spot_img

”31 Decembrie”

În ultima Zi a fiecărui An calendaristic ne gândim la toți cei dragi, pe care îi avem în inima noastră, dar și la acei care – din motive preacuvântate – au plecat, fiecare, într-o călătorie eternă. Și permiteți-mi ca astăzi, 31 Decembrie 2021, să-l evoc pe IOAN CREANGĂ, cel care ne-a încântat copilăria și anii de școală. Observați, am scris IOAN, nu Ion, cum suntem obișnuiți. Vedeți Dvs., dragi prieteni de pretutindeni, vreau ca în această Zi, și-ntotdeauna, să respect semnătura omului, diaconului, institutorului, scriitorului Ioan Creangă! Și cel care ne atrage atenția asupra acestui detaliu, cu insistență și cu venerație, este unul dintre strănepoții săi, Nicolae Țimiraș, cel care, la 1932, a acumulat material documentar, a cercetat cu de-amănuntul elementele biografice din viața înaintașului său de sânge, încercând să îndepărteze multe inexactități din viața omului Ioan Creangă. Monografia sa se intitulează: „Ioan Creangă – după documente vechi, însemnări și mărturii inedite”. Și să reținem! Această monografie a fost premiată de către Academia Română, la 1933.

Chiar dacă numele Nicolae Țimiraș nu se prea vrea pronunțat de către cei care au scris – și încă scriu – despre Ioan Creangă – aceasta nu înseamnă că nu consultă studiul acestuia. Un volum documentat, de esență, pentru timpul respectiv, și care evidențiază multe din laturile firești, pro și contra, ale omului Ioan Creangă. Mai mult decât atât, strănepotul Nicolae Țimiraș contrazice multe dintre afirmațiile unor contemporani de ai săi, care au fantazat – cu referire la unele afirmații despre omul Ioan Creangă, inclusiv, locul unde l-a surprins criza care i-a provocat sfârșitul, trecerea – anume, la Iași, în casa fratelui său, Zaheu, în seara zilei de 31 Decembrie 1889.

Pentru fiecare dintre noi, copilăria a fost legănată de poveștile și povestirile scriitorului Ioan Creangă. Putem noi uita vreodată, o frază înduioșătoare, precum aceasta?

„Ia am fost și eu, în lumea asta, un boț cu ochi, o bucată de humă din Humulești, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci și nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut” („Amintiri din copulărie”, partea a doua).

Da, fiecare dintre noi am venit pe lume, în chip de „humă” (trimitere la cărțile biblice). Și cum să fii „cuminte” la vârsta copilăriei, când ești atât de curios să afli tot ceea ce este în jurul tău?!

Despre „frumusețe”? Fiecare cu al său chip. Nu frumusețea fizică este importantă. Iar Ioan Creangă, institutorul și scriitorul, a dovedit că are o frumusețe de NEEGALAT, pentru noi Românii. Și să nu ne sfiim a-l compara cu marii scriitori ai lumii!

Cea mai mare bogăția a sa este Aici, în preajma noastră. „Amintirile” sale, povestirile și poveștile sale, precum și Manualele sale școlare, la care a trudit, cu sârg, la îndemnul profesorului său, Titu Maiorescu.

Mai mult, Ioan Creangă, institutorul, la 1868, a dăruit Învățământului nostru Românesc, primul ABECEDAR românesc, intitulat „Metoda Nouă de Scriere și Cetire pentru uzul clasei I primară”.

Și avem datorie sfântă a-i numi și pe colaboratorii săi, profesorii ieșeni: G. Grigorescu, pr. Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu, A. Simionescu. Să reținem, era în ziua de 11 Septembrie 1868!

Dar, mai mult de atât, lui Ioan Creangă îi datorăm – printre alte lucrări didactice și – „Geografia Județului Iași”.

Prima ediție, 1879.

Se cuvine să amintim și pe colaboratorii săi, fideli: V. Răceanu și pr. Gh. Ienăchescu.

Împreună au lucrat și la întocmirea hărților, anume: harta județului Iași și hărțile celor șapte plase: Copou, Turiea, Bahlui, Cârligătura, Stavnic, Codru și Braniștea.

Toate aceste hărți vor fi prelucrate și litografiate, spre publicare, în respectivul manual, de către Al. Roșculescu (profesor de lucrări grafice, desenator la Serviciul Tehnic al Județului Iași).

Chiar dacă astăzi, în programa școlară, nu mai figurează CALIGRAFIA și GEOGRAFIA Județului, dragilor învățători, nu uitați: Aveți o sfântă datorie! Amintiți-vă de Ioan Creangă, dascălul nostru suprem!

Actualilor diriguitori ai Învățământului Românesc, reintroduceți – pentru clasele primare: CALIGRAFIA și GEOGRAFIA fiecărui JUDEȚ!

Mai mult decât orice, pentru a fi credibilă în afirmațiile formulate în frazele anterioare, atașez o modestă și incompletă schiță genealogică IOAN CREANGĂ (ce-mi aparține), pentru a înțelege ceva, foarte important! Dureros de trist! Stră-stră-nepoții lui IOAN CREANGĂ, marele nostru Român, nici nu cred că știu vorbi românește!

Atenție mare, cei care părăsiți Țara, chipurile, pentru „o viață mai bună”. Nu vă desrădăcinați!

SCHIȚĂ GENEALOGICĂ:

 

ION CREANGĂ        +    Ileana Grigoriu

(1837/39 – 1889)

 

 

CONSTANTIN + Olga Pătru

(1860-1918)                (n. 1886)

 

 

Horia               Ion                   Silvia               LAETITIA

(1892-1943)   (1898-1931)                                     +

arhitect                        arhitect                                                Nicolae Țimiraș

(1876-1950)

 

NICOLAE

                                                                        (1912-1996)

+

Paola Silvestri

(1923-2009)

 

Mary Letiția Țimiraș – și – Paulo Francesco Țimiraș

(n.1956)                                  (n.1962)

medic geriatrist                       peisagist

 

 

În final, și-o rugăminte, ciocniți un pahar cu vin, și în amintirea lui IOAN CREANGĂ și a urmașilor săi, care odihnesc întru Domnul!

LA ANUL ȘI LA MULȚI ANI!

 

Livia Ciupercă – istoric și critic literar

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508