spot_img

Agenda culturală a MNLR

Muzeul Național al Litearturii Române anunță agenda culturală pentru săptămâna 19-25 iulie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

 | Săptămâna 19 – 25 iulie 2021

Evenimente cu public

Marți, 20 iulie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecția performance-ului semnat de Trupa de teatru Trap Door din Chicago după Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec

Subtitrare în limba română

Trap Door este o companie de teatru independent din Chicago, înființată de regizoarea americană Beata Pilch în 1994, având ca scop identificarea literaturii noi, provocatoare, rare și punerea ei în scenă în moduri neobișnuite, de aceea o mare parte a producțiilor teatrului sunt premiere mondiale. Este cea mai mare companie de teatru din Statele Unite, în ceea ce privește montarea și promovarea pieselor din dramaturgia modernă și europeană. Stagiunea actuală marchează al 27-lea an al companiei Trap Door în cartierul istoric Bucktown din Chicago. Dramaturgii europeni preferați sunt Werner Schwab, Rainer Werner Fassbinder, Fernando Arrabal și, în mod special, Stanislaw Witkiewicz, a cărui piesă „The Madman and the Nun” („Nebunul și călugărița”) s-a jucat la inaugurarea teatrului, în 1994.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/performance-semnat-de-trupa-de-teatru-trap-door-din-chicago-dupa-cabaretul-cuvintelor-de-matei-visniec-proiectie-in-gradina-mnlr/

_____________

 

Miercuri, 21 iulie 2021, ora 19.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Treisprezece. Proză fantastică

 

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Editura Litera, Colecția Biblioteca de Proză Contemporană, vă invită la evenimentul de lansare a volumului „Treisprezece. Proză fantastică”. Unii dintre autori au scris mai multe povestiri, alții au spus totul într-o singură poveste. Cei treisprezece prozatori sunt (în ordinea apariției în volum): Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Alexandru Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan. „Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, «Treisprezece» nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului,” scrie în prefața sa Andreea Apostu.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/lansarea-volumului-treisprezece-proza-fantastica/

____________

 

Joi, 22 iulie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Proiecție de film Kinedok: Lecții simple

Lecții simple | 2018 | Ungaria | 78 de minute

 

Regizoare: Dorottya Zurbó

Imagine: Natasha Pavlovskaya

Montaj: Peter Sass

Muzică: Adam Balazs

Sunet: Rudolf Varhegyi H.A.S.E.

 

Sinopsis

 

Kafiya are 17 ani. Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya aspiră la o carieră de fotomodel – un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie – cea despre care părinții îi spuneau că e păgână. Fiecare pas spre adaptare este o renunțare la viața din trecut, din orfelinate și case de corecție pentru adolescenți. Aici învață și se pregătește să dea examenul de bacalaureat – printre mame adolescente și tinere certate cu legea. Învață chiar și să înoate și să își expună corpul fără teamă.

 

Dorottya Zurbó predă la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta un curs despre documentarul transmedia și experimental. Filmele ei au fost premiate și prezentate în numeroase festivaluri de-a lungul timpului. (Verzió, Doclisboa, One World, Zagrebdox and Jihlava)

 

Detalii: https://mnlr.ro/proiectie-de-film-kinedok-lectii-simple/

____________

 

Vineri, 23 iulie 2021, ora 18.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Conferință | Gherasim Luca – Opera (a)plastică. Cubomania, susținută de Petre Răileanu

 

____________

 

 

 

 

 

 

Vineri, 23 iulie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Serile „Memoria exilului românesc”

Proiecție de film | Ca un copac în furtună și Pictorul scenograf Ion Sigismund Ipser

Până în data de 27 august, în fiecare vineri, de la ora 20.00, sunteți invitați la Serile „Memoriei Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca.

Detalii: https://mnlr.ro/serile-memoria-exilului-romanesc-in-gradina-mnlr/

____________

 

Sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 11.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Atelierele Thomasinei: Invenții & inventatori

Pornind de la condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală, altfel spus, stiloul cu rezervor, creat de inventatorul român Petrache Poenaru, de la povestea cabinei catapultabile, realizate de Anastase Dragomir, și de la primul zbor autopropulsat, posibil datorită inventatorului Traian Vuia, vom extrage câteva cărți din jocul de societate Timeline pentru a descoperi când au fost realizate unele descoperiri și invenții

O invenție aduce cu sine și noi cuvinte care intră în dicționarul unei limbi. Vom afla cum au luat naștere unele cuvinte (prin sudare, prin alăturare sau datorită intuiției și viziunii unor minți sclipitoare) și vom descoperi povestea călătoriei lor dintr-o cultură în alta.

Prezentarea va fi urmată de un atelier în care vom proiecta idei și le vom pune în practică cu ajutorul magneților, cuburilor de lemn sau sforilor colorate.

Atelierul se adresează copiilor 5+.

Pentru înscrieri, trimiteți un mesaj la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

https://mnlr.ro/atelierele-thomasinei-inventii-inventatori/

____________________

Sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 17.00

Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Lansare de carte | Fur Elise de Ada d’Albon, Editura Eikon

Ada d’Albon mărturisește faptul că și-a dorit să aibă un recital din poezia lui Mihai Eminescu, respectiv „Scrisoarea a III-a” „pentru că într-o zi mi-au revenit spontan în minte versuri răzlețe din acest poem și pentru că în acel moment mi-a vibrat în suflet țara mea de o frumusețe desăvârșită, desăvârșire cuibărită în fiecare cuvânt al poemului”.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

Detalii: https://mnlr.ro/recital-de-poezie-si-lansare-ada-dalbon-fur-elise/

________________________

 

Evenimente on-line

 

Luni, 19 iulie 2021, ora 10.00
Galeria cu viță sălbatică. Remember Constantin Țoiu

Prof. univ.dr. Mihai Zamfir va intra în dialog cu Luana Stroe despre Constantin Țoiu

 

Materialul va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR, pe site-ul MNLR și pe platforma www.culturaindirect.ro.

 

____________

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 19 iulie 2021, ora 19.00: Markó Béla
Joi, 22 iulie 2021, ora 19.00: Cosmin Ciotloș

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Invitatul episodului #48 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 19 iulie 2021, ora 19.00, este poetul Markó Béla, de asemenea cunoscut politician, fost președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, fost parlamentar și vicepremier.

Invitatul episodului #49 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 22 iulie 2021, ora 19.00, este criticul literar Cosmin Ciotloș, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

______________

 

Miercuri, 21 iulie 2021, ora 10.00

Radu Vancu și Claudiu Komartin despre Mircea Ivănescu

Materialul va putea fi urmărit pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

 

______________

 

Joi, 22 iulie 2021, ora 20.00
Litera Mov cu Doina Ruști despre creatorii de ficțiune

Cele mai recente episoade ale rubricii Litera Mov pot fi accesate aici.

 

______________

 

Duminică, 25 iulie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Adrian Naidin

Materialul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR și pe site-ul MNLR.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508