spot_img

„Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu“

În ziua de 1 noiembrie 1928, acum 93 de ani, lua ființă instituția Radioului public, cunoscut astăzi drept Radio România. Tot la 1 noiembrie, dar în 1998, la împlinirea a 70 de ani de radiofonie românească, este înființată Editura Casa Radio, expresie a unui proiect cultural prin care Radio România şi-a propus reintroducerea documentelor din arhivele proprii în circuitul mediatic naţional.

 

Pe lângă valorificarea creațiilor și vocilor personalităților istorice, literare și dramaturgice românești păstrate în Fonoteca Radio, Editura Casa Radio adaugă în circuitul public și dimensiunea creației muzicale – componistice și interpretative. Astfel, Radio România readuce în fața publicului mari personalităţi din pleiada muzicienilor din trecut (George Enescu, Mihail Jora, Theodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, Ionel Perlea, Constantin Silvestri), dar și din prezent (dirijorii Cristian Măcelaru, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Marin Cazacu).

 

Este esențial faptul că Radioul naţional are în vedere și configurarea viitorului, prin descoperirea și sprijinirea tinerilor artiști ce reprezintă baze de certă valoare artistică pentru dezvoltarea culturii muzicale românești.

 

De aceea, luni, 1 noiembrie 2021, de Ziua Naţională a Radioului, Editura Casa Radio lansează albumul de debut al tânărului Cadmiel Boțac, una dintre marile speranțe ale pianisticii românești, în prezent student la Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Albumul intitulat „Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu“ este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: Premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition” de la Brașov – ce a constat într-o sesiune de înregistrări speciale realizate un an mai târziu la Radio România, în Studioul de concerte – și Bursa „Moștenitorii României muzicale” câștigată în 2020. Albumul „Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” poate fi ascultat integral luni, 1 noiembrie 2021, începând cu ora 19.00, la emisiunea de actualitate discografică „Music box”, realizată de Cristina Comandașu la postul Radio România Muzical, partener în realizarea acestui album.

 

Apreciez încrederea pe care Radioul a avut-o în mine și sprijinul pe care dumneavoastră îl acordați tinerilor muzicieni în dezvoltare. Consider că, pentru un tânăr musician, orice mijloc de promovare este extrem de binevenit, iar posturile radio sigur sunt o modalitate excelentă de a ne promova, de a ne face cunoscuți lumii, ascultătorilor, și nu pot decât să mă bucur că,acest disc va fi difuzat de Ziua Radioului. (Cadmiel Boţac)

 

Cadmiel Boțac este unul dintre acei rari artiști care nu caută să iasă în evidență prin exhibarea personalității sau prin a șoca facil publicul. El pune mai presus de spectacol litera partiturii și o anumită sobrietate în interpretare. Însă, după cum mărturisește, este o sobrietate care vine împletită cu o mulțumire și cu o bucurie de a face muzică, de a fi pe scenă de atâtea ori, de a lucra cu oameni extraordinari.

 

Mai mult, arta sa se fundamentează pe o înaltă spiritualitate care îl însuflețește puternic și autentic, fapt care transpare și în interpretarea celor trei lucrări de pe acest album. Sonata nr. 23 op. 57 în fa minor „Appassionata” de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 2 op. 35 în si bemol minor „cu marș funebru” de Frédéric Chopin și Suita nr. 2 op. 10 în Re major „Clopote sonore” de George Enescu redau trăiri profunde, unele grave și apăsătoare, iar altele mai luminoase și înălțătoare, alese de pianistul Cadmiel Boțac pentru a îndemna la o continuă căutare a adevăratului sens al existenței umane.

 

Albumul (CD) „CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

 

Detalii despre album: https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2736

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508