spot_img

Cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere” din Soroca

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Consiliul raional Soroca, Primăria orașului Soroca,  Asociația Culturală „Grigore Vieru” din Soroca și Centrul Cultural Român „Constantin Stere”  organizează, în perioada 2-3 octombrie 2021, cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”. Ediția din acest an este dedicată celor 100 de ani de la nașterea marelui savant Eugen Coșeriu, considerat părintele lingvisticii integrale.

 

 

PROGRAMUL UNIVERSITĂȚII  POPULARE  DE VARĂ „CONSTANTIN STERE”, EDIȚIA a VII-a, SOROCA, 2-3 octombrie 2021

 

Sâmbătă, 2 octombrie 2021

10.00 – 11.00   Depuneri de flori la busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Ion Creangă, Constantin Stere, Grigre Vieru – Parcul Central din Soroca.

Deschiderea lucrărilor ediției a VII-a a Universității  Populare  de Vară „Constantin Stere” –  Palatul Culturii din Soroca.

Mesaje de salut:

  • Acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, rectorul Universității Populare  de Vară Constantin Stere,
  • Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca,
  • Pilipețchi Lilia,  primarul municipiului Soroca,
  • Ana Bejan, președintele Comitetului de organizare a Universității, președintele Asociației Culturale Grigore Vieru.

            Serviciu divin oficiat de preotul Sorin Huluță, parohul Bisericii Sfinţii Martiri           Brâncoveni  din Soroca.

11.00. – 12.00 Sesiune de comunicări: „Eugen Coșeriu – părintele lingvisticii integrale. La 100 ani de la nașterea savantului și scriitorului”.

Comunicări: 

  • dr. Gheorghe Popa, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Băți – „Integralismul coserian – viitorul lingvisticii ca știință a culturii”
  • acad. Valeriu Matei – „Poezia și proza lui Eugen Coșeriu”

 

12.00 – 13.00  Sesiune de comunicări „Doi scriitori soroceni din perioada interbelică: Paul Vataman și Gheorghe A. Rusu”

Comunicări:

  • dr. Alexandru Burlacu, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” – „Soroca – un centru literar în perioada interbelică”;
  • prof. Ana Bejan, președintele Fundației Culturale „Grigore Vieru”. „Paul Vataman, scriitor și publicist”;
  • acad. Valeriu Matei – „Poetul – martir Gheorghe A. Rusu”

 

13.00 – 14.00 Personalități contemporane: preotul și scriitorul buzoian Mihai Milea (Sava Bogasiu), cetățean de onoare al municipiului Soroca.

Evocări: prof. Ana Bejan, acad. Valeriu Matei ș.a. Dialog cu publicul.

14.30 – 15.00 „Republica Moldova la 30 ani de independență”. – Masă rotundă moderată de acad. Valeriu Matei. Dialog cu publicul.

15.00 Spectacol muzical – poetic susținut de  interpretul de jazz Valeriu Culea, cantautorul Viorel Burlacu și actorul Nicolae Jelescusala mare a Palatului Culturii din Soroca.

Duminică, 3 octombrie 2021

9.30. – 10.30 Vizită la Cetatea Soroca

11.00 Centrul de Cultură Românească „Constantin Stere”. Lansări de carte. Moderator: prof. Ana Bejan.

11.30  Bilanțul lucrărilor ediției a IV-a a Universității  Populare  de Vară „Constantin Stere”. Înmânarea certificatelor de participare.

Organizatori:

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău,

Consiliul raional Soroca,

Primăria municipiului Soroca,

Fundația Culturală „Grigore Vieru”

Centrul Cultural Român „Constantin Stere”

 

Parteneri:

Direcția Învățământ Soroca,

Secția Cultură Soroca

SRL John Pix

 

Parteneri media:

TVR Moldova,

Ziarele: Observatorul de Nord și Ziarul Nostru

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508