spot_img

Concert-conferință și expoziție, la 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Marți, 6 iulie 2021, ora 19.30 (ora Spaniei), pe scena Teatrului Institutului Francez din Madrid, va avea loc un concert-conferință, desfășurat în cadrul proiectului „Enescu pe înțelesul tuturor”, cu ocazia a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. De asemenea, va fi prezentată o expoziție dedicată vieții și activității lui George Enescu, realizată de Muzeul Național „George Enescu”, care conține imagini, fotografii și texte privind viața și opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera Oedipe și referințe despre legăturile sale muzicale cu spațiul iberic, relația de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals. Evenimentele sunt organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu” din București.

Conceptul inedit al concertului-conferință a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România, de baritonul Ștefan Ignat și are în prim-plan interpretarea operei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc – vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”. Concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor” va fi susținut, în limba franceză și spaniolă, de baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale din București, acompaniat la pian de profesorul Remus Manoleanu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Muzica lui George Enescu își trage esența din seva folclorului românesc. Prin natura sa, muzica este spiritualizată, sublimată și eliberată de stridență. Enescu face cu materialul melodic exact ceea ce face Brâncuși cu piatra: îi dă zbor. Enescu, prin muzica sa (de fapt, de-a lungul vieții sale), atinge zona cea mai înaltă a muzicii prin manifestarea de cinci ori a măiestriei sale: violonist, pianist, dirijor, profesor și compozitor. Recunoscut în mod egal de toți contemporanii și predecesorii săi ca muzician genial, Maestrul redefinește ideea de românism.

„Prezentarea operei «Oedipe» de George Enescu, a variantei scurte în care am inserat momentele cele mai ușor de înțeles prin prisma Melosului popular-doine, balade, bocete și dansuri populare, mi-a venit în urma celor opt producții realizate în România-București 2003, 2009, 20011 și 2015, Iași 2005, în USA-Illinois 2005, Italia-Cagliari 2005, Opera din Toulouse 2009 în coproducție cu Opera Națională București si Ungaria-Miskolc (varianta concertantă). Complexitatea partiturii enesciene greu de abordat de orice interpret, dar mai ales a rolului principal «Oedipe» face ca majoritatea interpretilor să refuze abordarea lui. Înțelegând pe deplin, am hotărât să simplific și să explic opera pe înțelesul tuturor, prin prisma paricidului și a incestului din punct de vedere poetic și a melosului popular al celui muzical”, a declarat baritonul Ștefan Ignat înaintea concertului din capitala Spaniei.

Expoziția dedicată vieții și activității lui George Enescuva fi inaugurată marți, 6 iulie, la sediul Institutului Francez din Madrid, în prezența muzicologului și criticului muzical José Luis García del Busto, membru al Academiei Regale de Arte Frumoase de San Fernando din Madrid. Expoziția cuprinde 24 de panouri foto documentare și va rămâne deschisă publicului până joi, 15 iulie.

„Se împlinesc anul acesta 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, proeminentă personalitate a secolului XX. Se cuvine, așadar, să cinstim memoria excepționalului muzician, să îl purtăm în gândurile noastre pe omul generos, blând, smerit, model pentru noi și generațiile următoare. Întru îndeplinirea misiunii asumate, Muzeul Național George Enescu susține numeroase proiecte și parteneriate de anvergură internațională. În acest context, salutăm inițiativa și eforturile echipei ICR Madrid pentru organizarea unui eveniment dedicat maestrului nostru, care aduce pentru prima oară muzeul nostru în capitala Spaniei. Proiectul «Enescu pe înțelesul tuturor», conceput de baritonul Ștefan Ignat sub formă de concert-conferință și derulat încă din 2018, este unul dintre proiectele de impact ale Muzeului, cu zeci de prezențe publice, atât în țară, cât și în străinătate. Pe de altă parte, expoziția «George Enescu, viața și creația» pune la dispoziția vizitatorului o serie de documente prezentate sub forma unor colaje, ilustrând multiplele ipostaze artistice ale muzicianului.” – Cristina Andrei, Manager Muzeul Național George Enescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508