spot_img

Paula Hawkins: „Sunt mereu în căutarea unor locuri bune de ascuns cadavre!”

După succesul răsunător pe care l-a avut cu thrillerul „Fata din tren”, tradus în 50 de țări și ecranizat, urmat apoi de „În ape adânci”, anunțul apariției celui de-al treilea roman al Paulei Hawkins, ”Focul mocnit”, a pus fanii pe jar. Scriitoarea britanică și-a plasat singură ștacheta creativității la nivel foarte ridicat, iar așteptările cititorilor sunt pe măsură. ”Focul mocnit”, care va fi publicat de Editura Trei pe 31 august, simultan cu lansarea internațională, are toate elementele pentru a se înscrie în seria romanelor de succes ale scriitoarei britanice: un tânăr măcelărit în barca sa ancorată într-un port londonez, șase personaje, toate suspecte, secrete întunecate, dureri sufletești niciodată vindecate, iubiri nepermise, trădări și răzbunare. Paula Hawkins adaugă și o intrigă secundară thrillerului său, care se intersectează cu cea principală: un viol urmat de crimă, o lașitate îndelung tăinuită care, odată mărturisită, devine subiectul unui roman cu uriaș succes de public. Realitatea devine ficțiune, însă coșmarul imaginat se întoarce din nou în realitate.

Complicat, inventiv, cu întorsături surprinzătoare de situație și uneori cu tente macabre, universul ultimului roman al Paulei Hawkins stârnește curiozitatea. De unde vin subiectele sale? Sunt inspirate din crimele reale sau doar produsul imaginației unuia dintre cei mai buni autori de thrillere din momentul actual? Într-un interviu pentru Good Reads, Paula Hawkins a explicat cum i-a venit ideea ultimului său roman, Focul mocnit: „Mi se întâmplă frecvent să-mi vină întâi ideea unui personaj, apoi să pornesc în căutarea poveștii lui. În cazul acestui roman, am început cu personajul Laura. Am auzit de la prietena unei prietene o istorie despre cineva care a avut un accident în adolescență, a fost făcut praf și a rămas cu o problemă de sănătate emoțională – dezinhibiția. Mi s-a părut o situație interesantă, pentru că îți pune în față tot felul de provocări. Una dintre ele e că pari normal, dar, de fapt, ai tot felul de probleme cu temperamentul și controlul impulsurilor, ceea ce i-ar putea face pe oameni să te judece greșit. M-am gândit că acesta ar fi un personaj interesant într-un roman”.

Victimă a unui accident în adolescență, apoi victimă a propriului temperament, incapabilă să-și controleze impulsurile, personajul Laura are un rol-cheie în thrillerul Focul mocnit. Modul său aparte de a se comporta o trece în fruntea listei de suspecți în cazul uciderii cu bestialitate a tânărului Daniel Sutherland. Cât privește ideea acestei crime, Paula Hawkins explică modul cum i-a venit ideea: „Eram la Londra și mă plimbam pe lângă Regent’s Canal, locul unde este plasată acțiunea romanului. Mă uitam la toate acele case plutitoare, ancorate de-a lungul canalului și mă gândeam că, dacă ai ascunde un cadavru în ele, ar dura ceva timp până să-l descopere cineva”.

Indiferent dacă scrie un roman în acel moment sau tocmai a finalizat unul, imaginația „cam morbidă” a Paulei Hawkins – după cum ea singură recunoaște – nu ia niciodată pauză. Autoarea Focului mocnit își amintește cum, într-o vacanță în Italia, traversând un pod mărginit cu bare de siguranță cam șubrede, se gândea ce simplu e să îmbrâncești pe cineva care să dispară apoi fără urmă în apele canalelor. „Am, într-adevăr, o imaginație cam morbidă, macabră. Tind să observ latura întunecată a lucrurilor și sunt mereu în căutarea unor locuri bune de ascuns cadavre!”, mai spune Paula Hawkins.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508