Noutăți Cartier: ianuarie 2021

feb. 17th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

Editura Cartier prezintă noutățile lunii ianuarie 2021.

The Last and the Lost. The transition of Iranian nomads into disappearance (album foto), de Aurel Cepoi (Art Cartier). Legată, 224 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

„Qashqai nu este o marcă auto. Aurel Cepoi știe de ce.

A dormit cu ei în corturi. În adevăratul cort nomad din lână neagră. Pe pământul gol. A tras cu pușca. Ca să sperie șacalii, care apar noaptea în preajmă. A înjunghiat capre împreună cu ei. A dansat la nunțile lor. A mâncat din mâncarea lor. A băut din ceaiul lor. A făcut 15 mii de kilometri prin Iran. În 60 de zile. În cele cinci călătorii: aprilie 2018, septembrie 2018, noiembrie 2018, februarie-martie 2019, mai 2019. A fost în zece triburi. Cinci dintre care sunt nomade. Doar unul este de origine arabă, restul sunt triburi turcice.

Sunt un milion de nomazi în Iran. De două ori pe an, un milion de oameni își încarcă bunurile în mașini sau pe măgari și călătoresc, împreună cu animalele lor, la 300-400 de kilometri între locațiile de vară și de iarnă. Duc o viață la limita supraviețuirii, la mila naturii. O combinație între Evul Mediu și Evul Bill Gates. Panouri solare, școli primare nomade, mașini, telefoane mobile sau nunți în restaurante.

Albumul conține 111 imagini, exact câte trepte sunt la intrarea în Persepolis, loc sfânt pentru iranieni, indiferent de grupul etnic, preferințele politice, locul de reședință, secetele sau etapele programului nuclear.” (Gheorghe Erizanu)

 

Condamnare, marginalizare și supraviețuire în regimul comunist. Școala gustiană după 23 august 1944, volum coordonat de Zoltan Rostas (Cartier istoric). Legată, 456 pag. Preț: 59 RON/ 249 MDL

„Într-o logică a maniheismului anticomunist, tema acestui volum ar fi desființarea brutală a Școlii Sociologice de la București de către regimul comunist românesc. Nu este, însă, în natura istoriei sociale, să opereze cu cadre tari și cu categorii binare, așa cum nu este intrinsecă acesteia nici abordarea relativizantă sau revizuirea care operează cu maniheism în sens opus. Abordarea noastră își propune să înțeleagă procesul istoric al destrămării unei Școli științifice – și al unui domeniu, prin aprofundarea condițiilor socio-culturale relevante și strategiile prin care actorii istorici analizați au căutat să dea sens precarității ivite în viața lor.

 

Astfel, dacă analizăm mai îndeaproape evoluțiile postbelice românești, desființarea despre care vorbim a fost mai degrabă un deznodământ. Anii 1944, 1946, 1948, înregistrează momente politice importante care au influențat viața grupurilor sociale, dar viața unei școli științifice nu se judecă numai prin asemene evenimente exterioare ei.  Schimbările de regim au un efect mediat, nu doar imediat. Ca fenomene suprastructurale, ele nu se produc asupra unor realități altfel fixe, stabile, ci asupra unor realități în transformare, unor structuri intermediare cu care se află în raport de comunicare și influențare reciprocă. Ca atare, se desfășoară înaintea noastră o întreagă panoplie de  rezistențe, ajustări, adaptări, conformări, reprimări, anihilări, ca posibile reacții și răspunsuri care se concretizează la joncțiunea dintre contexte semnificative și strategie personală și de grup.”  (Zoltán Rostás, Ionuț Butoi)

 

Toate întâmplările se prefac în cuvinte (poezii pentru copii), de Vasile Romanciuc. Ilustrații de Ivanka Costru (Codobelc). Legată, 136 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

Este antologia de autor din poeziile pentru copii ale lui Vasile Romanciuc, unul dintre cei mai îndrăgiți poeți ai Basarabiei. Au intrat poezii din volumele Doi iezi, Poezii mici de crescut mare, Povești din Țara Canelumea, Am un nume frumos, O frunică în bibliotecă.

 

Poezii de seama voastră (de la 2 până la 10 versuri, pentru copii de la 2 până la 10 ani), de Grigore Vieru. Ilustrații de Vasile Sitari (Codobelc). Ediția a III-a. Legată, 136 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

Prima ediție, cea din 1967, l-a consacrat pe Grigore Vieru ca cel mai important poet pentru copii. Generații de copii au crescut cu Poezii de seama voastră. Ca să fie mai buni, mai generoși, mai prietenoși.

 

eBook Cartier:

Putere și rezistență (roman), de Ilija Trojanow. Traducere din germană de Andrei Anastasescu. Preț: 3,99 USD

Canon (roman), de Ghenadie Postolache. Preț: 3,99 USD

 

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate și pe iBooks.

Difuzare București: email: romania@cartier.md. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: vanzari@cartier.md. Tel/fax: 022 20 34 91

 

 

Număr de vizualizări :91


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro