spot_img

Agenda culturală a MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române anunță activitățile planificate în on-line (site, cont Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram, platforma culturaindirect.ro, aplicația MNLR disponibilă prin Google Play), precum și la sediul MNLR Crețulescu, la Casele Memoriale ale MNLR, la sediul MNLR HUB Griviței și al partenerilor MNLR, pentru perioada 4 –10 octombrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

Pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, dar și pe conturile de Facebook, Vimeo și YouTube, pe aplicația MNLR disponibilă prin Google Play, la sediile expoziționale, MNLR a pregătit pentru săptămâna 4 –10 octombrie 2021 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române.

 

Evenimente cu public

 

Miercuri, 6 octombrie 2021, ora 10.00-18.00

Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Farewell to Research 

9th Bucharest Biennale 

Proiecții în cadrul celei de-a IX-a ediții a Bienalei de la București

 

Proiectul curatorial Farewell to Research a fost inițial creat pentru a IX-a ediție a Bienalei de la București, care trebuia să aibă loc în 2020. Programul propus consta într-o serie de traiectorii experimentale, în desfășurare, incluzând evenimente performative, proiecții, seminarii, publicații, toate fiind concentrate asupra cercetării artistice ca practică ce poate da naștere unor propuneri creative. Din cauza situației cauzate de pandemie, au fost organizate doar două evenimente on-line, cu sprijinul Institutului Goethe din București: un atelier curatorial: Handful thrown into air and scattered over earth (în colaborare cu HDK Valand, Universitatea din Gothenburg: Mick Wilson) și un simpozion curatorial: Contemporary Art Biennials – our hegemonic machines in states of emergency (în colaborare cu OnCurating, Universitatea de Arte din Zürich: Dorothee Richter și Ronald Kolb).

Proiecțiile vor avea loc în perioada 6 octombrie – 14 noiembrie 2021, la mansarda MNLR, și se înscriu într-un proiect amplu curatoriat de Henk Slager, care cuprinde evenimente organizate la Muzeul Național al Literaturii Române, la UNAgaleria și la Muzeul Național de Artă Contemporană. Proiecțiile reprezintă o extensie a prezentării din decembrie 2020 la OnCurating (Zürich). Cu participarea: Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Ursula Biemann, Henna Halonen, Hristina Ivanovska, Falke Pisano, Janis Rafa.

Programul complet al Bienalei de la București poate fi consultat aici.

Pentru vizionarea proiecțiilor la mansarda MNLR, intrarea este liberă, iar accesul se face în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451, precum și în baza certificatului de vaccinare sau a unui test PCR, mai multe detalii, aici.

 

Miercuri, 6 octombrie 2021, ora 16.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lansare de carte | Editura Neuma 

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumelor „Alchimia memoriei”, de Raluca Faraon și „Anatomia cuvântului”, de Gabriel Gherbăluță, amândouă apărute la Editura Neuma.

Prezintă: Horia Gârbea

Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

 

 

Joi, 7 octombrie 2021, orele 10.00 – 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Vizitează muzeul în ritmul tău!

Intrare liberă în prima joi din lună!

Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.

MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.

Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.

 

 

Joi, 7 octombrie / Vineri, 8 octombrie / Sâmbătă, 9 octombrie / Duminică, 10 octombrie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Cinema sub clar de lună 

Proiecțiile în spațiul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) vor continua în fiecare săptămână, până în 17 octombrie 2021. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/.
Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna.
Accesul la eveniment se face cu respectarea normelor în vigoare.

 

Sâmbătă, 9 octombrie 2021, orele 10.00 – 17.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Salonul de carte ,,Visuri în cuvinte”, ediția I

Organizat de Asociația culturală ,,Visuri în cuvinte”, în parteneriat cu editurile Literpress Publishing și Velvet Story, și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române

Lansări de carte și reduceri la cărțile editurilor Literpress Publishing si Velvet Story, discuții cu cititorii, cadouri surpriză, sesiune de autografe, curiozități din culisele cărților pe care le puteți afla direct de la autorii prezenți.

Veți cunoaște și echipele de editori/redactori, care vă pot răspunde la diverse întrebări legate de publicarea unui manuscris. O parte din sumele strânse din vânzări vor fi donate Spitalului de Pediatrie Ploiești.

Programul lansărilor:
Ora:
11.00 – Gabriela Grigoraș, Ani Bisecți
12.00 – Dan Bițuică, Cântecul lacului
13.00 – Cristian Radu Constantin, Triplă lansare de poezie
14.00 – George Moisi, Registrul domnului Carvet
15.00 – Elena Petrea Kyrintzis, Anthos, Doamna și mafiotul
– Mara Eremia, Ispita președintelui
15.30 – Ioana Stana, Șoapte între generații
16.00 – Lucian Ciuchiță, Zile de plumb

 

 

Sâmbătă, 9 octombrie / Duminică, 10 octombrie 2021, ora 19.00

Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

„DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”

Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman. Dramatizarea și adaptarea după scrieri de Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu: Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu. Spectacolul este atins de aripa regizoarei Cătălina Buzoianu.

