spot_img

”Extraordinară viață”, premieră 9G la TNB

Un nou spectacol creat de artiști tineri are premiera în cadrul Programului 9G la TNB. Lansat în anul 2014 și ajuns la a șaptea ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers. Spectacolul propus de regizoarea Teodora Petre, ”Extraordinară viață” de Mariano Tenconi Blanco, este o poveste spusă cu sinceritate, plină de candoare și emoție, expusă în tușe de adevăr și sensibilitate. Două vieți, două povești care se completează din mărturisiri, construiesc prin întrepătrundere chipul fragil al feminității într-o lume încremenită în concepte ale feminismului. Un tablou viu, construit din atenția pe detaliu, pe umbre și lumini, întregește în concepția scenografei Ioana Pashca această lume ispititoare prin adevăr și realismul emoțiilor. Actrițele Aida Economu și Mihaela Velicu plonjează în timp, retrăiesc vârstele, compun și descompun stările și evenimentele vieții.

În EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ călătorim prin Argentina Evitei Perón, undeva departe, la capătul lumii, într-un sat de la malul mării, unde două fetițe descoperă la vârsta de 5 ani că dacă privesc împreună luna ținându-se de mână, devin martorele celui mai mare miracol. Miracolul vieții.

Înaintând printre dezamăgiri, pasiuni și bucurii, ele își mărturisesc viața în scrisori, în care simți ritmul acelor de ceasornic și bătăile inimii. În drumul spre maturitate, literatura devine un aliat al supraviețuirii, nu doar un mod de exprimare, ci un fel terapeutic de a exista.

 

„Cred cu tărie că noi, oamenii, nu suntem făcuți să trăim singuri. Suntem făcuți să împărtășim miracolul vieții cu cei din jur. Eu sunt tu, tu ești eu. Întâlnirea dintre Aurora și Blanca le permite acestora să se avânte în lume. Să sufere și să se bucure știind că există întotdeauna un martor care le poate ajuta să găsească drumul spre casă, spre satul și lumea lor din Ushuaia, loc al recompunerii și al speranței după fiecare bătălie pierdută, dar și drumului uneia spre cealaltă”. (Teodora Petre, regizoare)

 

Dramaturg și regizor argentinian, Mariano TENCONI BLANCO (n. 1982) este autorul a 10 piese de teatru. Câștigător al mai multor premii, printre care: Premiul pentru Dramaturgie Nouă acordat de Ministerul Culturii din Argentina (2015, pentru Totul ar avea sens dacă moartea nu ar exista), Premiul Teatro del Mundo pentru Vreau să-ți spun că te iubesc și La Fiera, Premiul Hugo pentru Cea mai bună piesă și Cea mai bună regie pentru La Fiera.


Extraordinară viață (La  vida extraordinaria) este montată, acum, în premieră națională în România.  Premiera mondială a avut loc în 2018, la Teatrul Național ”Cervantes” din Argentina, în regia autorului. Piesa este câștigătoarea Concursului Național de Dramaturgie (Institutul Național de Teatru, Argentina).

 

 

 

EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ de Mariano Tenconi Blanco

 

Traducerea Teodora Petre

 

Distribuția:

Aurora – Aida Economu

Blanca – Mihaela Velicu

 

Regia: Teodora Petre

Scenografia și lighting design: Ioana Pashca

Coregrafia: Ștefan Lupu

Muzică originală: Cezar Antal

Voice over: Irina Margareta Nistor

Premiera: 18, 19, 20 noiembrie 2021, ora 19.00, Sala Mică TNB

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508