spot_img

”Ora de Educație Rutieră”, în 10 școli și grădinițe din județul Ilfov

Asociația EDIT continuă Programul ,,România în Siguranță” început în toamna anului 2019. Astfel, în perioada 1-13 martie 2021, prin proiectul ,,Ora de Educație Rutieră”, am ajuns în 10 unități de învățământ din județul Ilfov.

Programul ,,Ora de Educație Rutieră în Ilfov” este un proiect al Asociației EDIT, realizat cu sprijin de la Consiliul Județean Ilfov, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București, proiect în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Ministerul Educației și Cercetării. 

Cursurile sunt concepute astfel încât să-i antreneze pe copii să participe activ. Sunt susţinute de o echipă formată dintr-un poliţist rutier și un formator, au o durată de 50 de minute, după următoarea structură:

Activitatea 1 – Cunoașterea și prezentarea pe scurt a orei – 5 minute

Activitatea 2 – Învățarea elementelor care ne mențin în siguranță – 10 minute

Activitatea 3 – Pietonii și traversarea corectă a străzii – 10 minute

Activitatea 4 – Pasagerii și regulile de conduită în mașină – 10 minute

Activitatea 5 – Călătoriile în mijloacele de transport în comun și locurile de joacă –5 minute

Activitatea 6 – Discuții cu polițistul rutier – 10 minute.

 

Obiectivul programului este creșterea gradului de educație rutieră în rândul preșcolarilor, școlarilor din ciclu primar și cadrelor didactice din judetul Ilfov. Fiecare participant la program a primit la finalul cursului un Kit de Educație Rutieră compus din broșură A5 pentru părinți și elevi, carnet de pieton, insignă, breloc vestă reflectorizantă, mapă personalizată, suport de curs pentru cadrele didactice.

 

 

Conform Raportului Comisiei Europene despre statisticile privind siguranța rutieră pentru
anul 2019, publicat la data de 11 iunie 2020, România se situează pe ultimul loc al clasamentului.

Astfel, România este cea mai nesigură țară în ceea ce privește siguranța rutieră cu 96 de decese la milionul de locuitori, cifră ce reprezintă aproape dublul mediei UE, care este de 51 de decese la milionul de locuitori. Mai mult, aceste cifre ridicate au impact și la nivel financiar, costurile sociale estimate ale accidentelor de circulație din România, conform Autorității Rutiere Române (A.R.R) – în temeiul prevederilor art. 27 din Legea 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, fiind în jurul valorii de 1.082.964,44 euro/deces și 168.569,09 euro/accident grav. Astfel, conform Buletinului Siguranței Rutiere din anul 2017, România cheltuie aproximativ 3 miliarde de euro cu victimele rezultate în accidentele rutiere grave.

 

Asociaţia pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT este organizația non-guvernamentală care de-a lungul anilor a reușit să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce privește siguranța rutieră:

„Implementăm încă din anul 2016 cel mai structurat proiect de educație rutieră intitulat: Ora de Educație Rutieră. Mă bucură faptul că Asociaţia pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT este organizația nonguvernamentală care de-a lungul anilor a reușit să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce privește siguranța rutieră. Datorită implicării echipelor noastre în această direcție, am ajuns la peste 100.000 de beneficiari în toată țara. Și nu ne oprim aici. Ne dorim ca proiectele noastre să aibă un impact național și pentru ca acest lucru să se întâmple ne dorim și avem nevoie de parteneriate sustenabile cu instituțiile din domeniul în care activăm. Credem cu tărie, că numai prin implicarea mediului public și privat, putem schimba statisticile sumbre privind siguranța rutieră din țara noastră’’, a declarat Liviu Zorilă, președintele Asociației.

 

Instituțiile de învățământ implicate în proiect sunt: Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu” Chitila,  Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” Otopeni, Școala Gimnazială Gruiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Berceni, Școala Gimnazială Nr.1 Nuci, Liceul Teoretic ”Horia Hulubei” Măgurele, Școala Gimnazială nr. 1 Buftea, Școala Gimnazială ”Ion Bădescu” Popești Leordeni, Liceul Teoretic ”Radu Popescu” Popești Leordeni, Școala Gimnazială nr. 3 Popești Leordeni.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508