spot_img

Agenda culturală a MNLR

AgențiadeCarte.ro vă prezintă activitățile MNLR planificate în on-line (site, cont Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram, platforma culturaindirect.ro, aplicația MNLR disponibilă prin Google Play), precum și la sediul MNLR Crețulescu, la Casele Memoriale ale MNLR, la sediul MNLR HUB Griviței și al partenerilor MNLR, pentru perioada 18 – 24 octombrie 2021.

 

Pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, dar și pe conturile de Facebook, Vimeo și YouTube, pe aplicația MNLR disponibilă prin Google Play, la sediile expoziționale, v-am pregătit pentru săptămâna 18 – 24 octombrie 2021 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române.

 

Evenimente cu public

 

Proiect în pregătire: Festivalul Cultural Latino-American (28 – 30 octombrie 2021).

 

Expoziții temporare

 

Expoziția Mihail Sadoveanu

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

19 octombrie – 4 noiembrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția Mihail Sadoveanu, organizată cu prilejul comemorării a 60 de ani de la moartea marelui scriitor. Expoziția reunește o selecție de peste 30 de lucrări aflate în patrimoniul MNLR, unele dintre cele mai reprezentative ale pictorului și scriitorului Eugen Ispir, opere plastice care ilustrează universul sadovenian.

Mihail Sadoveanu – scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român – este unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini de memorialistică.

Mihail Sadoveanu, scriitor a cărui receptare a fost umbrită în ultimele decenii de implicarea sa politică, dar și de presupusa arhaicitate a operei sale, rămâne un autor plin de surprize, complex, reflexiv și rafinat, trecut prin marile tradiții spirituale ale Orientului și Occidentului, reușind să construiască adevărate hărți ale unor culturi, urmărite în cele mai fine detalii, așa cum observa criticul și istoricul literar Paul Cernat.

Eugen Ispir este pictor român, dar şi scriitor, născut pe meleaguri nemţene, în prima jumătate a secolului trecut. Ispir a fost pictorul care a avut sarcina să panoteze expoziţia din Transnistria, în 1942, atunci fiind simplu soldat terist: „Spre toamna anului 1942, preocupările pentru relansarea vieții artistice a Odessei s-au intensificat și chiar s-au declanșat pregătirile pentru organizarea unui salon oficial. Sarcina panotării lui și-au asumat-o artiștii plastici mobilizați de armată, iar comisar al viitoarei expoziții a fost desemnat Eugen Ispir, un pictor de o valoare indiscutabilă, astăzi uitat.” – Mihai Pelin, documentar despre Eugen Ispir.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 octombrie – 4 noiembrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

__________________

 

Expoziția „Jurnal de pandemie. Transfer digital pe pânză” a artistului Florin Stoiciu 

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „P. Creția”, Calea Griviței 64-66

 

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția artistului Florin Stoiciu, intitulată Jurnal de pandemie. Transfer digital pe pânzăun proiect curatoriat de academicianul Mircia Dumitrescu.

Proiectul urmărește să genereze premisele pentru o înțelegere mai profundă a modului în care provocările pandemiei ne-au afectat dramatic viața și felul de a gândi. De asemenea, expoziția își propune, pe de-o parte, stimularea potențialului creativ al tinerilor în sfera artei și, pe de altă parte, transmiterea unui îndemn pentru un comportament responsabil față de acest flagel.

Expoziția reunește  aproape 200 de lucrări care abordează tema pandemiei prin transfer digital pe pânză, un demers pedagogic pentru studenții la arte, care au fost nevoiți să participe la cursuri vocaționale on-line și să creeze acasă.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 – 30 octombrie 2021 și ulterior va fi itinerată în țară și în străinătate.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, MNLR, UAP, Universitatea Ovidius din Constanța.

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

_________________

 

Expoziția de artă „Divina Comedie. Infernul văzut de Marcel Chirnoagă”, prezentată la Accademia di Romania din Roma

11 – 31 octombrie 2021

În cadrul seriei de manifestări culturale „Dante în România și în lume” organizate de Accademia di Romania din Roma cu prilejul celui el-al VII-lea Centenar al trecerii în neființă a poetului Dante Alighieri, în perioada 11 – 31 octombrie 2021, reprezentanța ICR din Roma și Muzeul Național al Literaturii Române, cu patronajul Comitetului Dante 700 și al Ambasadei României în Italia, prezintă expoziția de artă „Divina Comedie. Infernul văzut de Marcel Chirnoagă”. Expoziția reunește o selecție de 21 de lucrări de grafică realizate de Marcel Chirnoagă în anul 1980, având următoarele titluri: Dante, Fiarele, Caron, Francesca da Rimini, Cerber, Furiile, Ereticii, Minotaur, Violenții, Sinucigașii, Gerion, Dracii, Ipocriții, Hoții, Lingăii, Ulise, Bertram del Bornio, Trădătorii, Lucifer, Falsificatorii și Virgiliu.

Inaugurarea expoziției a avut loc luni, 11 octombrie 2021, ora 18:00, la Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110), în prima zi a colocviului internațional Dante în România și în lume: receptare, traduceri, răsunet și viață nouă (11 – 12 octombrie 2021). La lucrările colocviului organizat de Accademia di Romania din Roma și Universitatea Roma Tre – Departamentul de Limbi, Literaturi și Culturi Străine, cu patronajul Comitetului Dante 700 și al Ambasadei României în Italia, au participat: Roberto Antonelli (keynote speaker, președinte al Accademia Nazionale dei Lincei și profesor la Università „La Sapienza” – Roma), Corrado Bologna (keynote speaker, profesor la Scuola Normale di Pisa), Lucia Battaglia-Ricci (Università di Pisa, Università Roma Tre), Corin Braga și Monica Fekete (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca),  Smaranda Elian și Corina Anton (Universitatea din București), Dinu Flămând (scriitor), Bruno Mazzoni (Università di Pisa), Luisa Valmarin, (Università „La Sapienza” – Roma), Mira Mocan și Anna Pegoretti (Università Roma Tre), Luca Lombardo (Università Ca’ Foscari di Venezia).

Detalii, aici.

_____________

 

Expoziția Internațională de Caricatură – Portret. Bacovia 140, realizată de Victor Eugen Mihai – Vem

Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Strada George Bacovia 63

17 septembrie – 17 decembrie 2021

Pentru această expoziție, au desenat, timp de 4 ani, 180 de artiști din 50 de țări. S-au strâns peste 350 de desene, iar expoziția pe care publicul vizitator o va putea admira până în 17 decembrie 2021 este alcătuită dintr-o selecție a celor mai reprezentative lucrări.

Artiști selectați: Nestor Damaso del Pino (Spania), Ivailo Tsvetkov (Bulgaria), Ricardo Ajler (Argentina), Martin Alejandro Fallocca (Argentina), Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Antonio Santos (Portugalia), Eduard Mattes (Israel), Sara Mladenovic (Serbia), Jitet Kustana (Indonezia), Edgar Vargas Villa (Venezuela), Constantin Pavel (România), Vasile Crăiță Mândră (România), Cătălin Nedelcu (România), Cătălin Mihai Zaharia (România), Marian Avramescu (România), Leonte Năstase (România), Gabriel Rusu (România), Cristinel Vecerdea-Criv (România), Ștefan Tistu (România), Codrin Mihai Cârdu (România), Doru Axinte (România), Liviu Stănilă (România).

Expoziția internațională de caricatură – „Portret. Bacovia 140” poate fi admirată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia nr. 63).

_______________

 

București – India – Hawaii – Mexic: harta călătoriilor realizate de scriitorii români

Micro-expoziţie MNLR la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Strada Londra 39

9 – 31 octombrie 2021

Următoarea oprire din cadrul proiectului nostru este la Muzeul Hărților și Cărții Vechi, unde am dus câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor. Harta pe care o propunem vizitatorilor MNHCV pornește, cum se cuvine, din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawaii, cu o scurtă excursie în Mexic. Micro-expoziția se află la etajul I al Muzeului Hărților, vizitarea expoziției fiind inclusă în biletul de acces.

Fie că vorbim despre cărțile poștale care surprind primele impresii de la Genova (Elveția), „mare – primăvară – strașnic de frumos”, adresate de Sextil Pușcariu surorii sale, fie că ne aruncăm privirea asupra unui „ricardo di Pisa”, în așteptarea zorilor pentru vizitarea orașului, călătoriile în Italia au fascinat cel mai mult scriitorii români, . (Eu  aș scoate partea asta cu Eminescu dacă ne amintim de vizita lui Mihai Eminescu prin sudul Alpilor până la Veneţia, Padova, Milano, Parma, Bolonia, Florenţa, un traseu atent studiat și ales de bunul său prieten, Chibici-Râvneanu, cel care l-a însoțit în periplul italian). Însemnările lui Gala Galaction din Italia pornesc de la întinsele câmpii iugoslave pentru a ajunge la Trieste, într-o vreme în care, călătoria cu trenul era o continuă stare de veghe și reflecție: „pândesc, cu fruntea sprijinită de geamul vagonului, ivirea Mării Adriatice”.

Nu vom ocoli Berlinul, mai exact strada Tiergarten, pe care o vom străbate împreună cu Mateiu Caragiale, pentru a face o comparație între palatele vieneze ale nobililor și casa contelui Tiele Winckler, pe care scriitorul român o remarcă în mod special, alături de noblețea trecătorilor și „caii iuți, albi, cari zboară ca din pușcă”. În Grecia vor ajunge Nicolae Iorga și Ion Pillat. Iorga participă la Congresul Internațional de Studii Bizantine, organizat la Atena, și călătorește în satul Piadi, unde urmează să descopere o școală la construcția căreia au fost folosite pietre din ruinele templului Atenei. Localnicii obișnuiau astfel să ridice case și fântâni din aceste ruine, incorporând în acest fel o parte din trecutul de seamă al marii culturi grecești în viața de zi cu zi. Popasul la Atena, „orașul zeilor”, este o revelație pentru Ion Pillat, descoperind minunile acestuia și îndemnându-l să realizeze o schimbare majoră a stilului scriiturii sale.

Ne îndreptăm apoi spre India la bordul vaporului japonez „Hakone Maru” împreună cu Mircea Eliade, în drum spre India, unde scriitorul începe să ia lecții de sanscrită și unde leagă prietenii și poartă conversații cu intelectuali din mai multe țări. Mirajul depărtării ne va purta până în tropicalul Hawaii (Honolulu), unde Ștefan Baciu s-a stabilit şi a locuit până la sfârşitul vieţii. O scurtă călătorie în Mexic vom face împreună cu Marin Sorescu.

Harta plană a lumii – pe care vor fi inserate călătoriile și însemnările scriitorilor români va cuprinde și portrete și scurte note biografice cu referire la tema proiectului expozițional, prezentat într-un format aparte.

Micro-expoziția face parte din cadrul proiectului Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală, realizat de Secția Programe în colaborare cu Secția Patrimoniu a MNLR. Conceptul proiectului constă în selecția unor materiale din arhiva MNLR și crearea unor legături vizuale și de conținut cu specificul și cu misiunea muzeelor gazdă din Capitală.

Primele popasuri ale MNLR au fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și la Muzeul Național al Țăranului Român, cărora le mulțumim pentru ospitalitate.

Echipa de proiect

Patrimoniu MNLR: Eugenia Oprescu, Andra Ispas

Creație grafică și concept expozițional: Cristina Milca

Relații Publice: Andreea Balaban

Multimedia: Daniel-Paul Ciobanu, Alex Ursu

Fotograf: Dan Vatamaniuc

Coordonator proiect: Gabriela Toma

______________

 

Timbre de ieri și de azi | Expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55-59

9 – 25 octombrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Romfilatelia, București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să descoperiți povestea timbrelor și a elementelor care le însoțesc.

„Lectura” unui timbru se face ținând seama de elementele acestuia: imaginile selectate în funcție de perioadă sau de evenimentele culturale importante ale epocii, nuanțele folosite la tipărirea mărcii, simbolurile, reprezentări grafice ș.a. Povestea timbrului este strâns legată de cartea poștală sau de plicul ce însoțește scrisoarea, precum și de schimbul de replici sau de mesajul transmis de către expeditor destinatarului.

Sunt prezentate în expoziție timbre românești, nemțești, elvețiene, finlandeze, franceze, precum și mărci columbiene din arhiva MNLR, timbre emise de Romfilatelia în parteneriat cu MNLR, precum și timbre din colecția personală a Monicăi Lazăr, din perioada 1975-1982.

Cărțile poștale timbrate și mărcile seriilor filatelice emise în colaborare cu Romfilatelia sunt însoțite de scurte descrieri literare, realizate de muzeografii Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada 9 – 25 octombrie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59).

__________

 

Expoziția foto-documentară Şcoala Ardeleană

Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția reunește 21 de panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săiDeviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din TransilvaniaScrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate în evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori.

În spiritul curentului iluminist european, reprezentanții Școlii Ardelene au scris cărţi de istorie, literatură, gramatică şi dicţionare. Au înfiinţat şcoli, dar şi biserici. Dar mai ales au introdus grafia latină, în locul slovelor chirilice.

Să nu uităm însă că Immanuel Kant publicase deja „Critica raţiunii pure” (1781), înaintea slovelor lui Ienăchiţă Văcărescu, poet revalorizat și introdus în categoria iluminiştilor. Este şi aceasta, dacă vrem, o măsură pentru distanţa redusă dintre cultura română şi matricele sale occidentale.

Trăsătura fundamentală a  iluminismului Școlii Ardelene rezidă în argumentaţia istorică, filologică şi demografică a tezei că românii sunt urmaşi ai romanilor. Demni, prin urmare, de drepturile spirituale, politice şi sociale ale „naţiunilor” transilvănene. În acest scop au fost adresate împăratului Leopold al II-lea petiţiile Supplex Libellus Valachorum (1791 şi 1792). Deviza Virtus Romana Rediviva, dincolo de îndemnul la renașterea și lupta pentru identitate românească, era și un îndemn la unirea tuturor românilor.

___________

 

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 18 octombrie 2021, ora 19.00:
Ioan Moldovan
Joi, 21 octombrie 2021, ora 19.00:
Mihai Dinu Gheorghiu

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitatul episodului #74 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 11 octombrie 2021, este Ioan Moldovan, poet și eseist, redactor al Familiei din Oradea, redactorul-șef al revistei în aproape întreaga perioadă postcomunistă.

Invitatul episodului #75 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 14 octombrie 2021, este Mihai Dinu Gheorghiu, sociolog și critic literar, cercetător la École des hautes études en sciences sociales din Paris și profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe siteul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

_______________________

 

Marți, 19 octombrie 2021, ora 18.00

Viața de la capăt, seria II, ep. 9 | Chris Tănăsescu

Pe pagina de Facebook a MNLR

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

Un nou episod al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York avându-ne din nou parteneri, îl are protagonist pe Chris Tănăsescu.

Chris Tanasescu (MARGENTO) este poet (https://bit.ly/2X693n7), universitar (https://sites.uclouvain.be/chairealtissia/) și performer (https://bit.ly/2UHHq5R). A lansat cărți, a conferențiat sau a făcut performance poetry în Europa, America de Nord, Asia si Australia. Pseudonimul este numele trupei inter-arte și intermedia (https://bit.ly/35U7TzC) pe care a înființat-o în 2001 și cu care a câștigat numeroase premii naționale și internaționale printre care Discul de Aur (2008) în România și selectarea pentru CROWD Omnibus Tour (2016). MARGENTO reprezintă și o coaliție internațională de scriitori, artiști și informaticieni lucrând la proiectul #GraphPoem listat ca the institute performance (https://bit.ly/3h9pyZe) la Digital Humanities Summer Institute (Canada) anual începând din 2019.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/

Persoane de contact:

Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info

Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

_________________

 

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_____________

 

Joi, 21 octombrie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

Cuvintele #5

 

Duminică, 24 octombrie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Irina Sârbu

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Duminică, 24 octombrie 2021, ora 13.00

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro

Indulgențe cu Ion Mureșan

 

Cărți și suvenire

 

Vă invităm să explorați magazinul nostru on-line de cărți și suvenire. Puteți „răsfoi” paginile dedicate albumelor de artă, lucrărilor de avangardă, cărților bilingve, revistelor literare și operelor fundamentale. Suvenirele personalizate sunt înfrumusețate cu o serie de imagini, desene, portrete ale scriitorilor, atent selectate din bogata arhivă a MNLR. Puteți opta pentru plata cu cardul!

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508