O nouă apariție editorială: „Experiența estetică”, de Jean-Marie Schaeffer, editura Tracus Arte

sept. 9th, 2021 | By | Category: Carte in lucru

La editura Tracus Arte va apărea volumul Experiența estetică, de Jean-Marie Schaeffer, în traducerea din limba franceză a Ancuței Mortu.

Dincolo de diversitatea obiectelor și situațiilor pe care experiența estetică le vizează, în acest volum, Jean-Marie Schaeffer examinează experiența estetică sub aspectul ei generic, mai exact dinamica internă a acesteia. Experiența estetică este concepută aici ca „un anumit tip de experiență trăită, ce exploatează repertoriul comun al resurselor noastre în materie de atenție, emoție și stări hedonice, dându-le însă o inflexiune aparte”. Această întrebuințare unică a resurselor noastre comune din cadrul experienței estetice este analizată prin prisma mai multor studii din științele cognitive, în special psihologia cognitivă și evoluționistă, teoriile atenției, psihologia emoțiilor și neuropsihologia stărilor hedonice.

„Dacă experiența estetică este o experiență a vieții obișnuite, atunci operele de artă, în momentul în care funcționează estetic, fac și ele parte din această viață obișnuită. Dar nu este acesta lucrul cel mai bun care li se poate întâmpla operelor de artă, și nu este totodată și lucrul cel mai bun care se poate întâmpla cu viața obișnuită?”

J.-M. Schaeffer

Jean-Marie Schaeffer (n. 1952) este filosof, cercetător științific emerit în cadrul CNRS, director de studii (R) la EHESS, și membru în Academia Europaea. A publicat numeroase monografii în care analizează fundamentele esteticii filosofice, introducând științele cognitive în dezbaterile estetice. Printre cele mai importante lucrări: L’art de l’âge moderne. L’esthétique et la philosophie de l’art du XVIIIe siècle à nos jours (Gallimard, 1992), Les célibataires de l’Art. Pour une esthétique sans mythes (Gallimard, 1996), La fin de l’exception humaine (Gallimard, 2007).

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/09/09/experienta-estetica-de-jean-marie-schaeffer/

 

 

Număr de vizualizări :289


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro