spot_img

“Poze și pozne”, la Auditorium Maximum din Cluj Napoca

Sâmbătă, 9 octombrie, ora 11.00 are loc la Auditorium Maximum din Cluj Napoca (sediu al Filarmonicii “Transilvania”) premiera spectacolului educative muzical-teatral “Poze și pozne”, pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu. Din distribuție fac parte pianista Adriana Toacsen, actorii Adela Mihai și Ionel Barac. Spectacolul va fi prezentat în cadrul unui turneu în datele de 13 octombrie, ora 17,00 (Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești), 18 octombrie, ora 11,00 (Filarmonica “Oltenia” din Craiova), 21 octombrie, ora 11,00 (Teatrul “Act” din București), 3 noiembrie, ora 18.30 (Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12,00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București).

Adriana Toacsen este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore si Delia Pavlovici şi a câştigat premii la concursuri prestigioase, precum “Jeunesses Musicales” şi “Mihail Jora” de la Bucureşti, “Mozart” de la Cluj-Napoca şi Concursul de muzică de cameră de la Salonic, Grecia. Adriana Toacsen a apărut în faţa publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formaţii camerale.

Adela Mihai a studiat la Universitatea Worcester din Marea Britanie şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale. Pasionată şi de alte domenii artistice precum muzica şi coregrafia, Adela Mihai a evoluat ca actriţă sau dansatoare în spectacolele “On the Roof”, “Iubire pentru 3 plus 1” şi “Visul unei nopţi de vară”, precum şi în filmele “Singh is Blingh”, “O infinitate de Dumnezei” şi “Virtuality”. În anul 2019, Adela Mihai a fost desemnată “Cea mai bună actriţă” primind Premiul juriului la Gala Hop – Gala tânărului actor.

Ionel Barac, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, este licenţiat în arta mânuirii marionetei. A făcut parte din Compania “Passepartout Dan Puric”, iar în prezent colaborează cu Opera Naţională Bucureşti, Compania9 şi cu Grupul de muzică medievală şi tradiţională “Truverii”. Printre spectacolele de teatru în care a evoluat, se numără “Ţara lui Gufi” în regia lui Decebal Marin, “Drumul Mătăsii” de Ana Pepine şi Paul Cimpoeru, “Fluturi şi oameni” şi Curcubeul Poveştilor” regizate de Silviu Oltean şi “Cănuţă, om sucit” în regia lui Eduard Cîrlan.

Celina Petrescu are o bogată experienţă în lumea teatrului şi filmului românesc. A studiat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi la Facultatea de Jurnalism. În anul 1993, a scris scenariul pentru filmul de lung metraj “Nuntă cu sirenă” difuzat la TVR. S-a implicat în realizarea unor producţii de succes:  “Opera de trei păzeşte” (teatru muzical), “O afacere pe cinste” (teatru radiofonic) şi filmul “My friend Christi” (scurt metraj artistic); de asemenea a scris scenarii de documentare istorice pentru TVR. Între anii 2002 şi 2012, Celina Petrescu a semnat scenariul şi regia pentru “Lecţia micului meloman” la Radio România Muzical, una dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice.

Turneul este inclus în seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada    9 octombrie – 8 noiembrie 2021, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971),  Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.

Detalii pe site-ul http://jora.musicrit.ro

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsori Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”.

Partener media principal: Radio România Muzical.

Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508