spot_img

Festivalul „Gellu Naum”, Ediția a VI-a

În perioada 31 iulie – 1 august 2021, Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Fundaţia „Gellu Naum”, organizează cea de-a șasea ediție a Festivalului „Gellu Naum”, coordonat de scriitoarea Simona Popescu. Inaugurat în 2016, Festivalul „Gellu Naum” ajunge în acest an la ediţia a VI-a. Primele cinci ediţii au reunit peste 100 de poeţi români şi străini, an de an, în jurul zilei de 1 august, data naşterii lui Gellu Naum. În condiţiile reglementărilor anti-COVID din acest an, poeţii nu mai pot face drumul spre Bucureşti şi spre Comana, localitate în care soţii Naum îşi petreceau fiecare vară. Această a VI-a ediție se va desfășura în format hibrid, poeții străini vor participa în format video on-line, iar poeții din București vor participa fizic la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu nr.8. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul evenimentelor.

Indiferent de subiectul conversaţiilor noastre, despre poezie, de fapt, îmi vorbea Gellu Naum tot timpul, despre poet şi marea lui responsabilitate „în complicatul joc de izbucniri şi sugrumări care nu au început şi nu se vor termina cu el în măsura în care viaţa lui nu începe dimineaţa şi nu se termină seara”. Cum nu o considera o simplă activitate literară (de ieri, de azi, de aici sau de aiurea), nu-i plăceau definiţiile, teoretizările escortînd inutil poezia, împărţirea pe generaţii sau curente — le privea pe toate ca pe simptome ale unei nefericite fărîmiţări. El vorbea despre poezie ca despre un singur lucru, mereu acelaşi, care-şi schimbă doar numele, „într-o vreme poezia se numea romantism, altă dată simbolism sau suprarealism şi o să poarte, probabil, multe alte nume.” […] Mă uimea incredibila, aproape donquijotesca lui încredere în poezie. Nu în cea de acum, de aici, nu în poezie ca performanţă literară, estetică, ci ca o şansă de salvare. „Crede-mă, ştiu ce spun. E singura noastră şansă de salvare ca specie umană.“
(Simona Popescu, Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum, Editura Fundației Culturale Române, 2000)

 

Program:

Sâmbătă, 31 iulie 2021, orele 19.00 – 23.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Festivalul „Gellu Naum”, ediția a VI-a, cuvinte introductive

Despre cea de-a VI-a ediție a Festivalului și despre Gellu Naum vom afla mai multe în acest debut de festival hibrid de la Simona Popescu, iniţiatoarea Festivalului „Gellu Naum”, și de la Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, care vă urează bun venit alături de toți invitații care au fost alături în acești cinci ani și pe care ne bucurăm să-i revedem împreună.

ora 19.00: Masă rotundă
Invitați: Imre József Balázs, Andrew Davidson-Novosivschei, Corina Oproae, Jakub Kornhauser, Sebastian Reichmann, Mihók Tamás, Ernest Wichner
Moderator: Simona Popescu

ora 20.30: Lectură de poezie
Invitați: Leo Bordeianu, Leo Butnaru, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Margareta Curtescu, Ana Donțu, Iulian Fruntașu, Andrei Gamarț, Emilian Galaicu-Păun, Diana Iepure, Irina Nechit, Maria Pilchin, Nicolae Popa, Moni Stănilă, Maria Șleahtițchi, Călina Trifan, Alexandru Vakulovski, Mihail Vakulovschi

Debutanți : Mara Cioroianu, Mircea Andrei Florea, Anastasia Gavrilovici, Ana Săndulescu, Teodora Vasilescu
Moderatori: Simona Popescu & Andreea Drăghicescu

Duminică, 1 august 2021, orele 19.00 – 23.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

ora 19.00: Șerban Foarță, Invitat Special Al Festivalului „Gellu Naum”, Ediția a VI-a

ora 20.00: Lectură de poezie
Invitați: Cătălina Bălan, Irina Brumă, Ion Buzu, Artur Cojocaru, Cristina Dicusar, Paula Erizanu, Vasile Gribincea, Iulia Iaroslavschi, Aura Maru, Daniel Cătălin Năstase, Hose Pablo, Veronica Ștefăneț, Ronin Terente, Victor Țvetov

Invitat special: Mircea Tiberian
Debutanți: Ramona Boldizsar, Ioana Miron, Adelina Pascale
Moderatori: Simona Popescu & Andreea Drăghicescu

Proiectul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.
Co-organizator: Fundaţia „Gellu Naum”

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Revista de cultură Familia

Participarea la festival se face pe baza unei programări, în limita locurilor disponibile, pe WhatsApp la numărul de telefon 0758 959 828 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa stratanilinca@gmail.com.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508