spot_img

Cea mai valoroasă Licitație de Toamnă din ultimii ani

Piața românească de artă urmează trendul crescător de 20%. Creșterea este dovedită de rezultatele Licitației de Toamnă, care a avut loc în această săptămână la Casa de Licitații A10 by Artmark. Cel mai mare eveniment al pieței românești de artă a fost în centrul atenției colecționarilor, având în vedere prezența marilor maeștri ai artei românești, înregistrând o rată de adjudecare de peste 90% și o valoare de cca. 1,5 milioane de euro. În acest context, Licitația de Toamnă, ce s-a petrecut online, pe platforma Artmark Live, devine cea mai bună licitație de artă a anului 2021, situându-se peste rezultatele Licitației de Vară (1,28 mil. euro) și peste cele ale Licitației de Primăvară (1,09 mil. euro). Totodată, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești reușește să fie cea mai valoroasă licitație din acest sezon din ultimii 3 ani – în 2019 a însumat o valoare de adjudecare inferioară, de 1,48 mil. euro, fiind depășită doar de Licitația de Iarnă din decembrie 2019, organizată înainte de pandemie, cu 1,76 mil. euro. 

Rezultatele Licitației de Toamnă de marți dovedesc continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă – și mai ales a interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în rețeua muzeală, Deși opera realizată de Ștefan Luchian în tinerețe – panoul decorativ Toamna – ce a beneficiat de cea mai mare estimare pentru Licitația de marți, raportat la dimensiunile ei monumentale, nu a găsit cumpărator, piața a punctat numeroase alte recorduri absolute de autor (adică cea mai mare sumă pentru care artistul s-a vândut public vreodată).

Recordul evenimentului de vânzare a fost stabilit de Nicolae Tonitza cu opera sa „Catrina„, care a fost adjudecată pentru 110.000 de euro. Tonitza a fost urmat de Gheorghe Petrașcu, care a depășit recordul anterior (de 62.500 de euro din noiembrie 2011) prin două opere valoroase, una de mari dimensiuni – „Cârciumărese” din colecția Ionescu-Quintus, adjudecată pentru 85.000 de euro, și „Natură statică cu vase și albume de artă” din colecția Burileanu-Boroianu, adjudecată pentru 80.000 de euro.

Licitația de Toamnă a punctat și câteva recorduri absolute de autor – Sabin Bălașa a depășit recordul anterior de 31.000 de euro, înregistrat în luna februarie, în cadrul Licitației de Artă Contemporană, cu adjudecarea la 41.250 a lucrării pline de simboluri „Matca„. Și Georges Mazilu a egalat recordul anterior de 22.000 de euro, recent obținut în Licitația de Vară (pentru lucrarea „One way trip”), cu lucrarea sa din anii ‘80, „Fata cu perle„.

O adjudecare inedită a fost cea a lucrării „Venus și Amor„, semnată de pictorul contemporan, Felix Aftene, actualmente expus celebrativ la Muzeul Colecțiilor de Artă, reușind să depășească pentru prima dată pragul de 10.000 de euro, adjudecându-se pentru 11.000 de euro.

Un spectacol rar a oferit și adjudecarea pentru 8.500 de euro a operei din colecția Ionescu-Quintus – „Iarnă în București„, semnată de Marius Bunescu, unul dintre interbelicii îndelung gustați de muzee și colecționari, realizând o ușoară depășire a recordului anterior (din Licitația de Vară, iunie 2011).

Licitația de Toamnă a marcat și alte câteva recorduri, precum: durata licitației – 8 ore și 8 minute, cea mai lungă licitație ținută pe platforma Artmark, finalizându-se la ora 3:20 dimineață; au fost înregistrați 456 de participanți în platforma Artmark Live și prin telefon, din care 233 de palete au licitat efectiv, iar 177 au licitat online prin platforma Artmark Live; au fost înregistrate persoane din 13 țări, atestând un interes în creștere pentru cotațiile în ascensiune ale artiștilor români de patrimoniu, cărora le-a fost dedicată selecția de portofoliu a Licitației de Toamnă.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508