spot_img

Muzicieni români, în concert la Academia Regală de Arte Frumoase din Madrid

Un concert special interpretat de Romanian Chamber Orchestra Quartet va avea loc vineri, 9 aprilie 2021, de la ora 12.00, în sala Salon de actós a Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid, în prezența oficialilor țării gazdă, membrilor corpului diplomatic acreditați în capitala Spaniei, a membrilor comunității românești și a publicului iubitor al muzicii clasice. Concertul va fi înregistrat și retransmis pe canalul YouTube și pagina de Facebook ale ICR Madrid, de la ora 19.00, ora Spaniei (ora 20.00, ora României). Evenimentul se desfășoară în contextul aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Spania și este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, cu sprijinul Academiei Regale de Arte frumoase San Fernando din Madrid.

Concertul este un omagiu adus muzicii române și spaniole și tuturor celor care au contribuit la fundamentarea relațiilor româno-spaniole în cei 140 de ani de relații diplomatice bilaterale între cele două țări două țări aflate la extremitățile continentului european, dar unite încă din Antichitate prin originea latină comună.

Romanian Chamber Orchestra Quartet, compus din patru membri ai Orchestrei Simfonice a Teatrului Regal din Madrid, Margarita Sikoeva (vioară), Laurențiu Lucian Grigorescu (vioară), Ana María Alonso (violă) și Dragoș Alexandru Bălan (violoncel), va interpreta suite din repertoriul românesc, precum și lucrări ale compozitorilor spanioli Juan Crisóstomo de Arriaga și Joaquín Turina. Doi dintre muzicieni, violoncelistul Dragoș Alexandru Bălan și violonistul Laurențiu Lucian Grigorescu,  fac parte din Romanian Chamber Orchestra (RCO), care reprezintă, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească.

În viziunea reputatului violonist Alexandru Tomescu și a violistului Cristian Andriș, directorii artistici ai Romanian Chamber Orchestra, proiectul constă în crearea unei orchestra de instrumente cu coarde formată din 22 de muzicieni. Unul din scopurile ansamblului este acela de a promova muzica clasică, compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume.

„Suntem încântați, eu și colegii mei, să facem parte din acest frumos eveniment ce marchează 140 de ani de relatii diplomatice dintre România – patrie mama pentru noi – și Spania – patria adoptivă. Credem că prin repertoriul ales vom cuprinde atât folclorul celor două țări, cât și muzica clasică și sperăm să vă bucurați alături de noi! La mulți ani, Spania! La mulți ani, România!”, a declarat Dragoș Alexandru Bălan pentru ICR Madrid.

„Participarea la acest eveniment special, care celebrează o colaborare bilaterală glorioasă, cu o istorie remarcabilă, ne aduce o mare onoare. Avem convingerea că muzicienii extraordinari ai Romanian Chamber Orchestra vor completa, cu o armonie desăvârșită a sunetelor, această întâlnire grandioasă. La mulți ani fantastici, împreună, celor două țări!”, a adăugat Ovidiu Andriș, manager al Romanian Chamber Orchestra.

Concertul „Rezonanțe hispano-române” se desfășoară în cadrul programului „România în muzică”, inițiat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în 2020, în parteneriat cu Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando, una dintre cele mai reprezentative instituții culturale spaniole.

 

Intrarea este liberă, accesul în sala de concerte este permis în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508