Intrarea este liberă, iar accesul se face în baza unei rezervări la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro, respectând condițiile de participare pe care le puteți regăsi aici.

 

Proiecte în pregătire: Festivalul Internațional de Poezie București (ediția a XI-a, 1117 octombrie 2021), Festivalul Cultural Latino-American (28 – 30 octombrie 2021).

 

Expoziții temporare

 

Salonul de restaurare literară – ediția a III-a
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Al. Oprea” și „Petru Creția”, Calea Griviței 64-66
23 septembrie – 8 octombrie 2021
Vizitatorii Muzeului Național al Literaturii Române vor putea admira, până în 8 octombrie 2021, la sediul din Calea Griviței 64-66, piese restaurate, pe diverse suporturi, din patrimoniul muzeului.
Detalii, aici.

________________

 

Expoziția Cocoși semnată de artistul Marius Ghica 

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

1 – 16 octombrie 2021

Marius Ghica (pseudonimul lui Marius Ghiță) s-a născut la 26 octombrie 1954, la Băilești. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova; Facultatea de Filologie, secția franceză-română a Universității din Craiova (1974-1978). Este profesor de limba franceză la Calafat (1978-1985) și redactor la revista Ramuri (din 1985). A debutat cu cronici despre Lucian Blaga, Constantin Noica și Edgar Papu, în Ramuri (1981), publicând apoi articole în diverse reviste culturale din țară, cu traduceri și eseuri despre scriitori și filosofi români și francezi. Ulterior, a publicat volume de eseuri și critică literară.

De unde această pasiune pentru acest simbol arhetipal? Despre tărâmul cocoşesc şi avatarurile sale sunt multe de spus, dar deocamdată, vă invit să intrăm împreună în lumea mea cocoşească, lumea unui mare iubitor de culoare. De ce m-am hotărât să colorez cocoşi? Poate, în primul rând, tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi. Sau, mai degrabă, pentru că este singura făptură hărăzită de Dumnezeu să vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. Sau pentru că, în imaginarul colectiv, în Biblie, în mai toate mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii – Marius Ghica

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

______________

 

Expoziția Internațională de Caricatură – Portret. Bacovia 140, realizată de Victor Eugen Mihai – Vem

Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Strada George Bacovia 63

17 septembrie – 17 decembrie 2021

Pentru această expoziție, au desenat, timp de 4 ani, 180 de artiști din 50 de țări. S-au strâns peste 350 de desene, iar expoziția pe care publicul vizitator o va putea admira până în 17 decembrie 2021 este alcătuită dintr-o selecție a celor mai reprezentative lucrări.

Artiști selectați: Nestor Damaso del Pino (Spania), Ivailo Tsvetkov (Bulgaria), Ricardo Ajler (Argentina), Martin Alejandro Fallocca (Argentina), Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Antonio Santos (Portugalia), Eduard Mattes (Israel), Sara Mladenovic (Serbia), Jitet Kustana (Indonezia), Edgar Vargas Villa (Venezuela), Constantin Pavel (România), Vasile Crăiță Mândră (România), Cătălin Nedelcu (România), Cătălin Mihai Zaharia (România), Marian Avramescu (România), Leonte Năstase (România), Gabriel Rusu (România), Cristinel Vecerdea-Criv (România), Ștefan Tistu (România), Codrin Mihai Cârdu (România), Doru Axinte (România), Liviu Stănilă (România).

Expoziția internațională de caricatură – „Portret. Bacovia 140” poate fi admirată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia nr. 63).

_______________

 

București – India – Hawaii – Mexic: harta călătoriilor realizate de scriitorii români

Micro-expoziţie MNLR la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Strada Londra 39

9 – 31 octombrie 2021

Următoarea oprire din cadrul proiectului nostru va fi la Muzeul Hărților și Cărții Vechi, unde vom aduce câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor. Harta pe care o propunem vizitatorilor MNHCV pornește, cum se cuvine, din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawaii, cu o scurtă excursie în Mexic.

Micro-expoziția face parte din cadrul proiectului Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală, realizat de Secția Programe în colaborare cu Secția Patrimoniu a MNLR. Primele popasuri ale MNLR au fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și la Muzeul Național al Țăranului Român, cărora le mulțumim pentru ospitalitate.

______________

 

Timbre de ieri și de azi | Expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55-59

9 – 25 octombrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Romfilatelia, București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să descoperiți povestea timbrelor și a elementelor care le însoțesc.

