spot_img

Vacanța mare la Muzeul Municipiului București – programe speciale pentru copii

Muzeul Municipiului București dedică lunile iulie și august celor mici, curioși să afle răspunsuri la multele întrebări pe care le au, dar și pregătiți pentru activități de lucru manual, desen, modelaj în lut și experimente, alături de alți copii de vârsta lor, afară, în curțile interioare ale muzeelor MMB. Fie că învață să realizeze o pagină de bandă desenată, fie că ascultă povești, că fac experimente sau că pătrund în spațiul muzeal în care pot admira diferite exponate, cei mici pleacă fericiți. Muzeele sunt medii educaționale importante, cu un potențial de învățare considerabil. Colecțiile expuse în muzeele din structura MMB oferă copiilor o legătură tangibilă cu timpul, locurile, evenimentele sau oamenii de astăzi și din trecut, permițându-le să experimenteze evoluția istoriei umane și a patrimoniului cultural.

 

Amintiri din copilărie la Casa Filipescu-Cesianu

 

Școala de Vară la MMB începe anul acesta cu programul „Amintiri din copilărie – de la Ion Creangă la Harry Potter”, susținut de Daniela Mișcov – Asociația Artelier D, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în curtea Casei Filipescu-Cesianu. Atelierele sunt inspirate de cărțile despre copilărie ale unor autori cunoscuți, Ion Creangă și J.K. Rowling, studiați în ciclul primar și gimnazial. Programul unei zile cuprinde trei ore, de la ora 10.00 la 13.00, iar calendarul este structurat în jurul a patru teme:

„Școala și cărțile”, vineri 2 iulie 2021 și sâmbătă 3 iulie 2021

„Jocuri și aventuri”, vineri 9 iulie 2021 și sâmbătă 10 iulie 2021

„Oameni și lucruri”, vineri 16 iulie 2021 și sâmbătă 17 iulie 2021

„Geografie și natură”, vineri 23 iulie 2021 și sâmbătă 24 iulie 2021

 

„Caravana muzeelor în benzi desenate” la MMB

 

„Caravana muzeelor în benzi desenate” începe sâmbătă, 17 iulie 2021, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). Apoi, Caravana va călători și la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), Muzeul Dr. George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) și la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151). Atelierele de bandă desenată din „Caravana muzeelor” vor avea loc în zilele de sâmbătă, mai precis pe 17 și 31 iulie, pe 7 și 14 august, și pe 4 și 11 septembrie 2021, de la ora 11.00 la 12.30. Copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul.

 

Ateliere de reciclare creativă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București invită copiii la o serie de ateliere speciale de lucru manual, folosind materiale reciclabile și/sau de origine naturală, în zilele de duminică 18 și 25 iulie 2021, 1 și 15 august 2021, de la 11.00 la 12.30.

La atelierele de reciclare creativă de la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) copiii vor lucra cu hârtie, vor desena, decupa, lipi și, nu în ultimul rând, vor folosi materiale reciclabile.

 

În vizită la Cecilia Cuțescu Storck” 

 

Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București propune copiilor, în data de 21 iulie 2021, un atelier inedit la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Atelierul are două teme, în funcție de grupa de vârstă a participanților, după cum urmează:

 

21 iulie, de la ora 10.00. Atelier I: „Povești din grădina Ceciliei”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani la Muzeul Storck.

Cecilia este una dintre primele artiste românce, iar Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck a fost casa ei. Copiii vor asculta povești și vor lucra în atelierul artistei.

21 iulie, de la ora 12.30. Atelier II: „Nesupusele artiste: Cecilia Cuțescu Storck”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.

Cine au fost primele artiste românce și cum au reușit ele să se impună într-o lume artistică masculină? Ce a făcut așa de important în artă Cecilia, încât a rămas în istoria artei românești? Copiii sunt invitați să-i afle povestea acasă la ea, în sălile Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.

 

Ateliere de istorie urbană la Casa Filipescu-Cesianu

 

Atelierele vor avea loc în zilele de miercuri 4, 11, 18 și 25 august 2021, orele 11.00-12.30, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu. Copiii vor putea afla detalii interesante despre istoria orașului, arhitectură, arte decorative și patrimoniul expus la Muzeul Vârstelor. Fiecare atelier va avea o activitate creativă asociată temei prezentate în ziua respectivă.

Atelierele vor fi susținute de istoricul Alina Havreliuc, de la Asociația Istoria Artei.

Miercuri 4 august 2021, 11.00-12.30 – „Ce este casa”

Miercuri 11 august 2021, 11.00-12.30 – „Povestea meseriilor”

Miercuri 18 august 2021,11.00-12.30 – „Povestea primarilor și a mijloacelor de transport”

Miercuri 18 august 2021, 11.00-12.30 – „Ritualul meselor de altădată”

 

„Anatomia corpului uman pentru copii” la Palatul Suțu

 

În zilele de 19 și 26 august 2021, Asociația Learning by Teaching și MMB vor organiza programul educativ „Anatomia corpului uman pentru copii”, care se va desfășura la Palatul Suțu. Pornind de la obiectele de patrimoniu din Palatul Suțu, participanții vor descoperi corpul uman. Pe parcursul celor două ore, copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită”, dar și despre obiectele din expoziția „Timpul orașului”.

19 august, ora 10.30. Atelier I: „Atlasul corpului uman”

26 august, ora 10.30. Atelier II: „Ce simți?”

 

„Aventuri în Epoca de Piatră” 

 

Acest atelier propune o explorare în detaliu a vieții omului neolitic pornind de la expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, deschisă la Palatul Suțu. Atelierul este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, în zile diferite, după cum urmează:

20 august, ora 11.00. Atelier I: „Din pământ, din iarbă verde”

Folosind modele ajutătoare, copiii își vor construi din lut propria casă în miniatură, imaginându-și cum ar fi fost să aibă o astfel de locuință neolitică.

27 august, ora 11.00, Atelier II: „Chip de lut”

Inspirați de obiectele din lut care se află în expoziție, copiii vor modela și vor decora o figurină antropomorfă sau zoomorfă.

 

Pentru înscrieri și detalii referitoare la fiecare program din „Școala de Vară la MMB”, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508