spot_img

Colocviu literar “Scriitori…Acasă la Romulus Cioflec’’, ediție online

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, organizează marți, 19 octombrie 2021, de la ora 13,00, colocviul litarar ONLINE „Scriitori…Acasă la Romulus Cioflec”.  Tema generală este ‘’Imaginea meleagurilor natale în opera scriitorilor’’.

  În cadrul temei generale se vor purta discuţii despre:

  • opera scriitorului Romulus Cioflec;
  • activitatea altor membri ai familiei Cioflec;
  • evenimente literare desfăşurate la muzeul din Araci;
  • menirea scriitorului, azi;
  • revista Caietele de la Araci şi colaboratorii ei;
  • omagierea scriitorului Ion Topolog (Carmen Gheorghe: Ion Topolog: „Am fost o dată absolut” (Cicoarea, 1977);
  • prezentarea creaţiilor proprii.

 

Invitaţi la colocviu:

Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor din România:

Carmen Gheorghe

Rodica Bretin

Cezar Pârlog

Ionel Simota

Adrian Munteanu

Mihaela Malea Stroe

Nicolae Băciuț

Luminiţa Cornea

Filiala Alba- Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România:

Iulian Chivu

Alţi colaboratori ai revistei Caietele de la Araci:

Carmen Muşat Coman

Maria Monica Stoica

Florentina Teacă

Cosmina Marcela Oltean

 Evenimentul se va desfășura online pe platforma Zoom.

 

Evenimentul este coordonat de doamna prof.dr. Luminița Cornea, colaborator MNCR.

 

Organizator: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16

www.mncr.ro/ www.facebook.com/mncro

 

 

***

Colocviu literar “Scriitori.. Acasă la Romulus Cioflec”

19 octombrie, ora 13,00

Tema generală este ‘’Imaginea meleagurilor natale în opera scriitorilor’’

-program orientativ-

 

  1. Cuvânt de bun venit. Prof. Luminița Cornea;
  2. Prezentarea invitaților;
  3. Vizită virtuală la Casa memorială ‘’Romulus Cioflec’’;
  4. Activități de pedagogie muzeală la Casa memorială ‘’Romulus Cioflec’’;
  5. O altă fațetă a operei scriitorului Romulus Cioflec. Prezintă: prof. Luminița Cornea;
  6. Activitatea altor membri ai familiei Cioflec: Despre librăriile Cioflec. Prezintă: Carmen Mușat Coman;
  7. Moment artistic;
  8. Istoria ca o poveste a realității istorice covăsnene oglindite în povești pentru copii. Prezintă: Florentina Teacă;
  9. Revista Caietele de la Araci şi colaboratorii ei;
  10.  Omagierea scriitorului Ion Topolog. Prezintă: Carmen Gheorghe: Ion Topolog: „Am fost o dată absolut” (Cicoarea, 1977);
  11.  Moment artistic; 
  12.  Scriitorii invitați se prezintă prin creaţiile lor;
  13.  Moment artistic;
  14.  Intervenții, discuții, concluzii.

Momentele artistice sunt oferite de elevi de la Liceul de Artă ‘’Plugor Sándor’’ din Sfântu Gheorghe, coordonați de doamna prof. Monica Opra.

Momentul  1.

‘’Nocturna nr.20 in do # minor” de Fr. Chopin. Interpretează: Reketes Henrietta, clasa a IX -a.

Momentul  2.

„Für Elise de Ludwig van Beethoven.Interpretează:Anastasia Coşneanu, clasa 0.

„Mica serenadă” de W.A.Mozart. Interpretează: Anastasia Coşneanu, clasa 0

‘’Studiu de Carl Czerny”.Interpretează: Natalia Lăcătuşu, clasa I-a.

Momentul  3.

‘’Gramofon’’de Eugen Doga. Interpretează: Adrian Mihai Murea, clasa a II-a.

 

  

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508