„Lectura” unui timbru se face ținând seama de elementele acestuia: imaginile selectate în funcție de perioadă sau de evenimentele culturale importante ale epocii, nuanțele folosite la tipărirea mărcii, simbolurile, reprezentări grafice ș.a. Povestea timbrului este strâns legată de cartea poștală sau de plicul ce însoțește scrisoarea, precum și de schimbul de replici sau de mesajul transmis de către expeditor destinatarului.

Sunt prezentate în expoziție timbre românești, nemțești, elvețiene, finlandeze, franceze, precum și mărci columbiene din arhiva MNLR, timbre emise de Romfilatelia în parteneriat cu MNLR, precum și timbre din colecția personală a Monicăi Lazăr, din perioada 1975-1982.

Cărțile poștale timbrate și mărcile seriilor filatelice emise în colaborare cu Romfilatelia sunt însoțite de scurte descrieri literare, realizate de muzeografii Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada 9 – 25 octombrie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59).

__________

 

Expoziția foto-documentară Şcoala Ardeleană

Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția reunește 21 de panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săiDeviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din TransilvaniaScrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate în evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori.

În spiritul curentului iluminist european, reprezentanții Școlii Ardelene au scris cărţi de istorie, literatură, gramatică şi dicţionare. Au înfiinţat şcoli, dar şi biserici. Dar mai ales au introdus grafia latină, în locul slovelor chirilice.

Să nu uităm însă că Immanuel Kant publicase deja „Critica raţiunii pure” (1781), înaintea slovelor lui Ienăchiţă Văcărescu, poet revalorizat și introdus în categoria iluminiştilor. Este şi aceasta, dacă vrem, o măsură pentru distanţa redusă dintre cultura română şi matricele sale occidentale.

Trăsătura fundamentală a  iluminismului Școlii Ardelene rezidă în argumentaţia istorică, filologică şi demografică a tezei că românii sunt urmaşi ai romanilor. Demni, prin urmare, de drepturile spirituale, politice şi sociale ale „naţiunilor” transilvănene. În acest scop au fost adresate împăratului Leopold al II-lea petiţiile Supplex Libellus Valachorum (1791 şi 1792). Deviza Virtus Romana Rediviva, dincolo de îndemnul la renașterea și lupta pentru identitate românească, era și un îndemn la unirea tuturor românilor.

 

___________

 

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 4 octombrie 2021, ora 19.00: Gheorghe Ardeleanu
Joi, 7 octombrie 2021, ora 19.00: Răzvan Voncu

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitatul episodului #70 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 4 octombrie 2021, este criticul și istoricul literar Gheorghe Ardeleanu, profesor al Universității din București.

Invitatul episodului #71 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 7 octombrie 2021, este Răzvan Voncu, de asemenea critic și istoric literar, profesor al aceleiași Universități.

 

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe siteul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

______________

 

Marți, 5 octombrie 2021, ora 18.00

Viața de la capăt, seria II, ep. 8 | Mihok Tamas

Pe pagina de Facebook a MNLR

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

Un nou episod al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York avându-ne din nou parteneri, îl are protagonist pe Mihok Tamas.

Mihók Tamás (n. 1991, Oradea) este poet bilingv, traducător literar și redactor (Ed. Cartea Românească). A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității din Oradea. A studiat la ELTE Budapesta timp de doi ani, ca bursier. Din 2019, doctor în Litere (Coord.: Al. Cistelecan, UMFST Târgu Mureș). Autor a patru volume de poezii (trei în română, două în maghiară). A tradus texte din peste șaizeci de autori, publicându-le în reviste, antologii respectiv volume individuale. A susținut lecturi publice atât în țară, cât și în Ungaria, Anglia, Germania, Belgia, Scoția, Lituania și Polonia. Selecții din poemele lui pot fi citite în limbile engleză, franceză, italiană, suedeză, polonă, greacă și hindi.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/

Persoane de contact:

Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info

Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

________________

 

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_____________

 

Joi, 7 octombrie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

Cuvintele #3

 

Duminică, 10 octombrie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Adrian Bezna

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Duminică, 10 octombrie 2021, ora 13.00

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro

Indulgențe cu Ion Mureșan

 

Cărți și suvenire

 

Sunteți invitați să explorați magazinul  on-line de cărți și suvenire. Puteți „răsfoi” paginile dedicate albumelor de artă, lucrărilor de avangardă, cărților bilingve, revistelor literare și operelor fundamentale. Suvenirele personalizate sunt înfrumusețate cu o serie de imagini, desene, portrete ale scriitorilor, atent selectate din bogata arhivă a MNLR. Puteți opta pentru plata cu cardul!

 

// anunță MNLR.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508