spot_img

”Fiecare zi este un DAR. Povești despre frumusețea vieții” spuse de Stefanos Xenakis, un Zorba Grecul al timpurilor moderne

Într-o lume în care spiritul competitiv devine o barieră de netrecut pentru întâlnirea în dialog real cu ceilalți, unde graba așterne o cortină opacă peste frumusețea lumii, iar multitaskingul ne împarte în bucăți pentru a fi în același timp peste tot și totodată nicăieri, Stefanos Xenakis le amintește cititorilor săi regulile de aur ale unei vieți trăite cu bucurie, în armonie cu sine și deschisă către lume. Fiecare zi este un DAR. Povești despre frumusețea vieții, bestsellerul național al Greciei publicat de Lifestyle Publishing, care a stat 80 de săptămâni în topul celor mai bine vândute cărți fără a fi detronat de nicio nouă apariție a cucerit cititorii prin mesajul profund, cu puternică încărcătură emoțională. 

 

Cele 100 de povești cuprinse în carte sunt instantanee din viața autorului, povești „cu tâlc”, cu morală, din care radiază cu forță bucuria de a trăi. Ca un Zorba Grecul al timpurilor moderne, Stefanos Xenakis le vorbește cititorilor despre marea sărbătoare a vieții și minunile de zi cu zi. „Să ții un jurnal cu frumusețile vieții. Fiecare zi are cel puțin 100. Să le scrii. Dacă nu le scrii, se pierd”, își îndeamnă cititorii autorul grec, care mărturisește că a învățat să vadă frumusețea, „lucrurile mărunte”, precum un apus de soare, o floare, un zâmbet dăruit de un necunoscut. După ce a învățat să observe frumusețea de peste tot din jur, să o „fotografieze cu ochii, dar mai ales cu sufletul”, a deprins să o împartă cu ceilalți. Apoi a învățat curajul de a se confrunta cu sine, cu propriile frici, cu comoditatea, a descoperit sentimentul de eliberare care urmează după o alegere corectă sau rostirea adevărului propriu, a învățat să împartă și să muncească zi de zi pentru visul său.

Între autorii motivaționali, Stefanos Xenakis are un profil aparte. Om de afaceri, speaker motivațional cunoscut în toată lumea, fondatorul ONG-ului „Yes, I can” care organizează seminarii în școlile grecești despre importanța valorilor morale și despre abilitățile vieții, Stefanos Xenakis crede că nu doar succesul contează. Fiecare personaj din povestirile sale – persoane reale, prieteni sau necunoscuți întâlniți întâmplător – poate fi purtătorul unui mesaj esențial al vieții. Fie că este vorba despre un cerșetor bătrân sau o femeie tânără și prosperă, un pakistanez care caută prin deșeuri sau un călugăr din Athos, fiecare dintre aceștia este un erou al propriei vieți, cu misiunea de a o face cât mai bună, pentru ca astfel să atingă cât mai multe existențe și să contribuie la frumusețea lumii.

 

„Cel mai important e să investești în tine. Dacă ai carafa goală nu poți face cinste”

Viața are reguli” e de părere Stefanos Xenakis, iar în cartea Fiecare zi este un DAR descrie acele obiceiuri care transformate în rutină pot schimba radical viața. „Nu poți să comanzi vieții. Dar poți să-ți controlezi obiceiurile care, la rândul lor, îți determină viața. Dacă vrei să reușești, precum cei care au ajuns în vârf, va trebui să faci ceea ce au făcut ei”, spune autorul grec, care dezvăluie cititorilor propria lui rutină. Sculatul de dimineață, de la ora 5, gimnastica, înotul în mare – chiar și pe vreme de iarnă, cititul zilnic, măcar un sfert de oră sunt doar câteva dintre acestea. Stefanos Xenakis mărturisește cititorilor săi că sunt ani buni de când nu a mai deschis televizorul. Nu recomandă însă un astfel de gest, care poate părea extrem multora, ci măcar reducerea timpului petrecut în fața ecranului. O oră salvată astfel înseamnă 360 de ore pe an, adică nouă săptămâni în plus, timp care poate fi investit în visul fiecăruia. „Televizor color/Viață alb-negru”- astfel suna inscripția de pe un zid din Kalithea. „Ce vizionar!”, comentează Stefanos Xenakis.

„Se numește recunoștință și, dintre toate valorile, probabil că este cea mai importantă”

Fiecare zi este un DAR este și o colecție de valori morale pentru care pledează autorul. Generozitatea, autenticitatea, cultivarea atenției asupra momentului prezent și mai ales a recunoștinței sunt câteva dintre acestea.    „Câte lucruri luăm de‑a gata, dar nu sunt… Țara noastră, mâinile noastre, picioarele noastre, vorbirea noastră, ochii noștri, sănătatea noastră… De ce să nu onorăm aceste daruri acum, cât le avem?” se întreabă autorul grec, ci doar atunci când le pierdem?

Asumarea cu curaj a responsabilității pentru propria viață și înțelegerea faptului că nu există noroc și că cel mai mare risc e să nu riști, munca asiduă pentru un vis, nerenunțarea, speranța și credința sunt câteva dintre temele poveștilor despre frumusețea vieții spuse de Stefanos Xenakis. „Am citit undeva aceste rânduri extraordinare – Definiția iadului: în ultima ta zi pe pământ, cel care ești se întâlnește cu cel care ai fi putut deveni”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508