Sfântul Ilie – Proorocul ploii și al secetei

iul. 20th, 2021 | By | Category: Postcard

Cheamă-L pe Dumnezeu în sufletul tău, spre a-ți fi alături în orice clipă, dar mai ales în călătorii.  Cu Spiritul Său vei izbuti în toată lucrearea cea bună.  – Trimite-mi, Doamne, pe Îngerul păzitor, să nu cad pradă ispitelor! Amin! (Maria Filipoiu)   „Până când veţi şchiopăta voi de amândouă gleznele voastre? Dacă Dumnezeu, Care v-a scos pe voi din pământul Egiptului, este Dumnezeu, apoi pentru ce nu mergeţi în urma Lui?” – Sfântul Ilie Tesviteanul  

 

Sfântul care merge pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc – Ilie Tesviteanul – a venit pe lume în urmă cu peste 800 de ani î.Hr. în ţinutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoţi, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor şi zeilor păgâni, pe vremea împăratului Ahab. De la localitatea în care s-a născut a fost numit Tesvitenanul.

 

Seceta și ploaia, simboluri ale puterii Sfântului Ilie

 

Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit, iar în urma lui, seceta şi foametea a cuprins toată ţara. Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către iudei:

Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă şi pământul de sub tine fier”.

Căci Dumnezeul l-a ascultat pe Sfântul Ilie:

Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!”. 

După trei ani şi jumătate, dovedindu-se că numai credinţa în Dumnezeul lui Ilie este cea adevărată, poporul israelit şi-a recunoscut greşeala de a se fi închinat zeului Baal, strigând:

Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat”.

Atunci, Ilie s-a rugat la Dumnezeu și o ploaie a răcorit pământul, din care au crescut rod bogat și foametea a încetat. Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Potrivit tradiției creștine, el este viu în trup, aflat în locașurile lui Dumnezeu.

 

Sfântul Ilie – protectorul aviatorilor

 

Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi Ziua Aviaţiei Române și Forțelor Aerului – ZARFA – acest sfânt fiind considerat ocrotitorul şi patronul aviatorilor, începând din 1913.

Aviația Română a fost înființată în 1910, iar din 1950 a devenit Forțele Aeriene Române – FAR

În Ziua Aviației Române, avioane și dispozitive aviatice survolează cerul deasupra Monumentului Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, dar în anul pandemiei COVID (2019-2021), manifestările se limitează la marcarea evenimentului printr-o Ceremonie Militară și Religioasă, cu depunerea de coroane cu flori din partea Instituțiilor Statului, Ambasadelor și ONG-urilor, în memoria Eroilor Aviatori Români.

În 1993, a fost creat „Statul Major al Aviației și Apărării Antiaeriene”, care a devenit „Statul Major al Forțelor Aeriene”, incepând din anul 2000, avand rolul de coordonare și apărare a spațiului aerian al României. După aderarea României la „Parteneriatul pentru Pace” în Alianța Nord-Atlantică – NATO (1994), Aviația Română modenizată cu avioane și aparatură performantă.
În această zi comemorativă aduc cinstire Eroilor Aviatori Români și recunoștință veșnică aviatorilor români de azi, militari sau civili.

Totodată mă alătur în rugăciune aviatorii care brăzdează cerul cu avioanele și care cred în puterile supraomenești ale Sfântului Ilie.
și se roagă pentru zbor lin, fără turbulențe și alte pericole, când se află în cursă.

Zbor lin, fără turbulențe sau alte pericole, noroc și sănătate maximă! 

 

 

Rugăciune către Sfântul Ilie

 

Sfinte și preamărite proroc al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viaţa ta îngerească și cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotţiitorul, iar pentru minunile tale ai primit marea binevoință a lui Dumnezeu, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc, ascultă-ne pe noi păcătoşii şi neputincioşii! 
Cel ce ai fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea Înaintemergător al veniri lui Hristos, Ilie Măritul, care ai trimis de sus lui Elisei dar, goneşte bolile şi pe cei leproşi curăţeşte. Pentru aceasta şi celor ce-l cinstesc pe dânsul le izvorăşte tămăduiri”. – Troparul Sfântului Ilie

– Roagă-te pentru noi la Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă puterea izbăvirii de păcate, de necazuri și să alunge din calea noastră nedreptăţile de la duhul cel rău și de la duşmanii noştri!

– Ajută-ne, Sfinte Ilie şi trimite în sufletele noastre puterea răbdării și a blândeţii, să ne izbăveşti de orice răzbunare care se abate asupra noastră!

– Nimicește prin rugăciunile tale, toate năravurile rele din jurul nostru, care întinează credinţa noastră, iubirea pentru semeni şi poruncile Domnului, ca să te slăvim și cinstim la sfânta sărbătoare, acum și pururea, în veacul veacurilor!

Amin!

 

Sărbătoriții numelui 

 

Pentru însemnătatea rolului său protector, mulți români și-au botezat copiii cu numele Ilie, Ilinca și derivate din acestea, prilej deosebit în a-și serba Ziua Onomastică.

Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din zona Caransebeşului şi Timişoarei, care vin în număr destul de mare la hramul lui, în ziua de 20 iulie, pentru turiştii din timpul verii şi iernii şi pentru credincioşii din satele apropiate care îşi au sălaşurile în apropiere.

Din statistici rezultă că peste 150.000 de români poartă numele Sfântului Ilie, dintre care, aprximativ 110.000 bărbați și cca. 40.000 femei.

Cu această ocazie le urez sărbătoriților, prin intermediul acestui articol, cu îndemnul creștinesc:

 

Ilie, Iliuță, Lică, Eliade, Ilieș, dar şi Ilinca, Eliana sau Ilia 

Cinstiți Sfântul numelui!

La munți ani binecuvântați!

 

Sursa: Doxologia

 

20 iulie, 2021

Maria FILIPOIU 

București, România 

 

Număr de vizualizări :277


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro