acreditate internațional (testul arborelui, testul Raven, testul personalității) și cu diverse chestionare adresate părinților și copiilor pe care le-am dezvoltat noi intern faptul că acești copii au înregistrat un nivel ridicat în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale, stimei de sine, gradului de sociabilitate. Dincolo de aceste beneficii ce țin de inteligența emoțională a copilului, educația acvatică reușește fortificarea masei musculare, care susține un sistem osos puternic și armonios dezvoltat, creșterea capacității respiratorii, o mobilitate crescută, dar și o imunitate sporită..

 

Dan Mircea Cipariu: -Metoda Sultana este brevetată la OSIM. Care este secretul ei?

Georgeta Sultana: -Experiența acumulată în secțiile de terapie intensivă ale maternităților din București, timp de peste 40 de ani, m-a ajutat să pot concretiza metoda care a căpătat ulterior, în 2012, un brevet de invenție de la OSIM. Rolul meu în maternități era cu atât mai încărcat de responsabilitate cu cât știm prea bine cât de importante sunt îngrijirile acordate nou-născutului încă din primele clipe de viață. Îmi amintesc cu plăcere un paragraf al unui speaker american la un congres medical internațional care specifica importanța primilor 3 ani din viața individului, care îi asigură deprinderile pentru tot restul vieții, fiecare alegând cum să dezvolte ulterior potențialul fructificat în primii ani de viață. Fiecare nou-născut stimulat prin tehnicile de masaj, gimnastică și hidroterapie și-a lăsat amprenta atât asupra mea ca om, cât și ca profesionist. De altfel, granița dintre om și profesionist în cazul activității mele este foarte difuză, pentru că schimbul de energie cu nou-născutul, pe de-o parte, și încrederea părinților, pe de altă parte, mă încarcă și mă obligă să dăruiesc în egală măsură.

 

Dan Mircea Cipariu: Pe lângă Metoda Sultana, aveți și un brevet de invenție înregistrat la OSIM. Despre ce e vorba?

Cristian Sultana: -La 30 august 2012, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a eliberat Brevetul de invenție nr. 126701 inventatorilor aparatului și a metodei ”pentru dobândirea deprinderilor folosite în activitatea de stimulare a creșterii unui nou-născut sau a unui copil mic”. Astfel, împreună cu mama mea  sau mai bine-zis mama mea care m-a luat și pe mine în proiectul ei de cercetare am brevetat aparatul și metoda ce ne poartă numele – Aparatul și Metoda Sultana. Invenția, așa cum se arată în Brevetul OSIM nr.126701, realizează un set de instrucțiuni și de tehnici prin care terapeuții și părinții specializați în Metoda Sultana vor putea efectua proceduri corecte ”în ceea ce privește aplicarea, în tehnicile de masaj, a unei presiuni controlate ca valoare, în diferite zone de masare a corpului, bine determinate”. Aparatul Sultana a fost proiectat pentru dobândirea corectă a deprinderilor tehnicilor de masaj. El este ”constituit dintr-un model de testare, având, de preferință, forma și dimensiunile unui nou-născut”. În fiecare dintre zonele de interes principale, femurală, abdominală, pectorală, de antebraț și dorsală, sunt plasate mărci tensiometrice, direcționate pe axa longitudinală de dezvoltare a mușchiului, care vor prelua efortul mecanic al terapeutului pe care îl transformă în semnal electric ușor măsurabil, verde pentru corect și roșu pentru incorect. Semnalul este transmis, prin intermediul unui cablu de conexiune, la un modul de programare, măsurare și control, de la care mărimile electrice sunt transmise, printr-un cablu de conexiune serială, la un modul de memorare și prelucrare a datelor. Sperăm că acest aparat, mai cu seamă în condițiile pandemice prin care, din nefericire, se limitează mobilitatea, să fie de folos cuplurilor care se pregătesc să fie părinți și părinților înșiși.

 

www.miciicampioni.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508