spot_img

„Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, ilustrații de Adelina Butnaru

A apărut la Editura Arthur, în iunie 2021, volumul „Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie coordonată de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, coperta și ilustrațiile fiind realizate de Adelina Butnaru.

 

Într-o primă secțiune, cartea grupează texte ale celor mai importanți fabuliști români, pornind de la vorbe cu tâlc și motive literare venite încă din Antichitate: lăudăroșenia, îngâmfarea, fățărnicia, lingușeala, nedreptatea, oportunismul, parvenitismul, lăcomia, zgârcenia și altele. Într-o a doua secțiune este prezentat modul cum unele fabule clasice își găsesc reflectarea în creația altor autori, de pildă cum „Corbul și vulpea” a lui La Fontaine (modelul) își află „oglinda” în fabulele cu același titlu ale lui Gheorghe Asachi, Ion-Heliade Rădulescu și George Ranetti.

 

Descriere (conform copertei IV):

„Nu conține alcool.“ (Ghiță Delacooperativa)
„Mă speriasem că ar fi o carte pentru citit, dar are și desene, fraților!“ (Măgarul)
„O carte care-ți educă chiar și părinții!“ (Puiul de bou)
„O carte pentru dumneavoastră și pentru umbra dumneavoastră!“ (Anonim)
„O carte gălăgioasă. Se aude dacă vă lipiți urechea personală de copertă. Cineva cântă chiar cu majuscule.” (Madame la Fourmi)
„O să vă luăm tălpile și o să le plimbăm prin cele mai imaginare locuri.“ (Autorii)
„Aici timpul se dilată, eu nici nu mai știu când să cucurigesc.“ (Cocoșul)
„Fabule, fabulos, fleoșc!“ (Un pește)
„Scurt anunț publicitar: Cânt la nunți și botezuri, accept plata în boabe de secară. 07860 678 897 03.“ (Greieru’)

 

„Asta a fost pe scurt, dar au lucrat mulți oameni aici. Şi multă, multă vreme. Toată redacția s-a îndrăgostit de carte şi umblam pe rând prin biblioteci şi anticariate să găsim fabule şi proverbe. Nici nu ne prea plăceau fabulele înainte de cartea asta, dar între timp am devenit cu toții mari admiratori. Da, e firesc, fabulele vorbesc de adevăruri general umane, dar unii fabulişti reuşesc să ni le spună cu vervă şi umor. Şi puține cărți ne-au făcut să râdem atâta.

Am renunțat la textele greoaie şi cu o morală un pic prea şcolărească şi am ales texte vii, ironice şi pline de umor. Ar fi fost şi Arghezi, să ştiți că nu l-am uitat. Dar în această ediție nu s-a putut folosi – vă spunem altă dată de ce. Am ales fabulişti consacrați, dar şi autori care au scris poate doar o singură fabulă, cum ar fi Camil Petrescu. Iulia, într-o vacanță la Braşov, a găsit cartea lui Alexandru Muşina, din care am ales două fabule. Diana, care caută mereu poezii pentru copii, a găsit cartea lui Grete Tartler, unde a descoperit alte două fabule. Ar mai fi fost de pus câteva, dar ne-am gândit că deja doi ani e destul de mult de lucrat la o carte. Poate într-o ediție viitoare…”, scriu coordonatorii într-o notă din finalul antologiei.

O invitație pentru a reciti cu un ochi proaspăt pe Jean de La Fontaine, Gheorghe Asachi, Anton Pann, Ion Heliade-Rădulescu, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, N.T. Orășanu, I.L. Caragiale, Cincinat Pavelescu, George Ranetti, G. Topîrceanu, Vasile Militaru, Camil Petrescu, Nina Cassian, Marin Sorescu, Grete Tartler, Alexandru Mușina.

Selecția textelor și note despre autori: Adrian Săvoiu

Selecția textelor și concept editorial: Diana Zografi

Ilustrații și o parte de hașură: Adelina Butnaru

Cealaltă parte de hașură: Dinu Dumbrăvician

Lectură critică, căutare de fabule, proverbe şi cuvinte: Iulia Tudorie

Redactare, corectură şi păreri: Lavinia Vasile, Mădălina Buican

Design & DTP: Radu Manelici, Dinu Dumbrăvician, Adelina Butnaru

Faber Studio a adăpostit timp de doi ani această echipă și împreună au născut o carte.

 

Volumul va intra cât de curând în librării, dar este deja disponibil pe site-ul Editurii Arthur:  https://www.editura-arthur.ro/info/carte/fabule-si-vorbe-cu-talc

Cartea a fost selectată la Romanian Design Week 2021 // Design grafic // Illustration // Books.

„Fabule și vorbe cu tâlc” – o carte pentru cititorii de la 9 la 99 de ani!

Adrian Săvoiu este profesor, autor de manuale și memorialist. A scris o serie de cărți și studii, între care Discursul oratoric românesc77 de conferințe radiofoniceMagazinul de bric-à-brac literarCa să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorieDincoace de Cortina de  Fier. Amintiri etc. De asemenea, a îngrijit ediții de scriitori (C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei).

Diana Zografi este editor, redactor-şef la editura Vlad şi Cartea cu Genius, autor de manuale pentru învăţarea limbilor străine (metoda English with Nino, Art Klett, 2016), coordonator de proiecte editoriale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508